måndag 9 mars 2015

Matmåndag: göra egen Nutella

I vår familj får man äta Nutella några få gånger per år (vilket är alldeles för sällan om du frågar barnen). Framför allt brukar vi packa ner en burk när vi åker på skidsemester. Men Nutella innehåller som så mycket annat palmolja vilket gör att det för min del blir en bitter bismak när man tänker på de sociala och ekologiska konsekvenserna
Palmolja är en av världens viktigaste vegetabiliska oljor och finns dels i mat men också i många av de produkter som vi använder varje dag. Palmolja finns i allt från kakor, friterade produkter och choklad till smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat. Dessutom exporteras restprodukter efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien till Sverige för att användas som djurfoder.För ett tag sedan läste jag om hur lätt det var att göra egen Nutella och bestämde mig för att prova. Tanken var att ha med burken upp till fjällen. Nu hanns det inte med innan sportlovet men barnen var mer än glada över att få agera testpersoner och äta nutella på mackan en helt vanlig söndag. Resultatet? Supersmarrigt! Nutellan håller sig några veckor om den får stå svalt men hos oss hade den strykande åtgång.
Jag har för övrigt ockfå fått tips om att det finns ett ekologiskt fairtrade chokladpålägg på Coop. Det provar vi nästa år på sportlovet!

3 kommentarer:

  1. Vilket bra tips, måste jag pröva.

    SvaraRadera
  2. Nu finns Göteborgstillverkad Nöt-Crème i ask (som finns i små påsar), innehåller inga tillsatser, bara socker, fett, hasselnötter, jordnötter.

    SvaraRadera
  3. fel, Nöt-Crème tillverkas i Skåne Hässleholm: http://www.notcreme.se/fakta.html

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin