måndag 6 maj 2013

Förkylning och miljömål

Presenter  

Presenter från när jag föreläste i Värnamo

Förkylningen håller tyvärr i sig trots åtskilliga koppar honungsvatten (honung från Åminne bruk) och andra huskurer. För tillfället håller jag på att slutföra en rapport om ett av Sveriges miljömål, giftfri miljö till min kvällskurs i miljövetenskap.Det är väldigt intressant läsning;

"Även om den den årliga uppföljningen av miljömålsarbetet visar att förutsättningarna att nå miljömålet Giftfri miljö har förbättrats så är Kemikalieinspektionens bedömning dock fortfarande att målet inte kan nås till 2020. En viktig anledning till att målet inte kommer att kunna nås är den ökande konsumtionen som leder till större kemikalie- och varuproduktion globalt, vilket i sin tur bidrar till ökad diffus spridning av farliga ämnen."

Det  här är något som jag inte funderat så mycket på tidigare. Jag har mer tänkt på den ökande mängden avfall och den energi som går åt till att utvinnna råvaror som de stora problemen med ökad konsumtion.
Samtidigt vet jag ju att det exempelvis går åt mycket kemikalier vid tillverkning av exempelvis kläder.

Natasja Börjesson är doktorand vid Södertörns Högskola och forskar om kemikalierisker längs textila leverantörsled. Hon studerar hur svenska klädföretag med en uttalad hållbarhetsansats hanterar kemikalierisker och hur företagen och deras leverantörer och underleverantörer ser på ansvarsfördelningen.
Vid produktion av en T-tröja går det i värsta fall åt så mycket som fyra kilo kemikalier per kilo färdigt plagg. Det visar en studie som Kemikalieinspektionen låtit konsultföre­taget Swerea IVF göra. Det är svårt att veta vilka kemikalier som finns i textilprodukter eftersom leverantörskedjan är lång, komplex och global. Därför har Kemikalieinspektionen föreslagit en ändring i den europeiska fibermärkningsförordningen (1007/2011) som ett steg på vägen att minska riskerna med farliga kemikalier i textilier.
Imorgon kommer jag att skriva lite mer om hållbart mode.

2 kommentarer:

  1. Fina presenter. Hoppas förkylningen ger med sig. Det verkar vara elaka bakterier som far omkring just nu. Jag är fortfarande inte helt frisk efter min förkylning som jag fick för ett par veckor sen.

    SvaraRadera
  2. Tack för länken! Ja, allt om den årliga uppföljningen av Sveriges samtliga miljömål finns alltså på http://miljömål.se/au

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin