måndag 29 november 2010

Matmåndag: tjänster som stoppar slöseriet med matVideo med Kjelle, en hjälte som jag träffat på ett antal gånger när jag lämnat förnödenheter till behövande.

Förra veckan
skrev jag om Lantmännens satsning för att minska slöseriet med mat. Idag handlar det om en annan lösning på problemet.

Allwin är en stiftelse som samlar samhällets överproduktion och delar ut till behövande hjälporganisationer och individer. Idén till Allwin föddes för sex år sedan. Då började Simon Eisner ta med sig överblivna bullar från en 7-Elevenbutik till ett fik för hemlösa i Göteborg. Idén växte och en lokal organisation med distributionsbilar och lager byggdes upp i Göteborg. Nu lanseras verksamheten landsomfattande under namnet Allwin med nya lager och distributionskedjor i Stockholm och Malmö.

- Tidigare drevs vi som en välgörenhetsstiftelse, som hette Gemensamt Engagemang, säger Simon Eisner. Men vi märkte att det var lättare att få företagen att anlita oss när vi erbjuder smarta logistiktjänster i stället för att be om bidrag till välgörenhet. Företagen spar de pengar det kostar att slänga mat och får dessutom bra marknadsföring. Vi tar betalt för våra transporter och lager av kylvaror.

Bland Allwins kunder finns företag som Abba Seafood, 7-Eleven och Gothia Towers. kunder finns företag som Abba Seafood, 7-Eleven och Gothia Towers. Företagen får lägre kasseringskostnader, miljön belastas med mindre avfall och överproduktionen tas om hand istället för ökat resursslöseri. En lösning alla vinner på i längden.
Simon Eisner var nominerad till årets miljöhjälte i Min Planets tävling och fick till slut juryns hederspris.

1 kommentar:

  1. Vilket bra intiativ! Det skulle behövas en Kjelle i varje stad.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin