lördag 20 mars 2010

Utlottning: Den tekniske kocken - AvslutadJag befinner mig för tillfället på resande fot men tänkte bjuda på en utlottning. När jag rensade bland kokböckerna förra helgen åkte den här ut. Det var en julklapp som jag fick från förlaget då vi köper in en hel del böcker från dem genom jobbet men jag har knappt bläddrat i den förrän nu.

Den tekniske kocken kom 2005 och är en faktaspäckad kokbok där författarna försöker förklara vad som händer när vi lagar mat. Grundtanken är att på ett begripligt sätt förmedla en kombination av livsmedelskunskap och matlagningskonst. Boken vill vara både en hemmakokbok och en handbok i livsmedelsteknologi. Denna kokbok är avsedd för alla matlagningsintresserade och innehåller såväl enkla recept som mer avancerade gourmetrecept som ger en känsla av lyx utan att kräva alltför lång tid i köket.

Bakom boken står Per-Olof Hegg, docent i Mejeriteknologi och med lång erfarenhet som forsknings- och utvecklingschef inom livsmedelsindustrin och Rikard Nilsson - folkkär TV-kock (i programmet "Aspengren Mitt i Maten") som blev årets kock 1991 och som har varit medlem i Kocklandslaget. Fotograf är Per-Anders Jörgensen som bland annat regelbundet syns i tidningar som Gourmet.

Årets sämsta kokbok
eller inte? Det får du själv avgöra... Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar (glöm inte att lämna en e-postadress också) och tipsa om din bästa matlagningsteknik. Vinnaren utses på lördag om en vecka

8 kommentarer:

 1. Ägg som ska kokas spricker mycket lättare om man lägger i dem i vatten som redan kokat upp. Mitt superavancerade och kulinariskt högteknologiska tips är att låta vattnet koka upp tillsammns med äggen och sänka värmen.
  (soiakarlstrom@hotmail.com)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Alltid kul med nya kokböcker och böcker för en bokälskare som mig. Mitt bästa tips är att använda tryckkokare. Allting (nästan) går att koka i den och tar halva tiden. Potatis går på 10 minuter, ärtsoppa på 30 minuter och så vidare. Sparar både el och tid.

  SvaraRadera
 4. Tja, just nu kommer jag inte på något knep, men det trodde jag att jag skulle få lära mig av vinsten.

  Enda roliga tipset är väl att så fröna från chilifrukter för de gror fantastiskt bra, men det är först senare jag kan rapportera om det blir några nya chilifrukter.

  Samtidigt ser jag boken som en bra källa till att kunna besvara alla vetgiriga barns frågor (och vuxnas)för mycket gör man ju bara av gammal vana utan att betänka varför.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Kul utlottning. Jag är gärna med.
  Min "matlagningsteknik" är nog som de flesta(?) andras. Man snappar upp något recept här och något kostråd där och sen tittar man vad man har hemma.

  Ett bra sätt att få maten att smaka bättre är att turas om att laga den. Det kan vara inom familjen eller bland vänner. Jag tycker, i alla fall, att det (nästan) alltid är godare när någon annan har lagat maten. Dels smakar inte maten lika mycket efter en timme i köket. (Varför? Finns svaret i boken?) Dels känns det lyxigt att bara få sätta sig och bli bjuden (även om det är falukorv och makaroner). Bl. a, därför har mina barn gärna fått vara med i köket och nu har faktiskt min äldsta son bjudit på middag ett par gånger. Mycket trevligt(!)

  M v h/ Elvan

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Trevlig utlottning! Mitt bästa matlagningstips: Pasta brukar ofta bli lite lätt överkokad och har itne alltid den där al dente-smaken. Så när jag kokar pasta brukar jag stänga av plattan när det är 3 minuter kvar på koktiden. Då blir pastan godare och man sparar lite på miljön på samma gång!

  SvaraRadera
 7. Brukar laga mycket i glaseradlergryta, kött blir då mört som om det skulle vara kokt med en styekyta som om det var ungsstekt...med andra ord det bästa av två världar..Det tar ett par timmar för ett par kila fläskkarré eller högrev men under den tiden kan man göra vad man vill för köttet sköter sig självt i ungnen (möjligen kan man ösa någon gång om man vill ha det ännu godare). Krydda endast salt och peppar! Testa att byt ut den trista köttfärsen mot detta kött nästa gång ni gör Tacos...mmmmmmm!

  oskarlindberg76@hotmail.com.

  SvaraRadera
 8. Vet inte om jag är för sent ute men mitt bästa tips gäller potatismos. Hetta alltid upp mjölken när du gör mos så undviker du "tapetklister"-konsistens när potatisen innehåller mycket stärkelse.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin