måndag 13 maj 2013

matmåndag: Mindre tallrikar = mindre mat som går till spillo

Doggy Bag! @ Cultural Place

Snygg doggybag!

Bild:  fifikins

Häromdagen kunde man läsa i DN att tonvis av mat slängs innan den ens hunnit ut i butikerna.Trots detta är det hushållen som står för den största delen av svinnet.


Matsvinn är även ett problem för hotell och restauranger. På Clarion Hotel Sign i Stockholm har löst det genom att minska en aning på tallriksstorleken. Enbart den geniala idén och bytet från skedar till gafflar på buffébordet minskade svinnet med 20 procent. Dessutom bytte man från 24 cm tallrikar till sådana som bara var 21 cm i diameter på bufféborden. Eftersom gästerna oftast tog för mycket ändå blev de ändå mätta.

Clarion Hotel Sign ingår i den globala hotellkedjan Choice. Samtliga hotell mäter kontinuerligt hållbarhetsarbetet inom fem områden; matsvinn och avfall, el, vatten, kemikalier samt transporter. Varje hotell har friheten att fokusera på sin egen hjärtefråga när det gäller hållbarhetsarbete, och för Clarion Hotel Sign i Stockholm är det matavfall.

Martin & Servera är ett företag som erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. De har tagit initiativ till tävlingen Utmaningen som i år fokuserade på matsvinn.
Den 16 april korade man vinnarna vid en prisceremoni på Moderna Museet. Tävlingen var uppdelad i två tävlingsklasser – en för hotell, restaurang & café och en för vård, skola & omsorg. Totalt deltog ett 60-tal kök/restauranger i årets tävling. Nytorpsskolan i Rönninge strax utanför Stockholm tog hem priset i tävlingsklassen för offentlig sektor och priset i restaurangklassen gick till Junibacken på Djurgården i Stockholm.


Unilever Food Solutions är ett företag som riktar sig mot restauranger och storkök och de har utvecklat ett verktyg mot matsvinn, som ska minska svinnet med 20 procent.
Deras enkla råd funkar även för hemmakocken:

 1. Meny: Planera menyerna, så att råvarorna utnyttjas på bästa sätt.
 2. Beställning: Håll ordning på ditt lager och övervaka kökets förbrukning av råvaror noga, så att du inte beställer mer matvaror än vad du ska använda.
 3. Hållbarhet: Komplettera de färska råvarorna med torkade, frysta eller konserverade råvaror, som har lika bra kvalitet och smak som de färska. De här produkterna håller längre.
 4. Förvaring: Organisera ditt lager och kylrum och förvara livsmedlen korrekt. Mejeriprodukter absorberar smak från andra livsmedel och ska förvaras separat. Det samma gäller för till exempel olika typer av kött och fisk. Alternativt kan du vakuumförpacka dina produkter.
 5. Förberedelse: Kasta så få råvaror som möjligt när du tillagar. Planera noga och använd eller komplettera till exempel färdiglagad fond – förutom att spara tid och el, sparar det matavfall i form av till exempel grönsaker och kött.
 6. Portioner: Håll koll på resterna på gästernas tallrikar när de returneras till köket och anpassa portionernas storlek och sammansättning, så att de passar den genomsnittlige gästens aptit och smaklökar.
 7. Rester: Var kreativ med grönsaksrester och använd dem i välsmakande soppor. Använd bröd från frukosten till skorpmjöl – och använd överblivna frukter och bär i chutneys, sylter, krämer och så vidare. Kantbitar av fläsk- eller nötkött används med fördel i en Pytt-i-panna, Biff Rydberg eller varför inte i patéer och terriner.
 8. Avfallet: Använd ditt matavfall. Sortera avfallet och lämna om möjligt ditt organiska matavfall till en lokal bonde – eventuellt i utbyte mot kött.


Mer
Släng inte maten

1 kommentar:

 1. Tack för ett kanonbra inlägg.
  Mycket intressant läsning och härligt med råd som man själv kan ta åt sig av också och försöka tillämpa.
  Det är otroligt att vanliga hushåll har så stort matsvinn.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin