måndag 7 mars 2011

Matmåndag: Godis & chips klimatpåverkan kartlagd

Pringles


År 2007 konsumerade svenskarna i genomsnitt 1,6 kilo potatischips, 15,2 kilo choklad och konfektyr samt 87,7 liter läsk. Det är mer än fyra gånger så mycket läsk och dubbelt så mycket godis som på 60-talet. Inte speciellt hälsosamt.. Godis och chips har dessutom betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd. Det framgår av en studie som har gjorts av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. Det är första gången som godisets påverkan på miljön har analyserats.

Studien baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.


– Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, enligt Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.

Plötsligt smakar fredagsmyschipsen inte lika gott längre...
Mer
Ladda ner rapporten från Nordiska ministerrådets webbplats: The environmental impact of the consumption of sweets, crisps and soft drinks

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin