torsdag 30 maj 2013

Så göra vi när vi planerar vår semester

British Virgin Islands

Brittiska Jungfruöarna får vänta till ett annat år...

Bild: Robin Woltman

Förra vecken berättade jag lite om hur jag har försökt att involvera barnen i hushållsekonomin. Idag handlar det hur vi gick till väga för att planera vår sommarsemester.

Den här sommaren kommer jag att ha fyra veckor semester, dels två som kommer att ägnas åt cycling for libraries + någon extra dag i början och slutet för att turista i Amsterdam respektive Bryssel. Sen kommer jag att två veckor med barnen under industrisemestern då fritids är stängt.

För någon månad sedan gav jag barnen en hög med post-it lappar och uppmanade dem att skriva vad de ville göra på semstern men också vad de tror att varje sak skulle kosta. Detta sysselsatte sig barnen med under nästan trekvart medan jag lagade färdigt middagen.

Efter maten tittade vi på vad barnen hade skrivit och så berättade jag att vi hade en ungefärlig semesterbudget på 10 000 kr. Därefter fick barnen ta reda på vad deras semesterönskemål egentligen kostade. Jag berättade också att man får tänka på att inte bara är resa och hotell som kostar utan att det blir dyrt om man exempelvis var tvungen att äta på restaurang hela tiden.
När barnen fick upp ögonen för hur mycket en del saker kostade så lade vi lappen om "bo på poolhotell i Madrid" och "besöka Brittiska Jungfruöarna" åt sidan... Jag skulle bra gärna vilja veta vad det där sista kom ifrån...

Kvar på listan blev sådant som:
Liseberg (ungefärlig kostnad för ett besök 1300 kr - 3x entre & åkpass + lite glass, lotter eller spunnet socker), Tivoli (ca 900 kr) , Lalandia (drygt 4000 för 2 dagar). 
Det blir kanske även Djurs Sommarland, definitivt några dagar i Köpenhamn (övernattar hos vänner & familj) och som avslutning hälsar vi på mormor som hyrt en stuga i Skåne. Med resor (kollektivt + ev hyrbil några dagar) och mat (matsäck & äta hemma) ska vi nog kunna hamna runt 10 000. Dessutom har jag ett excelark över olika typer av rabatter som jag planerar att utnyttja, Brobizrabatt på Tivoli, rabatterad bilhyra (medlemsskap i Sunfleet ger 10% på Herz), Barnsemesterkortet (Stena Line & Djurs Sommarland).

För mig var det viktigt att involvera hela familjen i våra semesterplaner men också att barnen inser att man inte kan göra allt och inte minst vad saker och ting egentligen kostar. Det var intressant att se vad de snappar upp "jag gör en sökning på Trivago" sa Storebror.... Dessutom sparar vi till en safari om några år och då blir det tyvärr inga Disneyland Paris besök, i alla fall inte om man vill göra något annat.

Hur gör ni när ni planerar era semestrar?

6 kommentarer:

 1. Det där är ju föredömligt! Vi har varit betydligt mer odemokratiska, kan jag säga. Men vi har å andra sidan ett släkthus i Skåne som varje månad kostar pluring, så om vi ska ha det kvar är det också där huvuddelen av sommarsemestern spenderas. Det är liksom dealen och alla älskar det, så det är ingen konflikt.

  Vissa utfärder gör vi förstås, men förslag kommer ofta från mig och maken. Delvis beror på det på att det på grund av starka och olika personligheter inte alltid går bra att bedriva "skendemokrati", som de numera kallar det när de ombeds komma med förslag som vi sedan måste revidera. Och att man kan tvingas välja mellan två olika möjliga förslag och den vars förslag inte blir valt blir helt vansinnig - till nytta för ingen.

  I en någorlunda samtrampad familj/syskonskara med hyfsat lika idéer är det du beskriver helt toppen. Jag tror jag hade dött utmattningsdöden på kuppen;-)

  SvaraRadera
 2. Tack för att du delar med dig! När mina barn blir lite äldre ska jag försöka göra som ni gjort.

  SvaraRadera
 3. Vi cyklade och teltade mycket, typ till Sara Sommarland och annat.

  SvaraRadera
 4. Skara Sommarland, skrev jag väl :)

  SvaraRadera
 5. Jättebra sätt det där. Ett problem som jag ser är att barnen "bara" känner till de där turistfällorna som Lisseberg, Tivoli, Skara sommarland osv., medan jag vill besöka Skuleskogen, Kinne kulle, klippan Predikstolen i Norge, Tiveden och liknande naturupplevelser. Barnen uppskattar de resmålen när vi är där, men kan ju inte föreslå dom själva eftersom de inte känner till att de finns. Därav blir det ganska odemokratisk semesterplanering hos oss.

  SvaraRadera
 6. Turistfällor? Vad barnen känner till, beror väl lite på föräldrar? Tahailand och typ Spanien verkar gälla för många...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin