torsdag 25 november 2010

Gästinlägg: Om något verkar för bra för att vara sant...

That's Life

Bild: wsilver

Det här gästinlägget från Oskar är inspirerad av en mailkonversation som vi hade förra veckan. Jag hade lyssnat på ett inslag på nyheterna om någon stackare (?) som hade investerar pengar i saker som valutaspekulation etc och sen förlorat alla pengarna. Uppenbarligen är det många svenskar som investerar stora summor i sådant som är för bra för att vara sant och jag tyckte att det vore ett bra ämne för ett gästinlägg. Oskar var inte sen att skriva ihop något!

Investeringar, spekulation och bedrägeri - Om något verkar för bra för att vara sant är det antagligen det…

Med jämna mellanrum rapporterar media om personer som förlorat stora pengar på olika typer av mer eller mindre skumma ”investeringar”. Det kan röra sig om icke auktoriserade aktiemäklare som hör av sig och säljer värdelösa aktier, råvaru- eller valutakontrakt med löften om hög avkastning. Det är också många som helt på eget initiativ ”spekulerar” och förlorar stora summor i olika värdepapper ofta i råvaror, valutor, derivat, optioner eller udda börsbolag.
Dessa värdepapper är ofta svårgenomträngliga vilket gör dem svåra att värdera det kan även röra sig om rena förhoppningsbolag inom branscher så som IT eller läkemedel etc. Om du inte är mycket väl införstådd med vad du investerar i och dessutom har flera olika investeringar i olika värdepapper är detta är i bästa fall ett alternativ till att spela på Lotto och i sämsta fall rena bedrägerier, ej att sammanblanda med sparande och investeringar.

När jag hör om personer som förlorat stora delar av sina besparingar på denna typ av ”investeringar” är min första spontana reaktion ”IDIOTER” men på senare tid har jag börjat fundera på vad det är som driver detta beteende och jag tror att det är ett antal saker:

 • Det är många som är för dåliga på att spara och hoppas därför på att hitta det där stora ”fyndet” som med minimal insats ska skapa stor rikedom.
 • Det är vanligt att höra andra skryta om sina lyckade investeringar i en viss aktie råvara eller annat värdepapper, de pratar ofta tyst om förluster.
 • Det är en långsam process att spara och investera, man sparar och gnetar, får i bästa fall en avkastning några procent över inflationen och det tar åratal innan man har ett betydande sparkapital. Vi är helt enkelt inte vana att behöva vänta och vi försöker hitta genvägar.
 • Vi tar historien som inteckning för vad som skall hända i framtiden, vi tror att det som har gått bäst historiskt också kommer att gå bäst framöver. Om det var så enkelt skulle vi väl alla vara rika vid det här laget.
Hur tråkigt det än kan låta finns det inga genvägar till ekonomisk frihet, visst finns det de som blir rika på lotteri/spekulation men det är så långt många fler som förlorar pengar så oddsen är dåliga, det säkraste sättet att bli ekonomiskt oberoende hur tråkigt det än kan verka är alltid att:

 • Lev med god marginal i ekonomin, prioritera det som verkligen räknas för dig och din familj och bry dig inte om vad andra gör.
 • Spara och amortera på skulder, du får aldrig så bra (säker) avkastning någon annanstans som vad du betalar i ränta på dina krediter och lån.
 • Diversifiera dina investeringar i fonder med låga avgifter alternativt flera enskilda aktier i olika branscher, investera endast i sådant som du förstår och i stabila bolag med långsiktiga ägare. (se även tidigare inlägg om investeringar)
 • Om du är intresserad av att spekulera inse att det är ett spel och gör det i så fall med en liten del av ditt sparade kapital. Det finns förstås en liten chans att det lyckas men en större risk att det misslyckas men i så fall har du ju resten av besparingarna kvar.
 • Dessutom ska du aldrig köpa när någon ringer upp dig och erbjuder en investering speciellt inte om den verkar för bra för att vara sann. (Hade den varit så bra hade de inte behövt ringa och jaga kunder).
Vad är din syn på sparande och investeringar? Har du någon gång spekulerat? Gick det bra eller dåligt? Har du råkat ut för något bedrägeri eller försök till bedrägeri? Berätta!

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag hittade er miljörelaterade blogg och undrade om ni vill byta länkar med mitt nät-projekt?

  Jag driver http://www.rensavinden.nu/ - en site där folk kan skänka bort sina gamla saker till nån som har användning för dem istället för att slänga dem på tippen. Vi skänker dessutom pengar till en miljöorganisation för varje "bokad" gratis-annons, vilket jag tror gör oss rätt unika :).

  Vi hörs!

  MVH,

  Fredrik Doverot

  SvaraRadera
 2. Apropå spekulation: missa inte Lennart Israelssons berättelse i programmet Plånboken i P1. Tala om att tänka långsiktigt: 70 år av försiktig aktie-spekulation har givit utdelning. Minst sagt.
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=2778

  Ska spana in Rensa vinden också!

  mvh
  Lisel Hamring

  SvaraRadera
 3. Hej och tack för era kommentarer och tack för tipset om siten och inslaget i P1 plånboken.

  / Oskar

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin