fredag 17 maj 2013

Filmfredag: Löparen

GORE-TEX® Experience Tour: Markus Torgeby

Bild:  GORE-TEX® Products

Första gågen jag såg filmen Löparen var 2009 eller 2010 då jag fick låna den av Ivan. Filmen som är från 2002 handlar om Markus Torgeby som började löpträna redan som tioåring och som sedan dess har hållit fast vid sin passion.
Vid 20 års ålder- inspirerad av Thoreaus Walden  - flyttar han ut i de Jämtländska skogarna med endast en ryggsäck fylld med det allra nödvändigaste. I fyra år bor han i en enkel kåyta som han restsjälv med hjälp av en medförd tältduk och trädgrenar. Under denna tid levde han ett ytterst spartanskt liv bestående av träning, studier och vedhuggning. Filmen ”Löparen” skildrar just denna period i hans liv. I filmen talar Torgeby mycket om att att hitta tystnaden och lugnet, han vill undvika konsumtionshets och stress. Han vill leva sitt enkla liv där han tränar löpning, badar i älven, hugger sin ved och äter sin gröt.

"Inte som en flykt" säger han i filmen, "Utan som en längtan. Det måste komma från ditt hjärta, annars blir det helt fel" säger han.

Han tillbringar också en tid i Tanzania där han lever och tränar med en grupp lokala löpare. Även i Afrika lever han ett enkelt liv, han stiger upp på morgonen, tränar, vilar, äter och tränar lite mer framåt kvällen innan det är dags att sova. Dessutom lever han huvudsakligen på bönor.

Numer lever han enkelt med fru och två barn i en liten stuga utan el. Efter de fyra åren i kåtan flyttade han in på en fäbodvall och bildade familj. Sedan 2010 är han tillbaka på Öckerö. Han håller bland annat föredrag och arrangerar löparläge.Sommaren 2012 gjorde han ett försök att springa 130 mil på 30 dagar genom den svenska fjällkedjan. Han fick tyvärr ge upp efter drygt 70 mil på grund av problem med fötterna.

Det ska finnas en film "Den nya tiden" som följer honom efter "Löparen", jag får se till att låna den på biblioteket.


Mer
Läs hans blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin