onsdag 15 maj 2013

Bokonsdag - 12 steg till ett skönare mammaliv

Mammaliv

När barnen var mindre var jag ett stort fan av tidningen Mama (ett tag hade jag alla utgivna nummer innan jag senare gav bort dem till grannen). Prenumerationen löpte ut under mitt köpstoppsår och men jag kan inte säga att jag har saknat den. Ibland bläddrar jag i ett nummer på biblioteket men jag har egentligen aldrig övervägt att börja prenumererar igen. Det känns inte som om jag tillhör målgruppen längre även om jag faktiskt köpte ett lösnummer dä det var "tema skilsmässa".
Häromdagen hittade jag Carina Nunstedts bok 12 steg till ett skönare mammaliv på mitt lokala bibliotek och bestämde mig för att läsa om den. Jag läste den första gången 2007 och började recensera den men skrev aldrig färdigt blogginlägget. Men nu när jag är inne i en fast där jag försöker avsluta några av alla tusen projekt jag dragit igång genom åren så tänkte jag att jag kunde läsa om den.

Bokens upplägg är ganska klassiskt, graviditet -& förlossning - & hem från BB och huvudstupa in i mammakaos. Det är förhållandevis mycket fokus på karriär.

Weronica med bloggen En mammas dag skrev så här:

Mamalyx och mamapepp är en typiskt vokabulär för en läsare av tidningen Mama. Om man tycker mycket om tidningen, har man större chanser att tycka om boken. Symbiosen är stor på gott och på ont. Mamas omslagsmammor är närvarande i boken, liksom glammiga stjärnmammor som Madonna och Kate Moss. Framförallt är Mama Carina Nunstedts tredje bebis. Detta är en pratig bok som i mycket känns som utkast på datorn. Det är (haha) inom paranteser och det är svordomar i texten.
Jag håller med om att språket lämnar övrigt att önska. Det som kan vara ok i vissa sammanhang. men här känns talspråk bara slarvigt och krystat. Det blir för pratigt.
Kanske är det för att jag börjar lämna småbarnsåren som jag inte känner mig lika engagerad av boken. Min dotter börjar trean till hösten och hennes storebror fyran.
Så du kan hoppa över den här boken och ta del av mina egna välbeprövade mammatips.

Mina 12 steg till ett skönare mammaliv
 1. Don't sweat the small stuff
 2. Man kommer långt med att göra sitt bästa
 3. Låt barnen hjälpa till mer (jag behöver själv jobba på det här)
 4. Prata med andra mammor & pappor (online eller på lekplatsen)
 5. Ha alltid choklad hemma (till dig) (och russin el liknande till barnen)
 6. Fleece till alla!, kanske inte så stylish men det är varmt, mjukt och enkelt att tvätta
 7. Ibland räcker det inte att räkna till 10, då kan det vara bra att ta en sväng runt huset eller kvarteret
 8. Försök att minnas hur det var när du själv var liten
 9. Planera in regelbundna dejter med din partner (men skippa weekendresorna och använd pengarna till billigare dejter så räcker de längre)
 10. Undvik att släpa med barnen till affären, vare sig det gäller veckohandling eller klädshopping
 11. Försök att komma ut ur hemmet så mycket som möjligt och tillbringa tiden utomhus (inte i shoppinggallerior)
 12. Skaffa en cykelvagn, du kommer längre hemifrån och när barnen är för stora att sitta i kan man lasta badprylar eller picknickmat

4 kommentarer:

 1. Goda råd :) Får jag barn själv någon gång ska jag ha dem i bakhuvudet!

  SvaraRadera
 2. Bra råd!
  Tror nog att jag tillämpade det mesta av det när våra barn var yngre.

  Man får välja sina strider när man har barn och göra så gott man kan. Det brukar räcka rätt långt.

  Nu är mina barn vuxna och när vi för en tid sedan pratade om vilka deras favoritstunder från barndomen var så var det dom små sakerna i vardagen som betydde mest.

  Att kura skymning ihop och läsa godnattsaga i soffan med levande ljus på bordet, när barnen blev äldre turades vi om att hålla i högläsningen, att ha picknick på cykel- eller gångavstånd från hemmet, att göra sagomassage, dvs en saga som samtidigt är massage på ryggen eller att leka till musik som exempelvis lyssna på bergakungens sal och sagan därtill och samtidigt agera utifrån sagan.

  Såna små saker minns dom tydligt, sånt som inte kostade något mer än en närvarande förälder. Tänk om jag hade vetat det när barnen var små och jag hade dåligt samvete över saker som vi inte hade råd att göra med barnen.

  SvaraRadera
 3. Gillar dina tips Ann-Kristin däremot ger jag inte mycket för tidiningen Mama eller för den delen Pappa eller Family Living. Problemet är att dessa är till för att sälja produkter inte för att få föräldrar och famlijer att må bättre. Därför fokuserar de på att 'Mama' ska få åka på lyxig spa behandling för att slappna av efter all stress eller att barnen ska få en massa grejer för att bli glada. Problemet är bara att spa behandlingen gör att 'mama' behöver jobba ytterligare 5 timmar för att kunna betala den och grejerna till barnen kostar också 5 timmar. Om vi skippar alla prylar och "skapad lyx" skulle famljen kunna spendera några timmar i skogen tillsammans med medhavd picknick och det skulle verkligen göra 'mama' mindre stressad och barnen gladara och kostar noll arbetade timmar.....

  SvaraRadera
 4. Bra punkter för att få en enklare vardag. Håller särskilt med om det där med att skippa köpcenter och i stället satsa på att komma ut och umgås med varandra. Lekplatser eller fika i en skogsdunge är mysigt.

  Håller också med om det där att skippa weekendresan för att umgås med partnern. Det tar för mycket energi att arrangera det. Satsa på enklare dejter, men oftare. Ett restaurangbesök och gemensamt besök på föräldramötet kan vara mysigt det också.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin