onsdag 3 mars 2010

Gästinlägg: Jakten på lycka i överflödssamhället
Idag gästbloggar Göran Hådén, samordnare av En köpfri dag i Sverige. Vi träffades i samband med spånarkvällen kring tid. Göran bloggar dagligen på Hållplats Hådén, men även på En köpfri dag och Lyckobloggen. Hjärtefrågorna är klimat och lyckoforskning, men Göran skriver om en hel del annat intressant också.

Är du intresserad av en lättläst och väldigt givande bok? Då är ett bra tips Jakten på lycka i överflödssamhället. Norske författaren Thomas Hylland Eriksen är en berättare av rang. En uppsjö av referenser till populärkultur och vardagsnära händelser gör att man lätt förstår och kommer ihåg hans budskap.

Idag har helt vanliga människor en materiell nivå som inte ens kungar hade för bara ett sekel sedan. År 2006 reste fyra av fem i Norge på semester utomlands, med i genomsnitt två veckor på hotell. Trots sådant har vår lyckonivå stagnerat sedan flera decennier. Varken vi eller
klimatet behöver ännu en platt-tv.

Vi vänjer oss oerhört fort
Vad har miljonvinster på lotteri, konstant vackert väder och att bli rullstolsburen gemensamt? Jo, kortsiktigt efter sådana stora händelser påverkas vår lycka som väntat, men redan efter ett år är vi i snitt tillbaka på samma lyckonivå som innan händelsen! Ens lyckonivå är dock bara delvis medfödd.

År 1973 tyckte 13 procent i USA att det var nödvändigt med luftkonditionering i bilen. År 2005 var det 41 procent. Vi blir aldrig nöjda med det vi har. Men apati ger inte heller lycka. Därför gäller det att hitta balansen och trivas i sin strävan och längtan. De som är nöjda med det som är tillräckligt bra, är lyckligare än de som alltid vill ha det bästa.

Dröm mer!
Hylland Eriksen menar att lyckan av turism, spa och dylikt består av 90 procent förväntan och 10 procent upplevelse. Därför är det bra att planera roligheter långt i förväg. Om det inte blir av, så har man ju ändå haft förväntan. Man bör alltid ha något att se fram emot. Förr fick man status genom stora magar och många slavar. Idag gäller snarare moderna prylar och en fullbokad kalender. Men denna statusnorm kommer inte vara för evigt.

Och nu?
I sista kapitlet tar Hylland Eriksen upp behovet av ett stort, gemensamt projekt, för att öka lyckan och framtidstron. Politiken är i akut brist på visioner! Några nyckelord för projektet är: miljöansvar, långsam tid, rättvisa, personliga utmaningar och en rimlig balans mellan
personlig frihet och förpliktelser.

Hans projekttips är: Klara klimatet! Det måste göras och vi måste vända det till något positivt för att få med oss folk. Moralism funkar inte. Men ett miljöanpassat liv behöver inte alls minska lyckan. ”Från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, kan då åter fyllas med innehåll. Ett stort gemensamt projekt som klimatet tillfredsställer grundläggande mänskliga behov som jämlikhet, gemenskap, att individer får utmärka sig, bli erkända och respekterade för vad de är och vad de gör.

Jakten på lycka i överflödssamhället är träffande, personlig och därmed läsvärd både för insatta och nyfrälsta som funderar på hur vårt samhälle ska kunna utvecklas på riktigt.

Är du intresserad av att gästblogga? Skicka ett mail till antianki@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin