fredag 27 september 2013

Bokonsdag: Apartment Therapy’s Big Book of Small, Cool SpacesDen här veckan avslutas med ytterligare en bokrecension!

Jag har flera gånger bloggat om Apartment Theraphys tävling, Small cool. Tävlingen har funnits sedan 2005 och några av de tidigare vinnarna hittar man i boken Apartment Therapy’s Big Book of Small, Cool Spaces som släpptes för tre år sedan.
Apartment Therapy grundades 2004 av bröderna Maxwell och Oliver Ryan och har blivit en av de riktigt stora och inflytelserika inredningsbloggarna. Numera är det Maxwell som leder företaget.

Boken är indelad i olika typer av rum som hallar, kök och matrum, vardagsrum, sovrum, hemmakontor och barnrum.  Boken innehåller många konkreta råd om hur man exempelvis ska tänka kring TV- och stereomöbler (låt inte TVn dominera vardagsrummet) eller belysning.
Hemmen som finns med i boken är dessutom riktiga hem där folk lever även om de naturligtvis är lite stylade/städade. Många av bilderna kommer exempelvis från en av Maxwells tidigare lägenheter. Det är både bostadsrätter och hyresrätter. Dessutom skiljer sig inredningarna från många andra amerikanska hem, det är mindre tyg, mindre matchat och mindre överlastat vilket ger en mer europeisk känsla kanske. Eller så känns det bekant på grund av alla inredningsdetaljer från Ikea.

Nothing you do for you home i ever wasted
Jag gillar boken för att inredningstipsen känns överkomliga även om man en liten budget och tummen mitt i handen. Det handlar inte bara om att smälla upp loftsängar eller smarta skjutdörrar - även om det är sådant  som också gör att små ytor känns större, utan även om att tänka på färg och form när man inreder. Att välja möbler anpassade till begränsade utrymmen och att ha mindre prylar omkring sig...
“I did home visits and the children who had ‘good’ homes – neat, clean and well organized, did better in my classroom. Not necessarily the smartest – it was the ones with a good home foundation. And I thought a lot about that. I was fascinated with that. Being a teacher you need to live the model life. You have to start where you are.”  källa

Om författaren
Maxwell har tidigare givit ut böckerna Apartment Therapy: The Eight Step Home Cure (Bantam, 2006), och Apartment Therapy Presents: Real Homes, Real People, Hundreds of Design Solutions (Chronicle, 2008). Den första boken har jag själv och det är en mycket användningsbar inredningsbok som fokuserar mer på hur man ordnar sig ett trivsamt och harmoniskt hem snarare än hur man dekorerar med de rätta inredningsdetaljerna. Maxwell är Waldorflärare i grunden men när han drog igång Apartment Theraphy arbetade han som inredare. Hans år som lärare har påverkat honom mycket, vilket man kan förstå av citatet ovan. Inom den antroposofiska rörelsen har man ett annorlunda  färg- och formspråk och Waldorfskolor är alltid inredda i ljusa färger och naturmaterial eftersom miljön är så viktig för barnens utveckling.


Klicka här för att tjuvkika i boken! Senast jag tittade fanns det ett ex till salu på bokbörsen - skynda att fynda!
Mer
Danny Seo har läst boken
Så här bodde Maxwell och hans Lulu efter skilsmässan
Hemma hos besök "på landet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin