söndag 26 maj 2013

Filmsöndag: L som i lycka

Singer

Bild: Margo Akermark

Vad är lycka? Vilka prioriteringar ska man göra?

Måste man ha barn, karriär och partner för att känna sig lycklig? Filmaren Lotta Stemme har under fem år dokumenterat både sin egen och tre av sina väninnors våndor mitt i livet. Lotta själv försöker hinna med allt. Katarina valde att bryta upp och flytta ifrån sina barn. Linda kanske inte kommer skaffa barn och Marika valde bort karriär och har satsat allt på att vara mamma.  

Idag såg jag den här intressanta dokumentären L som i lycka. Den följer Lotta och hennes väninnor, de val de har gjort i livet rörande barn och karriär. Lotta filmar alla på deras 35-årsdag och sedan får man följa dem under fem år. Tre av kvinnorna har alla valt bort något, den fjärde som även var den som ställer frågorna har inte valt bort något... eller har hon?

Lycka är familjenMarika fokuserar mindre på det materiella och mer på sin familj. Hon valt bort en egen karriär (eventuellt är hon mamma på heltid) och hon tycker att en något sämre ekonomi är värt det. Hon förstår inte hur Lotta får ihop sin tillvaro, alla Marikas väninnor har valt att arbeta deltid för att få tid med familjen.
Marika har själv haft en jobbig uppväxt, bott i fosterhem och vill kanske ge sina barn allt det som hon inte själv fick som liten. Hon vill helst inte bli påmind om det förflutna men väljer till slut att möta sina demoner och återvänder för ett besök i sin barndomsstad.


Lycka är att göra sina egna livsval
I början av filmen jobbar Katarina som städerska och är inte alls på den plats i livet som hon tänkte sig när hon var yngre. Hon har också gjort det kontroversiella beslutet att flytta (för att plugga och komma närmare sin urspurngsfamilj) och lämna sina barn hos sin pappa. Under filmens gång så flyttar två av barnen till henne medan hennes son bor kvar hos sin far. Ännu lite senare bor inga barn hos henne och själv planerar hon att flytta till Italien med sin nya kärlek. Men sen händer något som gör att livet tar en helt annan vändning.
Hon känner ingen skuld över sina livsval och förstår inte hur Lotta orkar med sitt liv, barn, familj, jobb och vänner. Hon är liksom Marika starkt präglad av sin uppväxt, hon är rastlös och säger vid något tillfälle att hon önskar att hennes mamma hade brutit upp - vad det nu innebär.

Lycka är att skala bort allt onödigt
Linda bor i Paris och lite senare i New York. Hon längtar efter barn men är singel och har ingen tänkbar pappa på gång. Ju mer tiden går, ju större blir hennes stress  - inte bara över barnlösheten i sig utan över alla livsval kring en eventuell graviditet. Ska hon flytta hem, stanna i Paris eller fortsätta att satsa på sången? Hon har valt att skala bort allt onödigt, satsar mindre på det materiella och istället prioritera det som gör henne lycklig.

Lycka är att ha allt
Lotta funderar på vad som hade hänt om hon stannat kvar i Paris. Hon tvekar inledningsvis inför att skaffa ett tredje barn, är rädd för att det ska ta tid och energi från de befintliga barnen, äktenskapet, jobb och vänner.
Några år senare lever hon ett inrutat men stressigt liv jobbar heltid och har tre barn. Hon slits mellan slits mellan alla måsten men kan inte förmå sig att välja bort något heller.

Jag tycker att dokumentären var intressant för att den inte ger några tydliga svar på frågan om vad ger lycka. Det ser olika ut för olika personer - och vid olika perioder i livet.

Vill du se den så finns dokumentären finns kvar på SVT Play en vecka till,  t.o.m 1 juni.


Mer
DNs Hanne Kjöller var inte allt för imponerad.
Intervju med Lotta Stemme

4 kommentarer:

 1. och jag har sytt mycket på en gammal Singer :)

  Lycka kanske är att kunna mycket gamla olika sorters konster; koka soppa på ben, baka, laga trasiga saker och sånt...

  SvaraRadera
 2. Lycka kan också vara att ha ett bra efternamn ;)

  SvaraRadera
 3. Det är inte alla som har sån tur med efternamn ;-)

  SvaraRadera
 4. Det där med lycka och prioriteringar i livet har jag funderat en del kring och tycker att det är jätteintressant. Den dokumentären ska jag absolut se.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin