tisdag 22 mars 2011

Bokonsdag: Kulor, cash och kosing

Kulor, cash och kosing

Bokmässan 2010
Idag handlar det om boken Kulor, cash & kosing - konsten att få ut mer av sina pengar - skriven av killarna bakom Lyxfällan: Mathias Andersson, Charlie Söderberg samt Fredrik Kullberg.

Genom att ha en god ekonomi (vad som är en god ekonomi varierar naturligtvis frå person till person) och utnyttja pengar rätt kan man göra sitt liv roligare, godare, bekvämare och mer meningsfullt. Det handlar om att hushålla med sina resurser så att man når sina mål, om att få valuta för sina pengar.
Grundläggande är att skaffa sig koll på sin ekonomi. Det räcker med en kvart om dagen och att börja med att skaffa sig en överblick, en enkel budgettavla av den typen som används i lyxfällan för att göra månadsutgifter överskådliga. Själv för jag en enkel kassabok i excel så att jag enkelt kan hålla koll på matkostnader och liknande. Nästa steg är att börja fundera på om man verkligen får valuta för pengarna eller om pengarna bara försvinner på krogen, i klädaffärerna eller i närlivsen.

I den här boken hittar du en rad tips du kan ha nytta av om du vä bestämt dig för att få ut mer av dina pengar. Du får till exempel vägledning i frågor som:
Hur förhandlar man om bolåneräntan med sin bank?
Hur mycket kostar egentligen bilen varje dag?
Vad är smartast, storhandla eller inte?
Hur mycket är rimligt att tonåringarna betalar medan de bor hemma?
Vad är viktigt att tänka på när man flyttar ihop, skiljer sig, köper hus, får barn, närmar sig pensionen?

"If you will live like no one else, later you can live like no one else."
— Dave Ramsey

Det intressanta med både Mathias och Charlie är att de har levt extremt snålt i perioder vilket har gett dem ett grundläggande ekonomiskt självförtroende. De vet att de snabbt kan kapa en rad fasta kostnader, sälja bilen och flytta till ett billigare boende om det skulle krävas. De har konsumerat medvetet,valt det boende som passar dem bäst (utan att bry sig om vad andra gör), levt utan bil och undvikit lån och krediter. Man kan använda den amerkanske ekonomigurun David Ramseys ord i citatet ovan för att beskriva den här livsstilen.

Din framtid
Det är din ekonomiska framtid det handlar om. Pengar är enbart ett medel - inget mål i sig. Syftet med en bättre ekonomi är ju att kunna förverkliga drömmar och att skapa ett rikare livsinnehåll. Vilka är dina mål?
Även pensionen är värd att fundera över. Även en minimal insats kan göra stor skillnad. Charlie jämför den framtida pensionen med att spela ett parti Monopol där reglerna hela tiden ändras men pekar liksom Birgitta Piper vars bok jag recenserade för ett tag sedan, även på hur man om man sänker sin fondförvaltningsvagift kan få en hel del extra pengar i slutändan .

Det är är en lättfattlig med grundlig ekonomibok som kan rekommenderas till de allra flesta. Alltid hittar man något även om man anser sig ha bra koll på sin ekonomi. Det är även en riktigt bra bok att ge bort i studentpresent för genom att vara en medveten konsument tidigt kan man lägga en bra ekonomisk grund vilket ger ett stort ekonomiskt försprång senare i livet.

Om författarna
Mathias Andersson var tillsammans med Charlie Söderberg tidigare programledare för TV3:s program. Numera är de programledare för Plus tillsammans med Åsa Avdic. Fredrik Kullberg är journalist och författare. Han har tidigare gett ut boken Sveriges 100 märkligaste sevärdheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin