tisdag 30 november 2010

Snart dags att öppna första luckan


Adventskalender i stål, pressbild från favoritsaker.se

Nästa vecka är det första december och därmed dags att öppna första luckan i julkalendern. Visst är det mysigt med tiden fram till jul. Som barn kändes den ju evighetslång men numera känns det snarare som om dagarna rusar förbi, fulla av måsten.
Vi brukar följa julkalendern på TV och har köpt den tillhörande papperskalendern. Barnen får turas om att öppna dagens lucka. Under köpstoppsåret fick barnen däremot klara sig utan och de var lika glada för det.

Presentkalender eller inte?
Många lägger ner både tid och pengar på presentkalendrar till sina barn men behöver vi (eller barnen för den delen) ytterligare 24 små pryttlar? Chokladkalendrar känns inte heller så bra och är oftast inte så goda (men det kanske är de vuxna smaklökarna som talar). I år blir fjärde året som vi kör med traditionen en julsaga om dagen. Idén fick jag från beingfrugal.net. Jag har lagt undan alla våra böcker som handlar om jul och lånat fler julböcker på biblioteket som barnen får välja sagor från. En extra pysslig variant på idén kunde vara att köpa och slå in böcker som barnen sedan får öppna ett i taget.

Ja till kalender
Här kommer lite tips på vad man kan fylla en adventskalender med om man vill ha en med lite mer användbart innehåll:
Biobiljetter
Pixiböcker
Strumpor
Hårspännen
Fribiljetter ("får stanna uppe en kvart/halvtimme extra en kväll", "en extra saga ikväll", "slippa äta upp allt på tallriken")
Torkad frukt
Roliga reflexer
Klistermärken

Vad tycker du - presentkalender eller inte?

5 kommentarer:

 1. Med en liten kille som fyller två den 1/1 provar vi i år konceptet med att sprida ut julklapparna på fyra rejäla adventspresenter. I söndags var succéen fullständig och den lille lekte glatt med fokus på en endaste sak. Tror det kan bli en tradition för framtiden.

  SvaraRadera
 2. Jag börjar bli mer och mer tveksam till presentkalender, men vet att jag tyckte att det var jättekul när jag var liten. Som tur är har jag några år på mig tills det är dags att fatta ett beslut om hur vi ska göra i vår familj.

  Jag gillar hur som helst ideer som innebär att flera små delar blir en helhet i slutändan.

  När jag var liten fick vi en legobyggsats uppdelad så att vi kunde bygga på några bitar varje dag. Mamma hade kopierat upp delar av beskrivningen så att vi själva kunde bygga utan att överraskningen med vad det skulle bli förstördes.

  Läste också på bloggen Lyckobacken om att man kunde dela upp ett pussel så att man får en bit per dag, också en bra idé!

  Sparat till vårt barn från när jag var liten finns också en sagokalender där det är ett avsnitt per dag på ett litet kort (a la spelkortsstorlek) som farmor sydde en fin vägghållare till med dagarna utmärkta på. Jättebra grej som kan användas varje år!

  SvaraRadera
 3. Jag och mina syskon fick alltid paketkalendrar som små och för ett par år sedan gjorde jag en till vår äldste (då knappt tre) Det var roligt men omständigt.

  Sedan förra julen med två barn så bestämde vi oss för att göra en egen chokladkalender med GOD mörk choklad istället till hela familjen. Gjorde små knyten med fyra bitar i varje och hängde upp i en gren på sonens rum. Det blev succe! Håller fast vid detta i år också, skönt att slippa handla småjox!

  SvaraRadera
 4. Jag växte upp i ett fattigt hem så jag fick aldrig paketkalender eller tv-kalendern och väldigt få julklappar. Nu när jag själv har barn så vill jag förstås ge dem det jag själv inte fick. Men jag vill också att julen ska handla om andra saker än vad man "får" så det är viktigt att det inte går överstyr. Just paketkalender tycker jag känns onödigt, ska man köpa vettiga saker så blir det en förmögenhet. Och att köpa skräp kan jag bara inte göra. Detta till trots har de fått paketkalender de senaste två åren.. men jag ska banta ner projektet till nästa år genom att göra en adventskalender med fyra paket för varje advent istället.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Mina två barn 4 och 6 år får varsin paketkalender. Men det är inte bara saker i paketen, utan det kan även vara aktiviteter, tex julpyssel, julbak, göra pepparkakshuset, åka skridskor, åka pulka, skattjakt, på lucia får de alltid tomtebloss, popcorn för att ha en myskväll med film. Paketen som det är saker i har jag handlat 99% av sakerna på loppis, då behöver det inte bli en massa småsaker som bara ligger och skräpar, utan det blir mycket böcker, serietidningar, lego, kläder mm. Detta tycker jag har funkat super. Vi säger att det är småtomtarna som kommer med paketet på natten.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin