fredag 12 mars 2010

Inredningsfredag - Köket gör kocken eller?

Kök

Vårt gamla kök

När vi flyttade från vår förra lägenhet lämnade vi ett nyrenoverat kök som jag kan sakna ibland. Vårt nuvarande kök är visserligen fint och fräscht men det är inget som jag själv skulle ha valt. Men på nåt sätt vänjer man sig och hur stor betydelse har egentligen köket och köksutrustningen när det gäller vår matlagning?

Mark Bittman, kock och författare till The Minimalist, en matkolumn i the New York Times, strävar alltid mot att göra bra mat på ett enkelt sätt. I sin blogg, Bitten, publicerade han för några år sedan en bild på honom i sitt minikök. Det är ett typiskt kök för en New York lya, smalt med en enkel spis.

Läsarkommentarerna strömmade in, läsarna kunde helt enkelt inte tro att Bittman skapade sina recept i ett sådant litet kök. Kollegan på NY times, Tara Parker-Pope, intervjuade Bittman i sin egen blogg, Well, under rubriken Mark Bittman’s Bad Kitchen. I intervjun säger Bittman:

But the whole idea is that you don’t need a fancy kitchen. You don’t need fancy equipment, and you don’t need fancy recipes. When I show people my kitchen, they believe it. But I hate my kitchen also. I bump my shins on the dishwasher. There is not enough room to put stuff. It’s a terrible stove. It’s a terrible dishwasher. I don’t have room for the pots I’d like to have. I’ve cooked in much worse, though. I’m used to it. Someday I’ll grow up and get a real kitchen….I once cooked for six months in what amounted to a basement with a hot plate, microwave and a refrigerator and sink. Not only did I cook for six months, but I wrote the column for six months. It was funny. People like to cook when they’re camping and in other places where the situation is less than adequate. For some reason they think they have to have a great kitchen to cook at home, but it’s not true.
Uppståndelsen fortsatte och till slut skrev Bittman en en artikel , So Your Kitchen Is Tiny. So What? Där citerar han bland att en proffskockar som Mario Batali som kommenterade att "Only bad cooks blame the equipment".

In the middle of all this, a young journalist called and asked what, after all, I considered essential in a modern kitchen? “A stove, a sink, a refrigerator, some pots and pans, a knife and some serving spoons,” I answered. “All else is optional.”
Vi lever i en tid av paradoxer, en tid där köken blir allt flashigare men där vi samtidigt lägger allt mindre tid på matlagningen. Själv kan jag erkänna att jag ibland saknar induktionsspisen i lägenheten men samtidigt har jag klarat mig med vattenkokare, en mikro och två värmeplattor under vår period av köksrenovering.

Så vad tycker du? Stort eller litet kök - spelar det någon roll?

Läs mer!
Irenes anti-köptips för köket
Outfitting a Minimalist Kitchen with Erin from Unclutterer.comHow to downsize your kitchen

4 kommentarer:

  1. Jag tror inte storleken på köket spelar så stor roll. Nu är jag bort skämd med ett stooort kök. Utan hur man trivs i det. Om det är ett rum du trivs i gillar du att vara där och tillbringar mycket tid i det. Då blir det mer hemlagat. Om du inte trivs i köket vill du inte vara där.

    SvaraRadera
  2. Stort eller litet, gammalt eller nytt. Det spelar ingen roll för resultatet. Köket ska vara trivsamt och funktionellt. Jag lagar mat i mitt kök som är minst 25 år sedan förra renoveringen av tidigare ägare. No problems!

    SvaraRadera
  3. Vet inte, jag har bakat allt vårt bröd i en 10 liters plastspann för några tior, gott..

    SvaraRadera
  4. Hmm bra fråga, men jag föredrar nog ett stort kök där det ryms mycket folk samtidigt som det ska finnas utrymme för att greja på. Ibland både bakar jag och lagar mat på samma gång samt att jag har besök och då behövs det lite plats.

    Köket är ju ett rum som man tillbringar ganska mycket tid i och personligen föredrar jag många gånger att umgås vid köksbordet jämfört med vardagsrummet. Antagligen för att det känns mer avslappnat och mindre "högtidligt".

    Mvh Mia

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin