fredag 19 mars 2010

Inredningsfredag: Eremitkojan på Gotland


Bild: Arvesund

För ett tag sedan köpte jag en bunt utgallrade tidningar från biblioteket. För bara 20 kr fick jag 6 nr av Femina. I nr 7/09, fanns ett reportage om en eremitkoja vid hotell Furillen utanför Gotland. Johan Hellström som driver hotellet har funderat en hel del över framtidens boende;

- Det är ju idiotiskt, att inte minst ur miljösynpunkt, att värma upp ett halvt hus för att kunna förvara saker som ingen egentligen vill ha eller behöver.

Eremitkojorna hyrs ut för 5 000 kronor första natten, 500 kronor andra, 50 kronor tredje, 5 kronor fjärde och gratis femte natten.
I dagens snabba och stressiga samhälle har ensamheten och avskildheten blivit en lyxvara. Att samtidigt både kunna koppla av och bort, är vad många längtar efter.
Kojan är ritad av Mats Theselius för Arvesund, ett företag som startade med att återanvända det vindpinade virket från förfallna lador. Numera är driver företaget verksamhet inom tre områden, dels som ett designföretag, dels som ett husföretag men även som konsulter inom projekt kopplat till boende, naturturism och design. Du kan köpa dig en egen eremitkoja för mellan

Originalet är ca 7,5 kvm och optimalt inredd för en person men nu utveklca rman en större variant på 15 kvm. Rena lyxen! Kojan är isolerad och ombonad för att kunna användas året runt. I sitt mest exklusiva utförande levereras den klädd i gammalt ladvirke ut och invändigt. Kojan kan fås med eller utan utan inredning. Vill man ha den inredd finns en vedspis med varmvattenberedare samt ett separat inredningspaket består av säng, stol, bord, garderob och hyllor. Kojan kan också kompletteras med ett textilpaket bestående av gardiner, lammskinn och sängtextilier. Pris mellan 68000 - 97000 beroende på utförande + 16000 för möbler, 20000 för kamin och varmvattenberedare och 4000 för textilpaketet.


Mer
Irene har också skrivit om Eremitkojan
Eremitliv på ön Sviskär på norra Åland
Eremitkoja vid Skäftekärr

1 kommentar:

  1. "värma upp ett halvt hus för att kunna förvara saker som ingen egentligen vill ha eller behöver"

    En annan klok variant jag hörde nåt i sil med att en vit man lägger mycket energi på att vårda och VAKTA sina saker, medans en svart man inte har mer än han orkar bära..

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin