måndag 15 november 2010

Matmåndag: Steken aka Meat Free Monday RouletteBild: med tillstånd från Erik Rosin, www.theorypractice.se

I fredags skrev jag om Erik Rosin och hans hållbara inredning. Idag handlar det om en annan aspekt av hans examensarbete om en hållbar designerroll.

Designerrollen innefattar för mig frågan: Hur möter vi bäst och mest resurseffektivt våra behov? I dagens marknadsekonomi skapar vi dock ofta problem som ingen egentligen har behov av att lösa. Vår roll har till stor del blivit som konsumismens langare. Jag vill att designerrollen ska vara ansvarstagande utifrån ett ekologiskt, ekonomiskt och humanistiskt perspektiv. Skapandet av hållbar utveckling är samtidens viktigaste fråga.

Bakgrund till Steken som delprojekt är att maten står för 30% av vår personliga klimatpåverkan, köttindustrin för 20% av de globala utsläppen. Frågan är hur man kan inspirera till att äta mer vegetarisk och klimatsmart mat? Meat Free Monday Roulette knyter an till idén om köttfria måndagar och är ett socialt spel där man träffar sina vänners vänner, för att byta och laga vegetariska recept tillsammans på måndagar kanske kan vara ett sätt.
Erik skrev själv om sitt projekt på Ecoprofile i maj men det är en sån kul idé att den förtjänar att spridas vidare. Jag känner att de tkan passa extra bra med sådana här aktiviteter nu när hösten kommer med mörker och kyla.

Spelregler
Spelledare A bestämmer en plats att ses en måndag, och bjuder in Deltagare B, som i sin tur bjuder in Deltagare C som Spelledare A inte känner. Deltagare C bjuder i sin tur in Deltagare D som Deltagare B inte känner. Så fortsätter det till man är det antal som spelledaren bestämt på förhand. Detta innebär att alla känner någon, men ingen känner alla.
Innan måndag skriver alla deltagare ner varsitt vegetariskt lite mer klimatsmart recept, exempelvis med inspiration från www.klimatmat.se. Sen tar man med sig antalet kopior av receptet som man är deltagare.
Under måndag lagar man tillsammans en vegetarisk måltid, och byter sedan de medtagna recepten. Alla går därifrån med flera nya recept och kanske nyfunna vänner.

Varför inte prova?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin