torsdag 12 september 2013

Att omvandla sitt bolån till tid

Clock
Bild: Earls37a

Per Penning skrev för ett tag ett blogginlägg om att omvandla sitt bolån till tid  vilket ger ett intressant perspektiv. Anledningen till att Per Penning använder just 12 timmar som mått är för att det vid midnatt är som mörkast och när det sen har gått 12 timmar står solen som högst på himlen och så känns det väl också när bolånet är borta.


När jag köpte min lägenhet använde jag huvudsakligen pengar från bodelningen men kompletterade med ett lån på drygt 500000. Använder jag Per Pennings modell och delar upp det på tolv (timmar) blir det 41667 kr. Ytterligare uppdelat på 60 (minuter) blir det 694 kr. Vill man sen gå ner på sekundnivå så handlar det om 12 kr per sekund.

Jag tycker att detta är ett intressant perspektiv på kopplingen pengar och tid. Jag har för avsikt att amortera förhållandevis snabbt och mycket på mitt lån och jag tycker att det är bra att jag får mig en extra tankeställare när jag planerar ett inköp.  Jag vill t. ex gärna ha en ny vinterjacka men kan jag skjuta på köpet ett år till och använda de minuterna/tusenlapparna till att amortera vilket i längden minskar räntekostnaderna eller prioriterar jag vinterjackan så mycket att jag är beredd att omvandla kostnaden till bolåneminuter? Varje köp är ett val. Vare sig man köpstoppar, lever med en budget, väljer en vardag präglad av frivillig enkelhet  - eller köper vad man än har lust med  - handlar det till sist och syvende om vilka val man gör. Varje köp - eller icke köp innebär att du gör ett ekonomiskt val. J.D har för övrigt skrivit ett intressant  inlägg om detta på Get rich slowly, Every Purchase Is a Trade-Off. När du köper på kredit väljer du t. ex att inteckna framtida inkomster.  
Jag tror att man ska försöka komma ihåg det här när man är som tröttast på att snåla/köpstoppa osv. Att det faktiskt är ett val man gör. Väljer man i slutändan något annat har man ändå fortfarande gjort ett val.

Mer
Pengar är allt skriver om sin syn på det hela här

5 kommentarer:

 1. Jag skulle behöva köpa en ny vinterjacka. Min gamla Canada goose duger ett år till, trots att den är lite trasig på ena ärmen, och känns sååå gammal. Men det är mycket pengar. Och den gamla var dyr. Så jag har beslutat mig för att behålla den ett år till och extra amortera istället. Har jag tur hittar jag min drömjacka på våren för halva priset=)
  När man börjar tänka på valmöjligheterna är det inte svårt att välja rätt. Innan köpstoppet tänkte jag aldrig, jag bara shoppade och shoppade...

  SvaraRadera
 2. Det är himla bra att hitta en morot sådär! Jag har oftast sparat för sparadets skull och det har funkat bra, men ibland tryter motivationen och andra saker lockar, och då har jag liksom saknat en tydligt mål.

  SvaraRadera
 3. Min vinterjacka hänger nog med ett tag ttill den får nu in på sitt 4e år tror jag det är...
  men kvalitet håller..
  vrm som bra den.
  igår köpte jag en hårdtvål från
  Crabtree & Evelyn på åhlens.
  jag tvättar kroppen med hårdtvål.
  visst 59kr för en hårdtvål.
  men alla gör vi våra prioriteringar.

  SvaraRadera
 4. Mm, det är intressant att göra om pengar till tid. och att ta sig en funderare på vad man vill göra av sina pengar/ sin tid. Kram

  SvaraRadera
 5. jag sa alltid till barnen att 10 kr om dagen blir 3650 kronor på ett helt år.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin