torsdag 11 november 2010

Tänk på döden och livet

november 093

I måndags Caminobloggade jag om vad som egentligen är viktigt. Tyvärr har det varit lite tekniska problem med bloggen där så jag återpublicerar inlägget här.

"Jag flyttade till skogarna för att jag ville leva i medvetenhet, för att möta inget annat än livets väsentligheter och se om jag kunde lära mig vad de hade att lära ut; när jag stod inför döden ville jag inte upptäcka att jag inte hade levt.
Jag ville inte leva något som inte var verkligt liv, det liv som är så dyrbart; inte heller önskade jag hemfalla åt resignation, såvida det nu inte var alldeles nödvändigt. Jag ville leva på djupet och suga all märg ur livet, leva så ståndaktigt och spartanskt att allt som inte var liv drevs på flykten......"

Raderna ovan är tagna ur frivillig enkelhets klassikern Skogsliv vid Walden av Thoreau.
Så här års kan jag känner att tiden bara rusar iväg, helt plötsligt har veckan gått och man undrar var dagarna egentligen tog vägen. Men så händer något som får en att stanna upp. I helgen befann jag mig på resande fot då jag nåddes av beskedet att en kollega oväntat gått bort mitt i livet.

Stampens kyrkogård i Göteborg har en stenportal där skriften ovanför ingången lyder, "Tänk på döden". Trots att döden egentligen är en naturlig del av livet så är det i alla fall inget som jag går och funderar på speciellt ofta. Men när man inser att livet kan vara över när man minst anar det så blir det den där plattTVn eller smartphonen inte så viktig längre. För jag har mycket svårt att tro att flest prylar när man dör vinner är det som gäller - man kan ju ändå inget ta med sig när man lämnar jordelivet. Nej, jag tror att snarare att flest vänner, mest kramar, upplevelser och glada minnen vinner i längden. Saker som känslan av att ha gjort skillnad här på jorden. Sådant som man inte kan köpa i närmaste köpcentrum.

I helgen som gick var det allhelgonaafton och många besökte kyrkogårdar och andra minnesplatser. Men glöm inte bort de personer som fortfarande finns här. Ta telefonen och ring upp din kompis som du inte pratat med på ett bra tag, bjud med din gamla moster på café eller dra iväg ett mail till din bästis från gymnasiet som du tappat kontakten med. Tala om för dina närmaste att du älskar dem - imorgon kan det vara för sent.

Vad skulle du göra om idag var din sista dag här på jorden?

2 kommentarer:

  1. så bra tips, man ska tänka på de som lever

    SvaraRadera
  2. Jag har undrat flera gånger vad som står på andra sidan... "tänk på livet"?

    Döden får en att uppskatta livet mer... Förstå vad som verkligen är viktigt. Familj. Kärlek. Lycka...

    Man får ju inte ta med sig några materiella ting till himmelen...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin