fredag 31 maj 2013

Filmfredag: The High Price of Materialism


Klicka här om du inte kan se filmen

I den här animerade kortfilmen diskuterar psykologen Tim Kasser hur den amerikanska konsumtionskulturen får oss att må sämre. Vad som händer när människor köper reklammakarnas lockande löften om att vi kan konsumera oss till ett lyckligt liv - att "the good life" is "the goods life"... är inte bara att de använder upp våra naturtillgångar, de blir också mindre lyckliga och mindre benägna att hjälpa andra.
I filmen diskuteras problemen med en överdriven materialism men filmen visar också på lösningar som utlovar en hälsosammare och mer hållbar livsstil.

Filmen är producerad av the Center for a New American Dream

torsdag 30 maj 2013

Så göra vi när vi planerar vår semester

British Virgin Islands

Brittiska Jungfruöarna får vänta till ett annat år...

Bild: Robin Woltman

Förra vecken berättade jag lite om hur jag har försökt att involvera barnen i hushållsekonomin. Idag handlar det hur vi gick till väga för att planera vår sommarsemester.

Den här sommaren kommer jag att ha fyra veckor semester, dels två som kommer att ägnas åt cycling for libraries + någon extra dag i början och slutet för att turista i Amsterdam respektive Bryssel. Sen kommer jag att två veckor med barnen under industrisemestern då fritids är stängt.

För någon månad sedan gav jag barnen en hög med post-it lappar och uppmanade dem att skriva vad de ville göra på semstern men också vad de tror att varje sak skulle kosta. Detta sysselsatte sig barnen med under nästan trekvart medan jag lagade färdigt middagen.

Efter maten tittade vi på vad barnen hade skrivit och så berättade jag att vi hade en ungefärlig semesterbudget på 10 000 kr. Därefter fick barnen ta reda på vad deras semesterönskemål egentligen kostade. Jag berättade också att man får tänka på att inte bara är resa och hotell som kostar utan att det blir dyrt om man exempelvis var tvungen att äta på restaurang hela tiden.
När barnen fick upp ögonen för hur mycket en del saker kostade så lade vi lappen om "bo på poolhotell i Madrid" och "besöka Brittiska Jungfruöarna" åt sidan... Jag skulle bra gärna vilja veta vad det där sista kom ifrån...

Kvar på listan blev sådant som:
Liseberg (ungefärlig kostnad för ett besök 1300 kr - 3x entre & åkpass + lite glass, lotter eller spunnet socker), Tivoli (ca 900 kr) , Lalandia (drygt 4000 för 2 dagar). 
Det blir kanske även Djurs Sommarland, definitivt några dagar i Köpenhamn (övernattar hos vänner & familj) och som avslutning hälsar vi på mormor som hyrt en stuga i Skåne. Med resor (kollektivt + ev hyrbil några dagar) och mat (matsäck & äta hemma) ska vi nog kunna hamna runt 10 000. Dessutom har jag ett excelark över olika typer av rabatter som jag planerar att utnyttja, Brobizrabatt på Tivoli, rabatterad bilhyra (medlemsskap i Sunfleet ger 10% på Herz), Barnsemesterkortet (Stena Line & Djurs Sommarland).

För mig var det viktigt att involvera hela familjen i våra semesterplaner men också att barnen inser att man inte kan göra allt och inte minst vad saker och ting egentligen kostar. Det var intressant att se vad de snappar upp "jag gör en sökning på Trivago" sa Storebror.... Dessutom sparar vi till en safari om några år och då blir det tyvärr inga Disneyland Paris besök, i alla fall inte om man vill göra något annat.

Hur gör ni när ni planerar era semestrar?

onsdag 29 maj 2013

Bokonsdag: Less is more

















“Simplicity is asking yourself: ‘How do I really want to live? What truly makes me happy? What are my actions doing to the planet? How does my lifestyle contribute to the greater good?’” 
"Less is More: Embracing Simplicity for a Healthy Planet, a Caring Economy and Lasting Happiness" är en antologi med olika rad berättelser vilka kretsar kring vad som krävs för att leva ett enklare och hållbarare liv.
Redaktörer är Wanda Urbanska (författare till Simple Living som jag recenserade 2008) och  Cecile Andrews (författare till Circel of Simplicity, recenserad 2010 och Slow is beautiful, recenserad 2010)

Berättelserna spänner från Wanda Urbanskas berättelser om Simple Living TV till Susannah Susankahs historia om att rensa i röran, med den gemensamma nämnaren är att ett enklare liv står i fokus.

Live simply so that others may simply live
Boken är uppdelad i tre delar, Simplicity defined, Solutions och Policies.I inledningen till första kapitlet, Simplicity defined, skriver Cecile Andrews att hon aldrig tröttnar på att diskutera vad ett enklare liv innebär. Just begreppet enkelhet är så mångfasetterat och innebär olika saker för olika människor. Det handlar inte om att leva snålt ekonomisk även om det kan vara en del av ett enklare liv. Det handlar istället om att skapa ett hållbart liv, både miljömässigt, ekonomiskt och känslomässigt. Andrews påpekar även att simple living är en medleklassföreteelse eftersom det innebär möjligheten att göra ett val  - den som arbetar deltid av tvång snarare än fri vilja och knappt kan försörja sin familj känner kanske ingen större sympati för de som vill downshifta. Wanda Urbanska skriver om sitt TV-program, "Simple living with Wanda Urbanska", om de människor hon mötte (särskilt intressant var det att läsa om Jimmy & Rosalynn Carter) vad hon lärde sig medan Duanel Elgin skriver om frivillig enkelhet utifrån ett miljöperspektiv om skillnaden mellan frivillig enkelhet och uppoffringar men även om olika aspekter av enkelhet som "business simplicity" och "compassionate simplicity". Jeremy Segal skriver om "graceful living", kanske kan man översätta det till att leva anständigt eller ett liv i nåd. Det handlar inte om religion utan det är snarare en filsofisk aspekt, att leva medvetet. En kort men tänkvärd text! Cecile Andrews lyfter fram en positiv sak med att leva ett enklare liv; det sänker folks förväntningar på en... Låter kanske trist men det är exempelvis ingen som förväntar sig att hon ska ha ett nyrenoverat kök, eller de trendigaste kjollängden... Vilket gör att hon kan känna sig rätt fri i förhållande till olika "livstilsmåsten"

"Outwardly simple while inwardly rich"

Kapitel två; Solutions fokuserar på vad människor i frivillig enkelhetsrörelsen gör rent praktiskt. Det handlar om leva ekonomiskt för att man prioriterar annat än statusprylar eller
I "the Lagom solution" skriver Alan AtKisson om hur han flyttade till Sverige och lärde sig "begreppet Lagom". Han förvånades över att hans fru bara ägde två handdukar (när de var smutsiga tvättade hon dom och när de var utslitna köpte hon två nya av god kvalitet  - så de skulle hålla länge) Det handlar om att lära sig sätta gränser men att inse att lagom också innebär olika mycket för olika personer.
Wanda Muszynski skriver om hur hon bröt upp och skapade sig ett nytt och mer meningsfullt liv i ett nytt land. Ett liv hon trivs med, där hon lever i enlighet med sina värderingar och inte känner att hon måste fly vardagen genom att begrava sig i  jobb eller åka på exotiska semestrar.
William J. Doherty skriver om att vår tids upptagenhetskultur där vi fyller våra egna men också vara barns kalendrar till bristningsgränsen för att "ge dem alla möjligheter". Det här är något jag själv kämpar med för tillfället - jag tycker att Storebror har för mycket aktiviteter men han har svårt att välja bort något - han vill spela både handboll och fotboll! Vi har bestämt oss för att ha betänketid över sommaren och se hur det blir till hösten.

Simplify, simplify, simplify!
Det sista kapitlet om policies handlar om hur vi både behöver individuella initiativ och förebilder men också politiska beslut om vi ska kunna förändra någonting. Texterna fokuserar på de lösningar som krävs för en hållbar framtid, allt ifrån att minska klyftan mellan fattiga och rika till arbetstidsförkortning och lagstiftning rörande återvinning. Eftersom det är en amerikansk bok är det mest fokus på hur icke-hållbar den konsumtionsdriva amerikanska livsstilen är men Sverige ligger inte långt bakom.
Juliet Schor skriver om downshifting medan John de Graf tittar närmare på den amerikanska ekonomin (BNP, produktivitet, arbetstid etc) i jämförelse med europeiska förhållanden och kommer fram till att den livsstilen inte är så överlägsen om man vill tro.


Bland författarna hittar man välkända personer från frivillig enkelhets rörelsen, Duane Elgin (författare till Voluntary Simplicity som jag läst men ännu inte recenserat), Ernest Callenbach (jag har hans Living poor with style i bokhyllan)och Tim Kasser (vars the High price of materialism också står oläst i bokhyllan).

Det här är en bra introduktion till olika aspekter av frivillig enkelhet men boken kan även ge ny inspiration och energi till den som kanske kört fast lite i sina tankar. Jag fick en massa nya idéer och framför allt tips på författare!

Boken finns på Göteborgs stadsbibliotek men jag är faktiskt lite sugen på att skaffa mig ett eget exemplar!

tisdag 28 maj 2013

Cykeltisdag! Cykla till jobbet - hungarian style

Via Copenhagenize fick jag tips om några roliga ungerska "cykla till jobbet" filmer. Filmerna har tagit fram genom det ungerska cykelförbundet som ett led i deras "Ta cykeln till jobbet" kampanj.



Klicka här om du inte kan se filmen


Klicka här om du inte kan se filmen


Klicka här om du inte kan se filmen  


Bringázz a munkába!

måndag 27 maj 2013

Positiv, parcour och pizza

rosor  

Mors dag


I lördags tipsade jag om  Streetsmart på Köpstoppsbloggens Facebooksida. Barnen var också sugna på en liten utflykt så av alla helgens evenmang valde vi att ta bussen till Frölunda torg för att kombinera parkhäng och nya resvanor.

Det var lite stökigt och hög ljudnivå men vi försökte ändå titta på alla utställningarna i köpcentrat. Barnen ville prova Segway men 40 kr för att köra runt ett varv på Frölunda torg kändes lite dyrt så jag lovade att vi skulle ta en ordentlig tur i sommar istället. Jag försökte snacka mig till att få bli testpilot på Ubigo, får se hur det går! Jag är ju redan kund hod Styr & ställ, Sunfleet och Västtrafik.
Efter att ha gått tipspromenad, svarat på enkäter, provat "elbilar" och pratat stadsplanering gick vi vidare till Positivparken. Parken är tänkt att bli Göteborgs andra utflyktspark på samma sätt som Plikta.Det ska vara en "oas för hela familjen med bland annat utegym, studsmattor och boulebanor". Parken består av en del för äldre barn (och vuxna)  närmast Frölunda kulturhus och en del för yngre barn.Vi kom dit rätt sent på eftermiddagen, lagom till 1400m2s sommaravslutning så vi tittade på killar som tränade parkour och provade lite olika aktiviteter. Delen för mindre barn har bondgårdstema och var också jättefin.  Så är du sugen på att testa ett alternativ till Plikta så kan du ju ta en tur till Frölunda!


Lördagen avslutades med hemmagjord pizza, en favorit i repris hos alla i familjen.

På söndagen blev jag uppvaktad med rosor, choklad och frukost som barnen hade fixat, väldigt mysigt! Vi var även en sväng och uppvaktade min mor med blommor och en upplevelsepresent.

Hur var er helg?

söndag 26 maj 2013

Filmsöndag: L som i lycka

Singer

Bild: Margo Akermark

Vad är lycka? Vilka prioriteringar ska man göra?

Måste man ha barn, karriär och partner för att känna sig lycklig? Filmaren Lotta Stemme har under fem år dokumenterat både sin egen och tre av sina väninnors våndor mitt i livet. Lotta själv försöker hinna med allt. Katarina valde att bryta upp och flytta ifrån sina barn. Linda kanske inte kommer skaffa barn och Marika valde bort karriär och har satsat allt på att vara mamma.  

Idag såg jag den här intressanta dokumentären L som i lycka. Den följer Lotta och hennes väninnor, de val de har gjort i livet rörande barn och karriär. Lotta filmar alla på deras 35-årsdag och sedan får man följa dem under fem år. Tre av kvinnorna har alla valt bort något, den fjärde som även var den som ställer frågorna har inte valt bort något... eller har hon?

Lycka är familjenMarika fokuserar mindre på det materiella och mer på sin familj. Hon valt bort en egen karriär (eventuellt är hon mamma på heltid) och hon tycker att en något sämre ekonomi är värt det. Hon förstår inte hur Lotta får ihop sin tillvaro, alla Marikas väninnor har valt att arbeta deltid för att få tid med familjen.
Marika har själv haft en jobbig uppväxt, bott i fosterhem och vill kanske ge sina barn allt det som hon inte själv fick som liten. Hon vill helst inte bli påmind om det förflutna men väljer till slut att möta sina demoner och återvänder för ett besök i sin barndomsstad.


Lycka är att göra sina egna livsval
I början av filmen jobbar Katarina som städerska och är inte alls på den plats i livet som hon tänkte sig när hon var yngre. Hon har också gjort det kontroversiella beslutet att flytta (för att plugga och komma närmare sin urspurngsfamilj) och lämna sina barn hos sin pappa. Under filmens gång så flyttar två av barnen till henne medan hennes son bor kvar hos sin far. Ännu lite senare bor inga barn hos henne och själv planerar hon att flytta till Italien med sin nya kärlek. Men sen händer något som gör att livet tar en helt annan vändning.
Hon känner ingen skuld över sina livsval och förstår inte hur Lotta orkar med sitt liv, barn, familj, jobb och vänner. Hon är liksom Marika starkt präglad av sin uppväxt, hon är rastlös och säger vid något tillfälle att hon önskar att hennes mamma hade brutit upp - vad det nu innebär.

Lycka är att skala bort allt onödigt
Linda bor i Paris och lite senare i New York. Hon längtar efter barn men är singel och har ingen tänkbar pappa på gång. Ju mer tiden går, ju större blir hennes stress  - inte bara över barnlösheten i sig utan över alla livsval kring en eventuell graviditet. Ska hon flytta hem, stanna i Paris eller fortsätta att satsa på sången? Hon har valt att skala bort allt onödigt, satsar mindre på det materiella och istället prioritera det som gör henne lycklig.

Lycka är att ha allt
Lotta funderar på vad som hade hänt om hon stannat kvar i Paris. Hon tvekar inledningsvis inför att skaffa ett tredje barn, är rädd för att det ska ta tid och energi från de befintliga barnen, äktenskapet, jobb och vänner.
Några år senare lever hon ett inrutat men stressigt liv jobbar heltid och har tre barn. Hon slits mellan slits mellan alla måsten men kan inte förmå sig att välja bort något heller.

Jag tycker att dokumentären var intressant för att den inte ger några tydliga svar på frågan om vad ger lycka. Det ser olika ut för olika personer - och vid olika perioder i livet.

Vill du se den så finns dokumentären finns kvar på SVT Play en vecka till,  t.o.m 1 juni.


Mer
DNs Hanne Kjöller var inte allt för imponerad.
Intervju med Lotta Stemme

fredag 24 maj 2013

På resande fot: Återbesök i Åbo

Åbo

Första gången jag var i Åbo var på sportlovet 2012. Barnen och jag tog tåg till Stockholm och Finlandsfärja till Åbo. Vi tillbringade en dag i Åbo, övernattade (och badade tills vi var helt skrynkliga) på Sokos Caribia innan vi tog dagfärja tillbaka till Stockholm. Det var kallt men fint!

Den här gången hoppades jag på mildare väder och tog dessutom med mig en cykel. Det är himla smidigt att ta med cykel på färjan och kostar heller inte speciellt mycket. Vi tog kvällsfärjan från Stockholm ochåt en trevlig middag medan vi for genom Stockholms skärgård.

Aschan

Det första vi gjorde när vi kom till Åbo var att äta lite frukost i Saluhallen. Jag gillar Aschans Sininen Juna, där man kan fika i en tågvagn.
 Sen kollade vi lite på stadsbiblioteket, hälsade på en kollega innan det var dags att träffa en kompis på Salutorget. Vi hann även med att provsmaka goda kakor och kolla in vad som såldes på torget.

Tillsammans med vår kompis och kollega fick vi en guidad tur på cykel genom centrala Åbo. Lunch blev det på Mami, alldeles bakom biblioteket.

Efter lunch cyklade vi ut tilll Naantali eller Nådendal som det heter på svenska. Nådendal visade sig vara en vacker liten trädstad, inga mumintroll syntes dock till. Vi kollade även in det enorma spahotellet och tog en fika på deras café.


Det sista vi hann med innan det var dags att köra mot hamnen var ett besök på Cosmic café. Det kan vara lite trixigt att hitta men är väl värt ett besök. Det är en bar/café med ett stort utbud av öl och andra drycker (finns även goda alkoholfria) där man kan låna serietidningar eller sällskapsspel.

Besöket i Åbo blev ett bra tillfälle att köra in våra lånade cyklar inför cycling for libraries Sverige. På hemvägen fick vi tillfälle att prova nya Viking Grace som sjösattes i början på året. En liten lyxigare färja med champagnebar och fräscha hytter. Vi höll oss dock till den klassiska bufféen.
Vi var tillbaka i Stockholm tidigt på lördagsmorgon och efter att ha försökt hitta ett öppet café slutade det med att vi fick äta frukost vid centralstationen.

Jag gillar verkligen Åbo och hoppas att vi snart får tillfälle att besöka Finland igen!

Mer
A Weekend In Turku

torsdag 23 maj 2013

Praktisk hushållsekonomi med barnen

Cykel

Något att önska sig i mors dag present, en fin cykelväska! 

Som jag skrivit vid något tidigare tillfälle så anser barnen av någon anledning att vi - eller i alla fall jag - är fattiga. Dels för att vi aldrig varit i Thailand (även om jag vet att många av deras klasskamrater heller inte varit det) men också för att det först var i år när vi flyttade till lägenheten som vi köpte en plattTV.  De har också en tendens att dra upp det här offentligt, t. ex i butiker med kommentarer som "du som är fattig"... "i alla fall jämfört med pappa" osv... "Det är ju inte så lyxigt att behöva åka buss hem från matchen"... Jag har flera gånger försökt att förklara att jag inte alls är fattig, pratat om man kan välja vad man lägger pengar på osv.. Samtidigt vill jag inte vara för explicit och diskutera lön och andra summor heller. Det är en svår avvägning. Och om jag ska vara ärlig så skäms jag lite när andra hör det - för jag ser mig ju inte som fattig... Och hade vi verkligen varit fattiga tror jag inte barnen hade pratat om det heller.

Häromdagen bestämde jag mig för att låta barnen vara delaktiga i hushållsekonomin. Dottern fick ta med sig en miniräknare till affären och sen berättade jag att vi hade 500 kr som vi kunde handla för. För varje sak som lades i handlingskorgen drog dottern bort summan från de ursprungliga 500 kronorna. Vi gjorde inte slut på pengarna och vi hade en del intressanta diskussioner i butiken, om att t. ex jämföra priser. Lite tjat på slutet om att vi borde använda pengarna som blev över till en serietidning till henne men jag förklarade att det kunde vara bra att ha lite över ifall vi ville ha något gott i helgen.

I butiken passade jag även på att ta med mig ett kuponghäfte hem. Sonen och gick gemensamt igenom det för att se om det var något som vi skulle slå till på. Även här var det bra tillfälle att prata om hur viktigt det är att jämföra priser men också att inte handla sådant som man inte gillar. Exempelvis var det extrapris på senap och vårrullar men om ingen i familjen äter senap och vårrullar inte heller är något som lockar kan de kupongerna lika gärna få gå till pappersåtervinnningen.

En annan fundering jag har haft är hur man ska göra med mors dag presenter? Visserligen har jag sagt att jag inte vill ha något speciellt eller kanske en fin teckning eller så men om de absolut vill köpa något - hur mycket pengar ska man ge dem? Eller ska de handla för sin veckopeng?

Så hur hanterar man sådana här ekonomiska diskussioner? Visserligen är de snart 9 respektive 10 år men de är lite för tidigt att involvera dem i hela hushållsbudgeten.  

Nästa vecka kommer jag att berätta hur vi gjorde när vi bestämde vad vi skulle hitta på under semestern.

onsdag 22 maj 2013

Bokonsdag: Green with envy




Idag blir det en recension av boken Green with envy, a whole new way to look at financial (Un)happiness.


They’ve got vacation homes, backyard swimming pools, and three car garages. That’s what we see. What we don’t see is their secret shame: the unpaid bills, the desperate loans, and the sleepless nights.

Folks personliga ekonomi sägs vara den sista stora hemligheten, det stora tabut - något som man egentligen inte ska prata om. Den här boken ugår från författarens förutfattade idéer om hur grannarnas ekonomi ser ut, baserade på sådant hon sett och lite lösa rykten. När hon väl för en inblick i grannarnas ekonomi ser visar den sig knappast vara något att vara avundsjuk på.

Att jämföra sig och hålla jämna steg med "the Jones" är en röd tråd som löper genom hela boken. Var man än befinner sig på skalan mellan rik och fattig jämför man sig med och strävar efter att klättra uppåt. För ett annat par i boken ledde den här strävan efter att ha samma livsstil som sina grannar och vänner till att de tvingas begära sig själva i personlig konkurs. Tyvärr verkar det inte finnas något lyckligt slut då paret ändå lider av avundsjuka och sörjer att deras hus/pool/bil inte är lika fint och stor som andras.
Sem är det Tucker som aldrig lyckas få det där toppjobbet(vare sig lönemässigt eller prestigemässigt) som hans vänner får, och som hankar sig fram som frilans under åren. Ett annat kapitel handlar om de folkvalda, för hur mycket pengar har/tjänar egenligen de som arbetar  i kongressen. Det gav en intressant inblick i hur inrikespolitiken fungerar. Ett annat kapitel om hur de superrika lever och ser på sig själva och resten av världen. Författaren har intervjuat en person som gift in sig i den världen vilket ger ett intressant pespektiv.

Boken fokuserar på de psykologiska aspekterna av privatekonomi och känns stundom rätt udda då den utgår från väldigt amerikanska förhållanden (det goda livet på kredit). Samtidigt finns det en "Lyxfällan effekt" där man jämför sig med personerna i boken som får leva med sina dåliga ekonmiska beslut och så får man känna sig lite duktig. Läsvärd är boken hur som.

Om författaren
Shira Boss är journalist och har publicerat artiklar i allt från The New York Times, The Christian Science Monitor, Crain’s New York Business, Forbes.com till Good Housekeeping.

tisdag 21 maj 2013

Cykeltisdag: Cycling for libraries Sverige

cyc4lib

Plattans bibliotek i Stockholm

Förra veckan kom jag hem från Cycling for libraries Sverige. Ni som följt bloggen ett tag vet att jag 2011 och 2012 deltog i "stora" Cycling for libraries" och i år var det dags att sjösätta den svenska versionen.

Södertäljekringlor

I Södertälje fick vi kringlor

Vi cyklade från Stockholm till Örebro via orter som Södertälje, Mariefred, Eskilstuna, Kungsör och Arboga. Naturligtvis besökte vi bibliotek, diskuterade biblioteksfrågor och hade allmänt trevligt! Sverige är fantastiskt vackert, särskilt vid den här årstiden! Ett speciellt vackert område var Sundbyholm utanför Eskilstuna men även den sista biten i Örebro via Rynningeviken var vackert! Tyvärr stannade vi inte så länge på varje ställe men jag hoppas kunna komma tillbaka.

Den här gången orkade jag inte släpa med mig min egen cykel så jag lånade en i Stockholm och den funkade bra! Vi hade tur med vädret förutom en timmes ösregn någonstans mellan Arboga och Örebro där vi även lyckades pricka in ett vägarbete + att jag fick punktering...

2013-05-13 20.39.16

Fantastisk god tårta från Amaranten. Deras hallonmoussevariant är nog en av de godaste tårtona jag ätit någonsin.

Jag har sagt det förut och jag säger det gärna igen, cykelkonferens är den bästa typen av konferens! Även i år kommer jag att hänga på sommarens cycling for libraries, den här gången mellan Amsterdam och Bryssel.


Mer
Demonstrerade för biblioteken– på cykel (artikel Eskilstunakuriren, jag är cyklisten längst fram till höger)
Cyklar från Stockholm till Örebro för biblioteken (radiointervju)
Cycling is the new golf

måndag 20 maj 2013

Matmåndag: 351 västsvenska ungdomar ger ut bok om om global matsäkerhet och hållbar utveckling





Aldrig tidigare har frågor om mat och matvanor uppmärksammats så intensivt som idag. Överkonsumtion av kött, rättvisemärkning, matslöseri och människors övervikt liksom genmodifiering av grödor och den globala svälten, är bara några av de saker som debatteras livligt.

I boken Mat! tar 351 ungdomar i Västsverige till orda och kräver mer global rättvisa och en sundare livsstil här hemma. En rad förändringar som är nödvändiga vårt levnadssätt lyfts fram i boken. Det gäller exempelvis förslag om mindre snabbmat och fler produkter från svenska lantbruk.
I Göteborg har elever från Sigrid Rudebecks Gymnasium, Mikael Elias Gymnasium, Burgårdens Utbildningscentrum och Munkebäcksgymnasiet deltagit i projektet. Totalt deltar 16 gymnasier och folkhögskolor i Västra Götaland, dessutom har ett 80-tal ämnesexperter och lärare har hjälpt till med fakta.

Elever från Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg har skrivit ett avsnitt som handlar om hantering av matavfall för biogasproduktion på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
På teknikprogrammet vid Uddevalla gymnasieskola utformades arbetet med boken som ett projektarbete i ämnena svenska och teknik. Eleverna sökte information i böcker och på internet, men fick också träffa personal från Uddevalla Energi som arbetar med renhållning, samt miljösamordnare och en livsmedelsinspektör från Uddevalla kommun.
Ett annat område som boken tar upp är det växande problemet med så kallad landgrabbing, att länder eller företag köper upp stora landområden i framför allt Afrika för matproduktion. Ofta används mycket stora mängder vatten och den mat som produceras kommer inte till nytta lokalt utan exporteras till Västvärlden.

Boken är ett resultat av Global Forums Skolprojekt 2012/13 Vår Mat. Projektpartners har varit Sida, Västra Götalandsregionen, LRF Västra Sverige, Göteborgs Stad Miljö, Göteborgs Stad Utbildning, Coop Medlem Väst och Göteborg & Co, Matlandethuvudstad 2012. Redaktörer ärÅke Magnusson och Barbara Nilsson



fredag 17 maj 2013

Filmfredag: Löparen

GORE-TEX® Experience Tour: Markus Torgeby

Bild:  GORE-TEX® Products

Första gågen jag såg filmen Löparen var 2009 eller 2010 då jag fick låna den av Ivan. Filmen som är från 2002 handlar om Markus Torgeby som började löpträna redan som tioåring och som sedan dess har hållit fast vid sin passion.
Vid 20 års ålder- inspirerad av Thoreaus Walden  - flyttar han ut i de Jämtländska skogarna med endast en ryggsäck fylld med det allra nödvändigaste. I fyra år bor han i en enkel kåyta som han restsjälv med hjälp av en medförd tältduk och trädgrenar. Under denna tid levde han ett ytterst spartanskt liv bestående av träning, studier och vedhuggning. Filmen ”Löparen” skildrar just denna period i hans liv. I filmen talar Torgeby mycket om att att hitta tystnaden och lugnet, han vill undvika konsumtionshets och stress. Han vill leva sitt enkla liv där han tränar löpning, badar i älven, hugger sin ved och äter sin gröt.

"Inte som en flykt" säger han i filmen, "Utan som en längtan. Det måste komma från ditt hjärta, annars blir det helt fel" säger han.

Han tillbringar också en tid i Tanzania där han lever och tränar med en grupp lokala löpare. Även i Afrika lever han ett enkelt liv, han stiger upp på morgonen, tränar, vilar, äter och tränar lite mer framåt kvällen innan det är dags att sova. Dessutom lever han huvudsakligen på bönor.

Numer lever han enkelt med fru och två barn i en liten stuga utan el. Efter de fyra åren i kåtan flyttade han in på en fäbodvall och bildade familj. Sedan 2010 är han tillbaka på Öckerö. Han håller bland annat föredrag och arrangerar löparläge.Sommaren 2012 gjorde han ett försök att springa 130 mil på 30 dagar genom den svenska fjällkedjan. Han fick tyvärr ge upp efter drygt 70 mil på grund av problem med fötterna.

Det ska finnas en film "Den nya tiden" som följer honom efter "Löparen", jag får se till att låna den på biblioteket.


Mer
Läs hans blogg

onsdag 15 maj 2013

Bokonsdag - 12 steg till ett skönare mammaliv

Mammaliv

När barnen var mindre var jag ett stort fan av tidningen Mama (ett tag hade jag alla utgivna nummer innan jag senare gav bort dem till grannen). Prenumerationen löpte ut under mitt köpstoppsår och men jag kan inte säga att jag har saknat den. Ibland bläddrar jag i ett nummer på biblioteket men jag har egentligen aldrig övervägt att börja prenumererar igen. Det känns inte som om jag tillhör målgruppen längre även om jag faktiskt köpte ett lösnummer dä det var "tema skilsmässa".
Häromdagen hittade jag Carina Nunstedts bok 12 steg till ett skönare mammaliv på mitt lokala bibliotek och bestämde mig för att läsa om den. Jag läste den första gången 2007 och började recensera den men skrev aldrig färdigt blogginlägget. Men nu när jag är inne i en fast där jag försöker avsluta några av alla tusen projekt jag dragit igång genom åren så tänkte jag att jag kunde läsa om den.

Bokens upplägg är ganska klassiskt, graviditet -& förlossning - & hem från BB och huvudstupa in i mammakaos. Det är förhållandevis mycket fokus på karriär.

Weronica med bloggen En mammas dag skrev så här:

Mamalyx och mamapepp är en typiskt vokabulär för en läsare av tidningen Mama. Om man tycker mycket om tidningen, har man större chanser att tycka om boken. Symbiosen är stor på gott och på ont. Mamas omslagsmammor är närvarande i boken, liksom glammiga stjärnmammor som Madonna och Kate Moss. Framförallt är Mama Carina Nunstedts tredje bebis. Detta är en pratig bok som i mycket känns som utkast på datorn. Det är (haha) inom paranteser och det är svordomar i texten.
Jag håller med om att språket lämnar övrigt att önska. Det som kan vara ok i vissa sammanhang. men här känns talspråk bara slarvigt och krystat. Det blir för pratigt.
Kanske är det för att jag börjar lämna småbarnsåren som jag inte känner mig lika engagerad av boken. Min dotter börjar trean till hösten och hennes storebror fyran.
Så du kan hoppa över den här boken och ta del av mina egna välbeprövade mammatips.

Mina 12 steg till ett skönare mammaliv
  1. Don't sweat the small stuff
  2. Man kommer långt med att göra sitt bästa
  3. Låt barnen hjälpa till mer (jag behöver själv jobba på det här)
  4. Prata med andra mammor & pappor (online eller på lekplatsen)
  5. Ha alltid choklad hemma (till dig) (och russin el liknande till barnen)
  6. Fleece till alla!, kanske inte så stylish men det är varmt, mjukt och enkelt att tvätta
  7. Ibland räcker det inte att räkna till 10, då kan det vara bra att ta en sväng runt huset eller kvarteret
  8. Försök att minnas hur det var när du själv var liten
  9. Planera in regelbundna dejter med din partner (men skippa weekendresorna och använd pengarna till billigare dejter så räcker de längre)
  10. Undvik att släpa med barnen till affären, vare sig det gäller veckohandling eller klädshopping
  11. Försök att komma ut ur hemmet så mycket som möjligt och tillbringa tiden utomhus (inte i shoppinggallerior)
  12. Skaffa en cykelvagn, du kommer längre hemifrån och när barnen är för stora att sitta i kan man lasta badprylar eller picknickmat

måndag 13 maj 2013

matmåndag: Mindre tallrikar = mindre mat som går till spillo

Doggy Bag! @ Cultural Place

Snygg doggybag!

Bild:  fifikins

Häromdagen kunde man läsa i DN att tonvis av mat slängs innan den ens hunnit ut i butikerna.Trots detta är det hushållen som står för den största delen av svinnet.


Matsvinn är även ett problem för hotell och restauranger. På Clarion Hotel Sign i Stockholm har löst det genom att minska en aning på tallriksstorleken. Enbart den geniala idén och bytet från skedar till gafflar på buffébordet minskade svinnet med 20 procent. Dessutom bytte man från 24 cm tallrikar till sådana som bara var 21 cm i diameter på bufféborden. Eftersom gästerna oftast tog för mycket ändå blev de ändå mätta.

Clarion Hotel Sign ingår i den globala hotellkedjan Choice. Samtliga hotell mäter kontinuerligt hållbarhetsarbetet inom fem områden; matsvinn och avfall, el, vatten, kemikalier samt transporter. Varje hotell har friheten att fokusera på sin egen hjärtefråga när det gäller hållbarhetsarbete, och för Clarion Hotel Sign i Stockholm är det matavfall.

Martin & Servera är ett företag som erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. De har tagit initiativ till tävlingen Utmaningen som i år fokuserade på matsvinn.
Den 16 april korade man vinnarna vid en prisceremoni på Moderna Museet. Tävlingen var uppdelad i två tävlingsklasser – en för hotell, restaurang & café och en för vård, skola & omsorg. Totalt deltog ett 60-tal kök/restauranger i årets tävling. Nytorpsskolan i Rönninge strax utanför Stockholm tog hem priset i tävlingsklassen för offentlig sektor och priset i restaurangklassen gick till Junibacken på Djurgården i Stockholm.


Unilever Food Solutions är ett företag som riktar sig mot restauranger och storkök och de har utvecklat ett verktyg mot matsvinn, som ska minska svinnet med 20 procent.
Deras enkla råd funkar även för hemmakocken:

  1. Meny: Planera menyerna, så att råvarorna utnyttjas på bästa sätt.
  2. Beställning: Håll ordning på ditt lager och övervaka kökets förbrukning av råvaror noga, så att du inte beställer mer matvaror än vad du ska använda.
  3. Hållbarhet: Komplettera de färska råvarorna med torkade, frysta eller konserverade råvaror, som har lika bra kvalitet och smak som de färska. De här produkterna håller längre.
  4. Förvaring: Organisera ditt lager och kylrum och förvara livsmedlen korrekt. Mejeriprodukter absorberar smak från andra livsmedel och ska förvaras separat. Det samma gäller för till exempel olika typer av kött och fisk. Alternativt kan du vakuumförpacka dina produkter.
  5. Förberedelse: Kasta så få råvaror som möjligt när du tillagar. Planera noga och använd eller komplettera till exempel färdiglagad fond – förutom att spara tid och el, sparar det matavfall i form av till exempel grönsaker och kött.
  6. Portioner: Håll koll på resterna på gästernas tallrikar när de returneras till köket och anpassa portionernas storlek och sammansättning, så att de passar den genomsnittlige gästens aptit och smaklökar.
  7. Rester: Var kreativ med grönsaksrester och använd dem i välsmakande soppor. Använd bröd från frukosten till skorpmjöl – och använd överblivna frukter och bär i chutneys, sylter, krämer och så vidare. Kantbitar av fläsk- eller nötkött används med fördel i en Pytt-i-panna, Biff Rydberg eller varför inte i patéer och terriner.
  8. Avfallet: Använd ditt matavfall. Sortera avfallet och lämna om möjligt ditt organiska matavfall till en lokal bonde – eventuellt i utbyte mot kött.


Mer
Släng inte maten

fredag 10 maj 2013

Inredningsfredag: Litet & coolt 2013






Just nu pågår Apartment Theraphys tävling, Small cool 2013. Det är 9:e gången som tävlingen hålls och liksom tidigare finns det fem olika tävlingskategorier, teeny tiny (400 sq/37m2 och mindre), tiny (401-600 sq 37-56m2), little (601-800 sq 56-74m2), small (801-1000 sq 74m2-93m2), och international (1000 sq och mindre än 93m2).

Än så länge finns det inte så många bidrag eftersom man kan skicka in bidrag t.o.m den 20/5.


Även om man inte vill rösta så kan man få många bra tips och idéer genom tävlingsbidragen. Jag gillar  t. ex det här bidraget från Singapore eller det här (de gillar också jordglober). Min lägenhet är 70m2 så jag har tittat igenom kategorin little för att få lite inspiration.Tyvärr är en hel del av de amerikanska bidragen lite väl överdekorerade, eller kanske inte överdekorerade men de har en speciell stil, som i det här bidraget. Det är för mycket stoppade möbler, mörka golv, dova färger och stora lampor för min smak. Jag gillar lite mer retro, skandinaviskt ljust och avskalat

Några av de tidigare vinnarna hittar man i boken Apartment Therapy’s Big Book of Small, Cool Spaces som släpptes 2010. Boken står i min bokhylla och recension kommer förhoppningsvis så småningom.

torsdag 9 maj 2013

Köpstopp i Indien

The Marketer Who Went Off Consumption Book Cover

Samtliga bilder: Gauravonomics

2009 föreläste jag på Campus Helsingborg. Jag pratade inte bara om mitt eget köpstoppsprojekt utan tog även upp liknande projekt, som No Impact man och Little brown dress. Jag gillar att föreläsa för studenter eftersom de ofta är bra på att ställa frågor och den här gången fick jag en intressant fråga om jag hade stött på några indiska bloggar om köpstopp.Tyvärr hade jag inte gjort det men frågan har stannat kvar hos mig sedan dess och min glädje blev därför stor när jag hittade artiklar om Gaurav Mishra, The Marketer Who Went Off Consumption. Gaurav Mishra är expert på sociala medier bloggar om "Inspiration for Creatives and Changemakers" på gauravonomics.com.



The Buck Stops Here HT Mumbai 030808

Samtliga bilder: Gauravonomics

Han ville dra ner på onödig konsumtion för att försöka få ihop sin två olika jag, marknadsföraren som älskade trender och varumärken och konsumenten som var trött på att vara en vandrande måltavla för all reklam...
"I was the typical corporate fast-tracker in Mumbai until I realized last year that I was split into two halves. As an individual, I was tired of being targeted by commercial messages from the brands-media-retail triumvirate. As a marketer, I loved the art and science of marketing, adored brands, and was hardwired into the idea of capitalist free markets driven by consumerism.

So, when I observed people wanting to spend less, swap instead of spend, go local, go organic, stop buying things, or generally say no to brands, one part of me (me-as-a-consumer) knew exactly what they are talking about, but the other part of me (me-as-a-marketer) wondered what will happen to our economies when more people go “off consumption” because they are tired of consuming, tired of things." psfk.



HT Delhi 130408 Gaurav Mishra Off Consumption



HT Mumbai 130408 Gaurav Mishra Off Consumption

Gaurav Mishra HT Mumbai 130708 Off-Consumption

Under sitt köpstoppsår tog han tjänstledigt fårn sitt jobb på Tata, gav bort de flesta av sina ägodelar och flyttade till USA för att undervisa i och forska om sociala medier på  Georgtown University. Efter det året återvände han till Indien och startade 20:20 Web Tech, ett företag som bland annat arbetade med att mäta sociala medier.

Jag kan inte hitta om det faktiskt blev en bok om hans årslånga projekt men han verkar fortfarande arbeta med marknadsföring, numera i Shanghai.

Mer
Kolla in en video om projektet här
How to market to the anti-consumer (Gaurav Mishra)


onsdag 8 maj 2013

Bokonsdag: Experimentet med familjen

Bild: Kalla kulor förlag, omslag: Olof Nauclér
Kan man byta livsstil på en försoffad familj genom ett tremånadersexperiment och ha extremt kul samtidigt? 
 Det här är berättelsen om hur familjen Wahl, två vuxna och tre barn, ändrade sina mat- och motionsvanor över en natt. Om hur de med ganska små medel fick en datorspelande, stillasittande familj som åt mycket halvfabrikat att bli en riktigt upptäckarglad äventyrsfamilj. Reglerna var enkla:

1. sockerstopp (en glass per vecka ok)
2. pröva minst 2 proteinrika recept per vecka
3. testa minst två nya äventyr tillsammans varje vecka

Familjen blev överraskade över allt socker i vardagen som de tidigare inte lagt märke till. Alla fikor, tillsatt socker i maten och marknadsföring av godis inriktad på barn (Ice Age godispåsar... Angry birds godis).
Bland äventyren de provade på fanns allt från att hyra kajak till att ordna OS i trädgården.
När experimentets tre månader var över upphörde reglerna att gälla. Alla fick äntligen äta det godis de gått och längtat efter men ingen ville gå tillbaka till det gamla livet, och barnen bad snart om att få fortsätta med experimentet. Man hade fått aktiv familjetid tillsammans, en hälsosammare vardag och en självsäkerhet över va dman egentligen kan klara av som ingen var villig att byta bort.

Jag har tidigare läst flera av Hillevi Wahls böcker som när hon började träna military fitness (Extremt kul! Du kan, du vill, du törs) och hennes mammalivsböcker (En fuskmammas bekännelser m.fl). Hon skriver väldigt medryckande och humoristiskt, hon bjuder vekrligen på sig själv och sin familjs upplevelser på ett personligt sätt.


Boken innehåller även LCHF-recept/menyer sammansatta av Cathrine Schück; en av Sveriges ledande kostrådgivare. Mycket kött men även en del fisk och ägg för de som äter sådant.
Det jag gillade med boken är att många av aktiviteterna är billiga och lämpar sig bra de köpstoppsinriktade. I slutet av boken finns en lista på 39 höst- och vinteräventur som författaren och hennes familj är sugna på att prova. Det är allt från rullskidor till bygga en fågelholk eller vinterbada.

Om författaren

Hillevi Wahl, född 1965, är journalist, krönikör, författare och omtyckt föreläsare. Under många år jobbade hon på Sveriges största tidningar: Expressen, Kvällsposten, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Idag bor Hillevi på Kungsholmen i Stockholm och i Roslagens skärgård på somrarna. Hon skriver regelbundet krönikor i bl a Metro, Kommunalarbetaren och Allas Veckotidning.

Mer
Faimiljen berättar om sitt experiment i TV4
Hillevi fick fart på familjen

tisdag 7 maj 2013

Future Threads Project - om hållbart mode

Innovative Sustainable Fashion Show

Bild: denmarkdotdk

Den senaste tiden har jag funderat och bloggat en del om hållbart mode. Inte minst har väl branden i Bangladesh varit något som har gjort att man funderat över vem som får betala priset för våra billiga kläder.
I senaste numret av Miljöaktuellt hittade jag en notis om det intressanta projektet Future Threads. Hitills har man arrangerat två träffar på Story hotel i Stockholm där man har diskuterat olika aspekter av hållbart mode. Första träffen gick av stapeln i mars då modejournalister, modebloggare reprensentanter från märken som  Uniforms for the Dedicated deltog.
I slutet av april var det dags för den andra träffen, även den på Story hotel. Ett tema för kvällens diskussion var hur man kan få unga modekonsumenter att intressera sig för hållbart mode.
Syftet med träffarna är att samla människor som arbetar med mode och sociala medier och hitta sätt att lyfta hållbarhetsfrågor när det gäller mode. En fråga har bland annat varit varför hållbarhetsfrågan har fått en negativ bild i modevärlden.
Bakom projektet står bland annat miljövetaren Paula Ponzer, Anna Brismar och Jennie Johansson.
Det ska bli intressant att följa projektet!

Mer
Future threads finns på Tumblr, Facebook, Instagram osv..

måndag 6 maj 2013

Förkylning och miljömål

Presenter  

Presenter från när jag föreläste i Värnamo

Förkylningen håller tyvärr i sig trots åtskilliga koppar honungsvatten (honung från Åminne bruk) och andra huskurer. För tillfället håller jag på att slutföra en rapport om ett av Sveriges miljömål, giftfri miljö till min kvällskurs i miljövetenskap.Det är väldigt intressant läsning;

"Även om den den årliga uppföljningen av miljömålsarbetet visar att förutsättningarna att nå miljömålet Giftfri miljö har förbättrats så är Kemikalieinspektionens bedömning dock fortfarande att målet inte kan nås till 2020. En viktig anledning till att målet inte kommer att kunna nås är den ökande konsumtionen som leder till större kemikalie- och varuproduktion globalt, vilket i sin tur bidrar till ökad diffus spridning av farliga ämnen."

Det  här är något som jag inte funderat så mycket på tidigare. Jag har mer tänkt på den ökande mängden avfall och den energi som går åt till att utvinnna råvaror som de stora problemen med ökad konsumtion.
Samtidigt vet jag ju att det exempelvis går åt mycket kemikalier vid tillverkning av exempelvis kläder.

Natasja Börjesson är doktorand vid Södertörns Högskola och forskar om kemikalierisker längs textila leverantörsled. Hon studerar hur svenska klädföretag med en uttalad hållbarhetsansats hanterar kemikalierisker och hur företagen och deras leverantörer och underleverantörer ser på ansvarsfördelningen.
Vid produktion av en T-tröja går det i värsta fall åt så mycket som fyra kilo kemikalier per kilo färdigt plagg. Det visar en studie som Kemikalieinspektionen låtit konsultföre­taget Swerea IVF göra. Det är svårt att veta vilka kemikalier som finns i textilprodukter eftersom leverantörskedjan är lång, komplex och global. Därför har Kemikalieinspektionen föreslagit en ändring i den europeiska fibermärkningsförordningen (1007/2011) som ett steg på vägen att minska riskerna med farliga kemikalier i textilier.
Imorgon kommer jag att skriva lite mer om hållbart mode.

torsdag 2 maj 2013

Nu tar jag helg

277.1/365 [Stenungsund]
Bild: The Hamster Factor

 Hoppas att ni hade en trevlig Valborg och första maj. Själv hade jag ännu en avkopplande och nedkopplad Valborg i Stenungsund. Det blev lite bastubadande trots begynnande förkylning så nu är jag rejält krasslig. Nästa vecka blir det en recension av Hillevi Wahls experimentet med familjen och lite mer om hållbart mode innan jag sätter mig på tåget mot Stockholm. Jag ska till Åbo en sväng innan det är dags för vårens cykeläventyr, en liten försmak på och uppvärmning inför sommarens cykling.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin