måndag 14 mars 2011

Matmåndag: MatkassekrigBild: Linas matkasse, en av alla de företag som erbjuder matkassetjänster

När jag firade sportlov i Stockholm upptäckte jag att verkade pågå ett matkassekrig i huvudstaden. Ett antal olika aktörer gjorde reklam för just sina matkassar i tunnelbanan och på andra ställen. Det var både renodlade matkasseföretag men även lokala livsmedelsbutiker som erbjöd den här extratjänsten.
Det finns idag ett 40-tal aktörer i Sverige varav de allra flesta, ca 20-30 st levererar i Stockholmsområdet. Matkasse.com är en praktisk tjänst där du kan kolla vilka som levererar hem till just dig. När jag kollade mitt postnummer levererade Middagsfrid, Tastelines matkasse, Middagsmaten och Linas matkasse.

Några aktörer runt om i Sverige

 • Alvas mat levererar i Boden och Luleå. De har månadens vegetariska kasse och försöker även att använda sig av närproducerade livsmedel i sina kassar.
 • Ecoviva leverar ekologisk middagsmat men än så länge bara i Stockholmsområdet.
 • Emmas matkasse erbjuder något de kallar temakassar för den som inte vill prenumerera, bland annat en vegetarisk kasse och en med barnens favoriter. Levererar endast i Västerås.
 • Evas matkasse har sitt säte i Lindesberg, i Örebro län men leverar även till hushåll i Karlstad, Hammarö och Kristinehamn varannan vecka. Inget vegetariskt och inget om miljö på webbplatsen.
 • Framtidens mat har en vegetarisk matkasse. De levererar till Stockholm med omnejd.
 • Gi-boxen har nischat in sig på de som är ute efter viktminskning och erbjuder färdiga middagar och luncher enligt GI-dieten. De tar inte upp några miljöaspekter på sin webbplats.
 • Kostcoachen erbjuder en kasse baserad på en vegetariska och fiskrätter. De har även en barnfamiljemeny och levererar enbart till Stockholmsområdet.
 • Linas matkasse har ingen vegetarisk kasse men en vegorätt per kasse och en del av produktera ska vara ekologiska. Linas matkasse stödjer även initiativet köttfri måndag.
 • Middax riktar sig till familjer i Uppland och har en tydlig miljöprofil. Minst häften av varorna i kassen ska vara ekologiska/kravmärkta närproducerade eller odlade i Sverige (helst i Uppland).
 • Middagsfrid säger sig vara Sveriges snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror och har även tagit fram en checklista för jämförelser vid köp av hemleverans av matkassar. De erbjuder minst en vegetarisk rätt per kasse.
 • Middagsmaten levererar i Västsverige med omnejd och satsar på S.M.A.R.T mat som gynnar både hälsa och miljö. Begreppet har tagits fram av Centrum för Tillämpad Näringslära med stöd från Konsumentverket och Livsmedelsverket och står för
Större andel vegetabilier
Mindre utrymme för "tomma kalorier"
Andelen ekologiskt ökas
Rätt köttval, rätt grönsaksval
Transportsnålt
 • Årstiderna är den tjänst som jag personligen blir mest sugen på att testa eftersom de dessutom levererar en rad andra artiklar - allt från frukt och fisk till ostar, bröd och olivolja. Om man bara får hem en matkasse var eller varannan vecka behöver man ju ändå åka och kompletteringshandla frukostmat, frukt etc .

Har du provat någon matkasseleverantör? På Köpsbloggens Facebooksida delar några av bloggens läsare med sig av sina erfarenheter.


Mer
På Flickr har Oskar & Josefin dokumenterat mat och middagar från Linas matkasse.

2 kommentarer:

 1. Hedenborgs har bara ekologiskt! Väldigt bra!

  SvaraRadera
 2. Om Middax, jag förstår inte alls varför "ekologiska/kravmärkta närproducerade eller odlade i Sverige (helst i Uppland)" på något som helst sätt skulle innebära en tydlig miljöprofil?

  Menar du att närproducerat automatiskt är miljövänligt? eller att ekologiskt inte innebär näringsläckage? För i så fall har du fel.

  Vegetariskt är en tydligt miljöprofil.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin