måndag 8 mars 2010

Matmåndag: Ekolådans recept 346 recept och 10 odlare från A till ÖEkolådan har under levererat ekologisk frukt och grönsaker till företag och privatpersoner sedan 2003 och nu har de gett ut en kokbok med ett urval av sina allra bästa recept.
Kokboken är uppdelad råvaruvis från a–ö så att den ska kunna användas precis lika enkelt som receptbanken på hemsidan. Vid sidan av de 346 recepten presenteras också tio av deras odlare – i bild och text. Ingvar Eriksson står för de fina matbilder och Annica Kvint för texten. För formen svarar Mikael Engblom.

Ekolådan

Så här såg det i Ekolådans monter på bokmässan i september 2009

Det här är precis min typ av kokbok! Jag brukar låna hem kokböcker från biblioteket och provlaga lite innan jag eventuellt köper dem. Ibland motsvarar böckerna inte alls förväntningarna (som med Hemma hos Melker - för mycket kött och trista 70-tals rätter) men den här är riktigt bra! Recepten är övervägande vegetariska men det finns en del kött och fisk här och var (avocado med bacon och tomatvinägrett, brysselkåls- och potatisstomp med rökt sidfläsk eller sallad med rökt fisk, avocado och grapefrukt). Det är heller inga nyskapande rätter men helheten är väldigt tilltalande. Kanske beror det på gästkockarna?
Jag hittar flera rätter som påminner om den typen av mat som jag gärna lagar (stekt aubergine med mynta, löksoppa med varma mackor, morotssoppa med ingerfära) men även intressanta recept som får mig att börja planera kommande veckomatsedlar (jordärtskocksgratäng, rödbets- och ruccolasallad och buljongbräserad spetskål med citron). Det är också roligt att läsa om odlarna och deras liv.
I december förra året vann Ekolådans recept första pris i kategorin BEST FOOD SECTOR CORPORATE BOOK i den internationella tävlingen Gourmand World Cook Book Awards.
Får du leveranser från Ekolådan kan du köpa boken som en tilläggsproduk men det går också att köpa den i bokhandeln (eller låna den på biblioteket som jag).

På onsdag bloggar jag om svenskarna och deras förhållande till kokböcker...

1 kommentar:

  1. Dottern är så nöjd, det blir rolig variation, hon beställer från Årstiderna.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin