fredag 11 mars 2011

Bokfredag: e-boksveckan går mot sitt slut

Läsplattor

Läsplattor på Bokmässan 2010

Eftersom jag har varit upptagen med att ta hand om en magsjuk familj + ett försök att klämma in lite vanligt jobb också blev det inget bloggat i onsdags - den dag då jag vanligtvis skriver om böcker. Iställer får dagens inlägg fokus på böcker och läsande.
Den här veckan, 6-12 mars, är det e-bokens vecka. E-bookweek.com firar också att det är 40 år sedan den första e-boken producerades. I Sverige har exempelvis Stockholms stadsbibliotek erbjudit e-böcker i snart 10 år. Det var ungefär så länge sedan jag läste min första e-bok, David Lagercrantz bok Stjärnfall som man kunde ladda ner till sin palm pilot (en sorts elektronisk kalender som var populär på den tiden).

De senaste åren har läsplattor blivit allt mer populära. Sedan iPad kom har marknaden för läs- och surfplattor i princip exploderat. Men man behöver inte köpa sig en ny pryl bara för att man vill prova e-böcker. Själv har jag en läsplatta, en Cybook Orizon, men innan jag skaffade den läste jag e-böcker i datorn. Man kan även läsa e-böcker i många mobiltelefoner och allt fler bibliotek lånar ut läsplattor.

Låna e-böcker
E-böcker lånar du på ditt bibliotek. Det enda du behöver är ett lånekort och en pinkod. Beroende på vilket medium du vill använda (platta, mobil eller dator) behöver du olika typer av program eller appar. E-lib har en bra kom igång guide och biblioteken brukar ha bra beskrivningar på hur man gör på sina webbplatser.
Gratis e-böcker hittar du bland annat hos Projekt Runeberg, en fantastisk samling av äldre svensk digitaliserad litteratur, och Project Gutenberg (där du bland annat kan ladda hem Walden av Thoreau). Många sk minimnalistbloggare ger ut både gratis e-böcker och sådana som kostar en slant, du kan alltid söka på "free e-books"

Boktips
Det finns inte bara skönlitteratur att välja på, här kommer några konsumtionsrelaterade e-bokstips!
A walk to simplicity (gratis)
Att köpa lyckan - en historia om köpberoende av Ann-Britt Aldeman (e-lib)
Focus av Baubauta, Leo (du kan ladda ner den kortare gratisversionen här.
Handla - om konsumenters makt och ansvarav Björck, Ingela (läs min recension)
Hur viktigt är det att vara lycklig? av Bengt Brülde (e-lib)
Konsumera rätt - ett svenskt ideal av Aléx, Peder (e-lib)
Lev enklare av Linde, Giséla (e-lib)
Långsamhetens lov - eller vådan av att åka moped genom Louvren, Wikström, Owe (e-lib, streamande)
Office zen av Lesser, Marc (gratis)
Nextopia : livet, lyckan och pengarna i förväntningssamhället av Dahlén, Micael (e-lib)
Walden av Thoreau (Project Gutenberg)

Mer
Framtidens läsverktyg – platta eller handdator?
Plus testar surfplattor
E-boksanvändarens deklaration om rättigheter - översatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin