onsdag 31 mars 2010

Bokonsdag: 750 spartips för barnfamiljen

750 spartips

Det här en klassiker som första gången gavs ut på 90-talet . Omslaget känns dock rätt 80-talsinspirerat! Boken innehåller smarta tips och idéer om hur man kan spara pengar på allt som rör hemmet och vardagslivet: matlagning, kläder, tvätt, babyutrustning, leksaker, pyssel, semester, fritid mm. En del av tipsen känns kanske inte helt aktuella idag men de flesta är dock rätt tidlösa. Jag har själv använt mig av en del genom åren.

Tid är pengar
Redan på första sidan skriver författaren om att det handlar om att växla tid mot pengar, "Spend your time before you spend your money". Steg två blir att börja hålla koll på utgifterna genom att föra kassabok och upprätta en budget.
Bokens spartipsen kan delas in i 3 områden, handla begagnat, återanvänd det du redan har och att planera dina inköp. Det handlar både om att se över de stora kostnaderna som boendeutgifter men även det klassiska talesättet "många bäckar små...".
Första kapitlet handlar om babyutrustning och det är ett område där man kan spara stora summor eller spendera hur mycket som helst... I de följande kapitlen avhandlas kläder och tvätt (vårda, laga och återanvänd), mat och hushåll (planera matinköp noga), lek och fritid (gör egna leksaker), semester med barn, barnrummet och slutligen fler spartips.
Det bästa med boken är att nästan alla spartips skulle kunna vara tips för ett grönare liv!

Mina 5 favorittips ur boken

 1. Låt årstiden bestämma maten
 2. Slopa hel- och halvfabrikat
 3. Skippa torktumlaren
 4. Vårda skorna
 5. Sälj bilen

Har du tur kan du hitta ett ex. av boken på loppis eller Bokbörsen

Om författaren

Katarina Gustafsson-Dock är utbildad piano- och musiklärare och fick sitt första barn under studierna vilket tvingade henne att hushålla med föräldrapenningen på 60 kr/dag. Nu för tiden verkar hon arbeta på Hemmets Journal.

Läs mer!
Katarinas 17 bästa sticktips och idéer!Många bäckar små, 40 spartips
De tio bästa spartipsen

5 kommentarer:

 1. Den där boken lånade jag ett flertal gånger på biblioteket när jag var ensamstående mamma och student. Jag behövde verkligen alla tips jag kunde få för att klara mig ekonomiskt då.

  SvaraRadera
 2. Den boken har jag i min bokhylla :) Plus en som heter 500 spartips i kristider. Också från slutet 80-tal nån gång

  SvaraRadera
 3. Många tusenlappar sparade vi på att min mor var så duktig på att laga byxknän och byta dragkedjor, när våra söner var i farten..

  SvaraRadera
 4. Den boken lånade jag också på bibblan. :-) Jag tror jag lånade alla spara-pengar-böcker som jag kunde få tag i på den tiden.

  SvaraRadera
 5. Haha! Den boken fick jag av min make i födelsedagspresent när jag var föräldraledig och vi levde på minimalt med pengar (inte självvalt alls) Jag minns att jag blev lite sur för presenten...

  Men det var andra tider och nu när jag inte nödvändigtvis måste leva snålt för resurserna finns så blir det en rolig utmaning istället :-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin