fredag 12 november 2010

Inredningsfredag: Hållbar inredning i teori och praktik

Theory & Practice är en designerduo bestående av Erik Rosin och Fredrik Ohlén och bildades på Beckmans Designhögskola. Deras produkter premiärvisades på Beckmans designhögskolas examensutställning i maj i år. Temat för utställningen var hållbar utveckling.

Fotograf/Källa Siemens Hushållsapparater AB

Med en växande befolkning och en ökande inflyttning till storstäderna, kommer våra privata utrymmen att bli mer begränsade, men trots detta ser trenden annorlunda ut: våra kök blir större och vräkigare och mer material går åt att tillverka dem.

Kök
Fredrik har gjort ett kök, eller rättare sagt köksmoduler, av 20 kvm återvunnet parkettgolv. Det finns en modul för varje funktion, exempelvis diskho och spis. Även diskho och kran är återvunnet och här pulverlackat i en turkos kulör. Vitvarorna är nya, eftersom de är mest energisnåla, och kommer från Siemens. Fredrik ville bygga ett kök som går att anpassa efter tillfälle och behov. Ett kök som tar mindre plats än dagens, men som ändå uppfyller våra behov och samtidigt är en kommentar till den rådande renoveringshetsen.

Designerrollen innefattar för mig frågan: Hur möter vi bäst och mest resurseffektivt våra behov? I dagens marknadsekonomi skapar vi dock ofta problem som ingen egentligen har behov av att lösa. Vår roll har till stor del blivit som konsumismens langare.Jag vill att designerrollen ska vara ansvarstagande utifrån ett ekologiskt, ekonomiskt och humanistiskt perspektiv.Skapandet av hållbar utveckling är samtidens viktigaste fråga.
Erik Rosin


Fotograf: Patrik Lindell

Kontor
Erik har arbetat med fyra projekt (Stället, Steken, Sakerna och Semestern) som visar hur designerrollen kan inspirera andra till att se möjligheterna med en mer hållbar värld.Han har bland annat gjort ett flexibelt kontor av spillvirke och gamla dörrar. Tanken med det flexibla kontoret är att det ska vara lätt att anpassa efter behov. De stapelbara stolarna är byggda av spillvirke från byggarbetsplatser, likaså benbockarna till skrivbordet. Bordsskivan är en gammal fanérdörr som här fått en ny funktion.
Jag kommer att komma tillbaka till Erik Rosin på måndag då jag skriver om projektet "Steken".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin