onsdag 8 maj 2013

Bokonsdag: Experimentet med familjen

Bild: Kalla kulor förlag, omslag: Olof Nauclér
Kan man byta livsstil på en försoffad familj genom ett tremånadersexperiment och ha extremt kul samtidigt? 
 Det här är berättelsen om hur familjen Wahl, två vuxna och tre barn, ändrade sina mat- och motionsvanor över en natt. Om hur de med ganska små medel fick en datorspelande, stillasittande familj som åt mycket halvfabrikat att bli en riktigt upptäckarglad äventyrsfamilj. Reglerna var enkla:

1. sockerstopp (en glass per vecka ok)
2. pröva minst 2 proteinrika recept per vecka
3. testa minst två nya äventyr tillsammans varje vecka

Familjen blev överraskade över allt socker i vardagen som de tidigare inte lagt märke till. Alla fikor, tillsatt socker i maten och marknadsföring av godis inriktad på barn (Ice Age godispåsar... Angry birds godis).
Bland äventyren de provade på fanns allt från att hyra kajak till att ordna OS i trädgården.
När experimentets tre månader var över upphörde reglerna att gälla. Alla fick äntligen äta det godis de gått och längtat efter men ingen ville gå tillbaka till det gamla livet, och barnen bad snart om att få fortsätta med experimentet. Man hade fått aktiv familjetid tillsammans, en hälsosammare vardag och en självsäkerhet över va dman egentligen kan klara av som ingen var villig att byta bort.

Jag har tidigare läst flera av Hillevi Wahls böcker som när hon började träna military fitness (Extremt kul! Du kan, du vill, du törs) och hennes mammalivsböcker (En fuskmammas bekännelser m.fl). Hon skriver väldigt medryckande och humoristiskt, hon bjuder vekrligen på sig själv och sin familjs upplevelser på ett personligt sätt.


Boken innehåller även LCHF-recept/menyer sammansatta av Cathrine Schück; en av Sveriges ledande kostrådgivare. Mycket kött men även en del fisk och ägg för de som äter sådant.
Det jag gillade med boken är att många av aktiviteterna är billiga och lämpar sig bra de köpstoppsinriktade. I slutet av boken finns en lista på 39 höst- och vinteräventur som författaren och hennes familj är sugna på att prova. Det är allt från rullskidor till bygga en fågelholk eller vinterbada.

Om författaren

Hillevi Wahl, född 1965, är journalist, krönikör, författare och omtyckt föreläsare. Under många år jobbade hon på Sveriges största tidningar: Expressen, Kvällsposten, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Idag bor Hillevi på Kungsholmen i Stockholm och i Roslagens skärgård på somrarna. Hon skriver regelbundet krönikor i bl a Metro, Kommunalarbetaren och Allas Veckotidning.

Mer
Faimiljen berättar om sitt experiment i TV4
Hillevi fick fart på familjen

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin