onsdag 18 september 2013

Bokonsdag: Tiny homes simple shelterDet här boken har jag velat läsa länge men inte heller kunnat hitta på något bibliotek i Sverige så jag passade på att läsa den när jag var på besök i Danmark istället.
Den här boken må se lite retro ut men kom faktiskt ut 2012.
Boken innehåller massor med bilder, runt 1300, som visar mängder med olika typer av miniboenden. Det är stugor, hus på hjul, husbåtar men även andra typer av byggnader som bastu, trädgårdsskjul och växthus.
De flesta texterna avslutas med länkar för dem som vill veta mer om de specifika husen/byggnaderna/båtarna.
En av mina favorithus är det som kommer allra först i boken. Under rubriken "for the love of snow" beskrivs Mike Basichs hus. Ett litet hus handbyggt, främst av sten, nära Lake Tahoe.Stugan är väldigt enkelt inredd men har en skidlift... Det gäller att prioritera :-)
Jag gillar även "the Laughing house" i Oregon, som är som taget ur en sagobok. Det huset är byggt av "cob", en blandning av lera, halm och sand både är miljövänligt och väldigt flexiblelt.
Det här är en perfekt bok både för den som funderar på att själv bygga, och för den som liksom jag bara vill drömma sig bort lite. Här kan man se att ett boende kan se ut nästan hur som helst. Man får ta del av människors tankar, planer och drömmar - inte bara kring boende i allmänhet.
För den som vill veta ännu mer om miniboenden i allmänhet finns det en bibliografi längst bak i boken.
Det här är en sk. booktrailer. Här är en länk till filmen om du inte kan se videon ovan.
För den som vil lfå tag på boken finns det att köpa via internetbokhandlar.

Om författaren
Lloyd Kahn verkar vara en man med många järn i elden. På sin Twitter profil  beskriver han sig som “publisher, editor, photographer, builder, runner, skateboarder, explorer”. Han startade sitt eget förlag, Shelter, på 70-talet. Förlaget har specialiserat sig på böcker inom områden som uthållig arktitektur, miljövänligt byggande och träning. Följ hans blogg!

5 kommentarer:

 1. Vad häftigt=) I år har vi byggt en brygga vid tomten. Nästa år ska vi bygga ett minihus, så att vi kan vara där ibland, och sen kan min son bo i den när vi flyttar ut permanent. Underbar inspiration

  SvaraRadera
 2. Du får blogga om ditt minihus! Smart att ha det som tonårsboende.

  SvaraRadera
 3. Du får lämna inköpsförslag till ditt lokala bibliotek på såna intressanta böcker, det brukar gå hos de allra flesta (om de inte fått köpstopp)

  /inköpsbibliotekarien

  SvaraRadera
 4. Ja, jag brukar göra det ibland, måste försöka att bli bättre på det!

  SvaraRadera
 5. Absolut. Nästa år tänkte jag börja ta lite bilder och lägga ut...
  Det viktigaste för mig är att den blir så miljövänlig som möjligt. Och att man kan klara sig om man skulle få strömavbrott, vilket ofta händer vid havet. Sonen gillar eko tänket och att man ska klara sig själv. Han vill tex ha en vedeldad bastu, så att om vattenledningar fryser, så kan ha ta in vatten från havet och värma i aggregatet och tvätta sig. Alla idéer är inte bra, men jag tycker att det är viktigt att lyssna och mötas halvvägs...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin