måndag 23 september 2013

Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete eller?A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder--How Crammed Closets, Cluttered Offices, and On-the-Fly Planning Make the World a Better Place.
På torsdag startar bokmässan så hela veckan blir det tema böcker i bloggen!

Vad säger egentliga ett stökigt skrivbord om en person? Enligt en artikel i DN visar forskning att personer som är organiserade till sin natur äter bättre och lever längre än de som lever i en stökig miljö.

För ett bra tag sedan läste jag boken A perfect Mess. Boken är skriven av Eric Abrahamson och David H. Freedman och boken är ett försvar för det röriga skrivbordet. Ja, egentligen försvarar författarna röra i största allmänhet och deras tes är att det finns en stor potential i rätt nivå av oreda.Men vilken nivår av oreda är egentligen den rätta? I boken går de igenom både röriga hem, röriga kontor och röriga trädgårdar. De använder exempel från affärsvärlden till Arnold Schwarzenegger och lyfter fram goda exempel på rörighet.
Den akademiska världen har traditionellt varit en tillflyktsort för röriga arbetsplatser, vilket skulle vara tecken på kreativitet. I boken tar man fasta på studier som visar att måttligt oorganiserade personer, institutioner och system har större återhämtningsförmåga och är skickligare, mer kreativa och i allmänhet effektivare än personer som är välorganiserade. Även om vi brukar förknippa högar av papper och oordning med personer som är ineffektiva och odisciplinerade kan de som har stökiga skrivbord vara förvånansvärt effektiva ändå.

Jag tror att det finns lika många nivåer av oordning/ordning som det finns människor och jag behöver bara gå till mig själv för att se hur nivåerna ändras under livets gång. Numera är jag rena rama pedanten jämfört med när jag var tonåring. Då kunde det se ut som om en inbrottstjuv hade länsat mitt rum - när jag i själva verket bara hade letat efter någon speciell tröja. Problem uppstår ju först när personer som lever eller arbetar tillsammans har olika syn på och tolerans för oreda.

Ordning och reda - pengar på fredag
Intressant nog har ju "Ordning och reda" vuxit till en miljardindustri med böcker, seminarier och professionella organisatörer det senaste decenniet. På stökighet finns det väl å andra sidan inte så mycket pengar att tjäna? Vill du läsa boken finns den även översatt till svenska under titeln: Ett kreativt kaos : oredans fantastiska möjligheter : [fullproppade garderober, stökiga skrivbord och slarvig planering kan faktiskt förenkla ditt liv]

Mer
Läs the Simple Dollars recension av boken

3 kommentarer:

  1. jag har väldig ordning bland mina mappar i datorn :)

    SvaraRadera
  2. En handledare jag hade en gång sa att alla har sina stök och ordningsområden... Därför (och även lite av erfarenhet) blir jag lite skeptisk när folk har ordning på precis allt. Jag tror percis som du att ordning förändras över tid men jag har också respekt för att folk behöver olika grader av ordning. Själv är jag rätt stökig och tycker ler lite åt att "äntligen" få lite stöd från forskningen. Det har varit var sak på sin plats nu i åratal och faktum är att om jag har för ordnat omkring mig känns det inte bra.

    SvaraRadera
  3. Jag är en sinnesmänniska. Mitt välbefinnande speglar verkligen mitt hem. Mår jag dåligt syns det direkt hemma. Efter köpstoppet fick jag världens ångest och blev deprimerad först. Det förflutna hann ikapp. Och det syntes verkligen hemma. När jag mår bra och är glad är hemmet glatt också! Det fastnar i väggarna, ja i hela atmosfären. Jag gillar ordning och reda, men det får inte gå till överdrift. "lagom" låter bra...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin