måndag 28 december 2009

Lästips: Balans - det nya livsidealet

december 2009 059

Balans. Slow. Downshifting. Tiden stod i fokus under 00-talet. Målet har varit att inte jagas av klockan. Men hur gick det egentligen?

Sydsvenskan har intervjuat Jörgen Larsson och Bodil Jönsson om tid, kvalitetstid och annat, läs mer här:

  1. Balans - det nya livsidealet
  2. Vi har gett efter för det småttiga"

torsdag 24 december 2009

God jul och gott nytt år!

back alley christmas

Bild: Darwin Bell


Nu tar jag jullov! Vi ses i januari!

onsdag 23 december 2009

Bokonsdag: Släng inte maten!

Intressant bok

På bokmässan hittade jag Birgitta Rasmussons "Släng inte maten - ta till vara allt du handlar".
Birgitta Rasmusson är hushållslärare och var tidigare chef för Ica Provkök under 25 år. Hon har varit huvudansvarig för ett femtiotal mat- och kokböcker, bland annat Rutiga kokboken (en av de bästa grundkokböckerna) och Sju sorters kakor (en av mina absoluta favoriter). Hon har arbetat hela sitt liv med konsumentupplysning och är en flitig debattör och föreläsare i konsumentfrågor.
Utgångspunkten för Rasmussons bok är att ett genomsnittligt svenskt hushåll varje år slänger bort 100 kilo fullt ätbar mat! Samtidigt klagar vi över matpriserna och hur jobbigt det är att släpa hem alla kassar från affären.

Nu har vi lärt oss att sortera tomma förpackningar och lämna dem till återvinningsstationen. Men innehållet är vi sämre på att ta hand om. Ändå har produktionen av maten oftast en större påverkan på miljön än emballaget. Varför kastar vi då bort så mycket mat?
Det finns enligt författaren fyra huvudsakliga anledningar till varför vi kastar mat:
  1. vi har svårt att bedöma hur mycket som går åt
  2. vi tror att maten kan ha blivit dålig
  3. bäst före datumet har gått ut
  4. vi vet inte vad vi ska göra med resterna

I den här boken vill Birgitta Rasmusson väcka liv i de delvis bortglömda kunskaperna att ta tillvara på rester, förvara mat rätt och planera mat. En ständigt återkommande devis är "Titta, lukta, smaka" - jag skulle vilja lägga till tänka. Ett glänsande grönt grannnysmith äpple kan ju se hur fräscht som helst ut efter ett år eftersom det är så besprutat så där måste man nog ta sig en funderare om vad man äter.
Den här boken är bra och grundläggande bok i "hemkunskap". Det är egentligen inte så mycket nytt men en bra blandning av restrecept och råd.

Mer
Släng inte maten! En liten klimatsmart guide om mat”, som ger dig tips om hur du förlänger hållbarheten på dina livsmedel.

Tema jul - fler sistaminuten tips



Bild: Saltå kvarn

Mat
Ett presentkort med en leverans från Middagsfrid för 875 kr kan vara den perfekta julklappen till någon barnfamilj. Eller varför inte en låda från Årstiderna. Låt någon komponera sin egen musli. Ett presentkort kostar 150 kr och berättigar till en valfri müsliblandning för 100 kr samt en fin plåtburk. Sista dag för leverans innan jul har redan passerat men du kan ju göra ett eget fint presentkort.
Ge bort lite inspiration i jul. För endast 99 kronor får du tre nummer av Camino att glädja dig själv eller någon annan med. Erbjudandet gäller enbart NYA prenumeranter och t.o.m julafton. För att ta del av julerbjudandet anger du kod "jul09" i fältet "kod" när du tecknar din prenumeration. Ett annat julklappstips är att ge bort en prenumeration på Råd och rön. Som prenumerant får man dessutom tillgång till tester och mycket annat via http://www.radron.se/. Själv har jag alltid gillat att läsa ARN-fallen sist i tidningen - dramatik ur verkligheten

tisdag 22 december 2009

Tema jul - sista minuten tips, en julklapp som ger mer



Årets julklapp från/för Stadsmissionen i Göte borg är en stjärna i kristall designad av Erika Lagerbielke för Orrefors. Kostnad 249 kronor + porto. Överskottet från försäljningen av kristallstjärnan går till Stadsmissionens arbete. Tillsammans med Stadsmissionen ger du utsatta Göteborgare en godare jul och ljusare framtid. Köp stjärnan här.

Stärnan kan även köpas i Stadsmissionens försäljningsbod på Liseberg (13/11-23/12) samt på Konserthuset.

Lästips! - The Shopping Addict’s Redemption

impulse buy

Bild: andreakw

I sometimes answered the door when the man from our local department store made his weekly call to pick up packages. Once when I didn’t know where the package was he told me, “she keeps them in the hall closet on the top shelf”. (He was right.)

Alisa Singer har skrivit en bra artikel om varför vi impulsshoppar - och varför det känns så bra att lämna tillbaka sakerna igen. Själv lämnar jag sällan tillbaka eller byter något jag köpt, det är nackdelen med att handla second hand, det brukar sällan funnas någon bytesrätt. Däremot händer det att min mor lämnar tillbaka kläder. En kul historia är när hon lämnade tillbaka en vit tröja och expedititen på det fina varuhuset blev upprörd över alla katthår på tröjan... Vilka katthår svarade min mor? Det var då hon insåg att det var dags för nya glasögon... Hon hade visserligen inte använt tröjan men katthår har ju en tendens att fastna på det mesta.

måndag 21 december 2009

Läsvärt: Kultur och shopping

NK Christmas Tree, Stockholm

Bild: Photodeus

Men nej. Om det finns något som jag lär mig av detta uppdrag, så är det hur fruktansvärt bra affärerna och shoppingen som sådan är på att absorbera en, att förvandla en förment kritisk observatör till en helt vanlig konsument.
Expressens Malte Persson gör ett besök i verkligheten julhandeln

Matmåndag: Laga klimatsmart i jul

DSC_4334

Bild: hepp

Tidigare i höst var jag med vid den sjätte "träffen" i webinarserien "Grön omställning i praktiken". Temat var matval och Maja Söderberg var gästföreläsare. Huvuddragen i Majas föreläsning var de sex grundtankarna som hon också berättar om på sin hemsida:

  • Utgå från säsongens råvaror
  • Köp närproducerat eller rättvisemärkt
  • Välj ekologiskt
  • Minska din köttkonsumtion
  • Välj fisk från hållbara bestånd
  • Släng inte mat

Utgå från säsongens råvaror
Mycket av det vi serverar vid jul är just sådant som är i säsong som grönkål, rödkål. Jag tänker själv prova det här receptet på grönkålssallad med fikon och champinjoner i år.

Köp närproducerat eller Rättvisemärkt
Köp ditt vörtbröd från ett lokalt bageri och julskinkan från en gårdsbutik. Det finns ju ett brett utbud av Rättvisemärkt att välja ur, t ex kaffe, te, kakao och choklad, sådant som man konsumerar en hel del av under julen.

Välj ekologisktNumera finns det finns ekologiska alternativ när det gäller allt från skinka till senap, russin, fikon och marsipan i varenda kvartersbutik.
Minska din köttkonsumtion

Varför inte bjuda på lite vegetarisk julmat i år? Försök ersätta de traditionella kötträtter med vegetariska alternativ, något som även "köttätare" brukar uppskatta. Vissa delar av julbordet är ju redan vegetariska, vissa kan enkelt ersättas med vegetariska alternativ (t.ex. prinskorven kan ersättas med sojakorv) andra rätter kan vara lite svårare att få till.

Välj fisk från hållbara bestånd
Tänk sill och strömming! Man behöver ju inte lägg ain 30 olika sorter men ett par tre stycken kanske? Undvik odlad lax och viltfångad ål.

Släng inte mat
Det viktigaste att tänka på är att inte slänga mat. Laga hellre lite mindre portioner och planera smart när det gäller rester. Skall du jobba i mellandagarna så gör iordning matlådor.

söndag 20 december 2009

Tema Jul - Sista minuten julklappar och min egen önskelista

i can has presnits?

Bild: Ryan Grove

Än finns det tid att fixa de sista julklapparna. Jag har ett par kvar att ordna men det hoppas jag hinna i början av kommande vecka. Det är fördelen med att jobba centralt.... Här kommer några tips:



Ätbart
hembakt bröd
hemgjord sylt: "grape jelly",
choklad

Drickbart
Te, någon färdig blandning eller varför inte skapa en egen?
Chai Latte Mix
Vin

Användbart
En lite lyxigare tvål
Ljus (köp bivax och rulla egna om du har tid över)

Pysslat
Fotobok - Snapfish har t.e x en koppling så att du kan lägga in bilder från Flickr
Fotoalbum - snabbframkalla och sätt in årets bästa bilder
Ge bort något stickat eller ännu bättre - lär någon att sticka eller virka


Barn
Prylar och annat som uppmanar till utomhus kul
Leksaker som lär barnen om miljö och återvinning

Upplevelser som räcker lite längre
Science pass från Universeum
Årskort till Göteborgs museer
Presentkort på något studieförbund eller en föreläsningsserie
Tidningsprenumeration
Biobiljetter - hos mindre biografer kan du ge bort presentkort eller medlemsskap
En spellista på Spotify - den nya tidens blandband

Webbmagasinet Hållba rlivsstil har fler bra tips

Själv försöker jag att konsumera på ett hållbart/medvetet sätt vilket innebär en blandning av prylar och upplevelser, återvunnet, begagnat, Rättvisemärkt, ekologiskt och gärna så att jag kan stödja lokala butiker eller hantverkare. Det här skulle jag kunna tänka mig under granen i år...



Nu när barnen är så pass stora att vi kan ha knivarna framme skulle ett knivställ från DuMonde passa bra. Det är gjort av bambu och producerat i Vietnam på goda villkor för hantverkarna)


Showerdrop (från Smarta saker) är en enkel vattenförbrukningsmätare som talar om när man passerat rekommenderad normalförbrukning. Det skulle vara intressant att se hur mycket vatten man egentligen gör av med.











EcoMIG, ett frågespel i fickformat, där frågorna har koppling till alla aspekter av vår planet. Det skulle passa bra under julhelgen medan vi äter upp resterna av marsipangrisarna.
Dessutom är alltid böcker, varma sockor och choklad välkommet :-)


Vad önskar du dig?

fredag 18 december 2009

Grön omställning i praktiken, våren 2010

Computer Cat

Bild: Calamity Meg - katten på bilden har redan bokat plats på webinariet...
Redan nu har programmet till vårens Johan Erlanssons webinarserie: Grön omställning i praktiken, våren 2010 släppts. Jag gick själv höstens webinarserie och tycker att den var mycket givande! Särskilt bra var webinariet med Lena Israelsson så jag ser fram emot att lyssna på henne när hon återkommer som föreläsare i maj.

Program1. Konsumtion och tillväxt onsdag 10 februari kl. 18.30-20.00. Gästföreläsare: Christer Sanne, författare till Keynes barnbarn
2. Energi i hemmet måndag 8 mars kl. 18.30-20.00. Gästföreläsare är Kjell Bengtsson från SolOvind AB som berättar om solvärmeinstallationer han har utfört hos sina kunder.
3. Resor och fritidsaktiviteter torsdag 8 april kl. 18.30-20.00. Gästföreläsare Merritt Polk berättar om skillnader mellan mäns och kvinnors resvanor och vad bilen står för mer än som transportmedel.
4. Matval, egenodling, kretslopp måndag 3 maj kl. 18.30-20.00 Gästföreläsare: Lena Israelsson, trädgårdsboksförfattare och kolonist.

Hur?
Du sitter vid en uppkopplad dator med monitor, platt-teve eller projektor. Varför inte tillsammans med familjemedlemmar, kompisar eller föreningsmedlemmar? Där tar du del av en direktsänd föreläsning (i regel med ljud och powerpointpresentation, ej video). Korta föreläsningspass varvas med frågeställningar där du/ni får tänka till och vi går sedan tillsammans igenom svar och åsikter. Det finns möjlighet att ställa egna frågor till föreläsarna och ge egna tips till de andra deltagarna. Webinaren spelas in och finns tillgängliga efteråt för de som anmält sig för hela serien (ev. med undantag för resewebinaret). Logga in en kvart innan webinaret börjar för tekniktest och förmingel.


Pris
399:- inkl. moms för 1-3 deltagare, 995:- för 4-20 deltagare. Enstaka webinar: 129:-. Anmäl genom att sätta in aktuellt belopp på bankgiro 5687-7459, ange e-postadress vid inbetalningen. För inköp av många platser, t.ex. kommuner som vill erbjuda invånarna att gå serien, kontakta johan.erlandsson@ecoprofile.se

Inredningsfredag: Minibo i NYC

Empire from my apartment

Bild:bricolage

“We used to be kind of frivolous,” said Zaarath, a California native. “I used to collect vintage clothing, for example, and the cost of storing it and moving it was just not economically viable. So when we decided to move to Manhattan, we realized we’re not home that much because of our jobs. We don’t need that much space. We could go smaller. When I saw the ad in the paper, I knew I had to see it. And I knew it was right for us as soon as I saw it.”
Här är en minilägenhet som det har stått om på ett antal amerikanska bloggar den senaste veckan. Vanligtvis ligger sk. minobon på landet, gärna naturskönt men här har vi en minilya på Manhattan. Zaarath och Christopher Prokop — och deras två katter — bor i en 175-square-foot (16m2) stor“microstudio” i Morningside Heights. Lyan kostade $150,000 (drygt en miljon svenska kronor) vilket ger ett m2 pris på drygt 60 000. Från början var det en av nio "pigkammare" tillhörande en stor paradvåning.

Paret Prokop äter aldrig hemma och har på så sätt kunnat prioritera bort köksredskap och tallrikar etc I köksskåpen har de istället kläder och en espressobryggare. Resten av kläderna förvarar de på olika kemtvättar och på sina kontor. En "stor" fördel med lägenheten är annars att den kommer att vara avbetald om två år... Å andra sidan är det ingen plats för julpynt.

Se alla bilderna här!

I jämförelse har vi här ett reportage från Stockholms minsta lägenhet på och en lista över de allra minsta lägenheterna till salu i Stockholm. Riksdagens minsta tjänstebostad är också bara 16m2 stor.

onsdag 16 december 2009

#Best09 - en kopp te...



Detta är del 16 i The Best of 2009 Blog Challenge och handlar om årets favoritte. Jag brukar varva Russian earl grey, Yogite, Rooibosvarianter, och grönt te (på jobbet) Men mitt favoritte alla kategorier är ändå Earl Grey Blå blom, Earl Grey te men det har jag inget hemma just istället blir det en kanna Yogite, den kryddiga smaken passar bra så här i jultider. Det enda som alltid är det samma när det gäller mitt tedrickande är min favoritmug från Café du Monde i New Orleans. Dags att sätta på en kanna...

Vilket är ditt/dina favoritteer?

Bokonsdag: Hungry Planet

hungry-planet

För länge sedan skrev jag om Peter Menzel fotodokumentär Hungry Planet: What the World Eats. Menzel, en prisbelönt fotograf, reste världen runt tillsammans med sin fru journalisten Faith D'Aluisio, för att skriva om världen och vårt förhållande till mat. Nu har jag själv fått tummen ur och lånat boken på biblioteket. Det är fascinerande läsning för det handlar inte bara om vad vi äter utan även om hur vi lever våra liv. I boken får vi följa 30 familjer in 24 länder runt om i världen. Se bilderna här!
Familjen Ukita i Kodaira City (Japan) består av två vuxna och två barn. De lägger motsvarande 317.25 $ på mat per vecka. Favoritmat sashimi, frukt, kakor och chips. Sen har vi familjen Manzo på Siciliien – 2 vuxna & 3 barn, lägger 260.11 $ på mat varje vecka. De gillar fisk, pasta med ragu, varmkorv och fiskpinnar bäst.
I boken besöker man inga nordiska länder om man inte räknar dit Grönlad. Däremot besöker man Storbritanninen, Tyskland och Frankrike. Den tyska familjen Melander från Bargteheide 2 vuxna & 2 barn, lägger mest på mat av alla familjer, motsvarande $500.07. För det får de en hel del öl och juice men även en del kött. De gillar även friterade potatis och lök, bacon and sill, friterade nudlar med ägg och ost, pizzaoch vaniljpudding.
Häromdagen skrev jag om övervikt i världen och att Australien har en förhållandevis hög andel överviktig befolkning. I boken får man träffa två Australiensiska familjer som har helt olika matvanor, familjen Molloy i Brisbane och familjen Brown i Riverview. De senare är alla överviktiga och flera lider av diabetes. De har levt större delen av sina liv i "the outback", men bor nu i en förort till Brisbane. Om de tidigare hade begränsad tillgång till mat (de fick sin mat levererad två gånger i månaden) även om de lätt kunde komplettera med kängrukött så har de nu i princip obegränsad tillgång till olika typer av mat genom lde stora ivsmedelsbutikerna. Familjen Molly däremot äter en större andel frukt och grönt, de lägger nästan dubbelt så mycket pengar på frukt och grönt jämfört med familjen Brown.
Eftersom jag fortfarande tänker en del på våra vattenvanor efter temaveckan om vatten var det också intressant att notera vilka familjer som köpte vatten på dunk eller flaska.
Mer
Mapping 'The Hungry Planet'

måndag 14 december 2009

Matmåndag: 7 livsmedel som man kanske bör avstå från

I say, Tomato.

Bild: Paul Watson

Julen är ju i mång och mycket en högtid som handlar om mat. Häromdagen läste jag artikeln The 7 foods experts won’t eat där man kan läsa om handlar om både livsmedel och förpackningstyper. På listan hittar man:

  1. tomater på burk - > välj andra typer av förpackningar
  2. nötkätt från djur uppfödda på majs -> välj andra typer av kött
  3. mikorvågspopcorn - > gör popcorn på spisen
  4. ej KRAV-märka potatisar - >välj ekologiskt
  5. odlad lax - > välj grönlistad fisk
  6. mjölk som innehåller hormoner -> välj ekomjölk el sojamjölk
  7. konventionellt odlade äpplen -> välj ekoäpplen
Själv väljer jag tomater på tetra, är vegetarian och köper ekologiskt men det här med fisk är inte alltid så lätt. Efter att ha läst vad fiskfoder innehåller så är jag inte längre så sugen på lax. När jag gjorde research för de här inlägget jag läste den här kommentaren i ett forum:


Personligen äter jag mycket lax och håller mig till de "röda prislapparna" - kollar inte om den är vild eller odlad - den är ju i alla fall död!

Så kan man ju också resonera....

söndag 13 december 2009

Vad av följande är viktigast på julen enligt dig?



Visserligen var det här en undersökning om choklad men ändå - umgås med familjen är tydligen inte intressant på julen...

lördag 12 december 2009

Lördagsfilm: the Advent conspiracy

... Christmas should be a time to love our friends and family in the most memorable ways possible. Time is the real gift Christmas offers us, and no matter how hard we look, it can’t be found at the mall. Time to make a gift that turns into the next family heirloom. Time to write mom a letter. Time to take the kids sledding. Time to bake really good cookies and sing really bad Christmas carols.

Förra året bloggade jag filmen från Advent Conspiracy som även inspirerade min lucka i miljöjulkalendern från Hållbar utveckling Väst. I år finns det en ny film och den är minst lika bra som förra årets!

fredag 11 december 2009

Tema jul - Köp julklapparna där du bor!

Shop Local :)

Bild: mike_1630, YPSI är en stad och ett initiativ


När jag är ute och föreläser kommer nästan alltid frågan om huruvida vi kan konsumera oss ur krisen upp. Jag brukar svara att personligen har jag svårt att se hur vi kan lösa en kris med det som startade den (ohejdad konsumtion på kredit) och att jag hellre ser att vi handlar där vi bor.
Både the Simple Dollar och Get Rich Slowly har tagit upp samma sak under hösten.

Vi har förmånen att bo vid ett torg som förutom ett bibliotek och en livsmedelsaffär även har en bokhandel, blomsterhandel och en skoaffär. Jag inser att om jag vill ha kvar de här lokala butikerna måste jag också handla där. Det kommer att bli en smula dyrare men jag är i det här fallet beredd att betala några extra kronor för förmånen att ha de här butikerna inom gångavstånd. I år kommer en del av barnens julklappar från leksaksaffären och bokhandeln på torget. Jag köper också julblommor från blomsteraffären och ätbara gåbortspresenter i te- och kaffeaffären.


Top Ten Reasons To Buy Local

Bild: dreamsjung


Relaterat
Att shoppa ekomode från klädjättarna online och i butik

torsdag 10 december 2009

Caminoblogg: i år testar jag tyg !

julklappspåsar på Muji

Japanska MUJI står för "ett unikt livsstilskoncept för den moderna vardagens behov".

Idag Caminobloggar jag om att våga skippa julklappspappret.


Mera jul

dec6 026

De sista veckorna i december är hektiska som alltid, det är så mycket som skall hinnas med innan semestrarna. Som alltid är det inte så kul när alla roliga saker händer på en och samma gång...
I måndags var det sillprovning på sjömagasinet, i tisdags julavslutning med styrelsen i en av de föreningarna som jag är aktiv i och tidigt i onsdags morse tog jag tåget till Stockholm för ännu en julavslutning/kortkonferens.
Efter att klarat av konferensbiten tog vi en skärgårdsbåt ut till Utö för adventkonsert och efterföljande julbord på Utö Värdshus. Det var första gången som jag besökte Stockholms skärgård, tyvärr var det redan mörkt när vi kom ut så man kunde inte se så mycket.
Julbordet var gott med en hel del inslag av kravodlat och närporducerat. Jag provaden en quornpaté som var rätt god. Sillen var god men kunde inte riktigt mäta sig med Sjömagasinets och ålen hoppade jag över...

Ekoteket

På torsdagen hann jag med ett kort besök på Kulturhuset innan tåget skulle gå. Jag tittade på några fotoutställningar men även på Ekoteket, Kulturhusets nya mötesplats för miljöfrågor . Sen var det direkt hem för att hämta barn på skola och förskola, laga middag och förbereda morogndagens lussefirande!

måndag 7 december 2009

Matmåndag: Sillprovning på Sjömagasinet

Pickled Herring

Bild: ulterior epicure, min egen bild blev inte så bra....

I kväll var jag på sillprovning på Sjömagasinet. Arrangörer var Tastecasting.se Sveriges enda sajt som kopplar ihop restauranger med personer som är aktiva i sociala medier. Tanken är att man låter personer fika, äta eller gå på evenemang gratis mot att de delar med sig av sin upplevelse i forum där de är aktiva (Twitter, Facebook eller en blogg). Som köpstoppsbloggare får man ju inte så mycket spännande erbjudanden och de man får är ofta helt ointressanta men det här kändes kul och lite relevant. Sill och strömming är grönlistat av WWF och ett bra val på julbordet. Själva provningen var både god och trevlig. Sjömagasinet serverar sill året runt men till jul lägger man in några extra sorter. Under 5 veckor serverar man 9000 !!! julbord. De sorterna jag gillade bäst var rödvinssill, kryddsill och kaviarmatjes. Grönkålssalladen med fikon var också riktigt god! En bra vegetarisk rätt för julbordet. Dessutom är det alltid roligt att träffa andra bloggare, diskutera gamla bloggfavoriter, få tips om nya bloggar och utbyta erfarenheter.

Sjömagasinet
Restaurang Sjömagasinet är inte bara Bruce Springsteens favvokrog när han spelar på Ullevi utan även "ett flaggskepp för svensk gastronomi" och har sedan 1999 en stjärna i Guide Michelin. Mannerström själv har ägnat över 40 år åt mat och människor. Han har drivit ett flertal krogar under resans gång, allt ifrån den legendariska Johanna till Hovås Golf restaurang. 1994 fick han erbjudandet att ta över Sjömagasinet och han tvekade inte.


Bild: Newsdesk/Frico

Juklappstips
Kan du inte komma till Sjömagasinet kan Mannerströms kök komma till dig i form av sillinläggningar. Eller varför inte någon av Mannerströms kokböcker? Boken SILL & STRÖMMING - allt för älskaren av havets silver innehåller mer än 100 recept med strömming, sill, matjessill, ansjovis och surströmming, inläggningar, lådor, grytor... Dessutom flera strömmings- anrättningar och recept från Tore Wretman och Bengt Wedholm. "Sill & Strömming" vann år 2005 priset som Årets svenska Måltidslitteratur/Speciallitteratur! Den finns även i en engelsk version om du har vänner i utlandet.

Matmåndag:Vi är vad vi äter



Bild: awesome.good.is, större bild här

Jag gillar verkligen sådana här faktabilder och har tidigare bloggat en del om liknande på Caminobloggen. Enligt den här bilden så är 43,9% av alla svenskar överviktiga, inte så farligt kanske jämfört med USA där hela 66,3% är överviktiga men ändå en ganska hög siffra. Som överviktig räknas en person som har BMI 25 eller högre. Det blir ännu mer intressant när man tittar närmare på siffrorna, nästan 40% av den amerikanska dieten består av fett och socker - 10% mer än hos oss i Sverige. Anhängare av Montignacmetoden och medelhavsdieten kan glädja sig år att fransmännen äter fler kalorier än svenskar men trots det är färre personer överviktiga. Att så stor del av den australiensiska befolkningen var överviktigt hade jag inte väntat mig men i boken Hungry Planet som jag läser (recension kommer) kanske det finns en förklaring.

Via Everyday Minimalist

lördag 5 december 2009

Lördagsfilm: Do they know it's christmas

Internationella frivillighetsdagen




Idag den 5 december firas internationella frivillighetsdagen som instiftades av FN 1985.Viljan att arbeta ideellt är stor, visar en ny undersökning från Röda Korset. Cirka 63 procent kan tänka sig att arbeta frivilligt utan ekonomisk ersättning för att hjälpa en annan människa.

Personer 60+, arbetslösa och glesbygdsbor är mest öppna för frivilligt arbete. Boende i Småland, på Öland och Gotland är mest öppna för frivilligt arbete där 71 procent kan tänka sig frivilligarbete. Stockholmare är något mindre benägna att hjälpa till än genomsnittet, 58 procent är positiva till frivilligarbete. Kvinnor är mer villiga att arbeta frivilligt än män. 59 procent av personer i åldern 16-29 år kan tänka sig att arbeta frivilligt.

Undersökningen
är gjord 12-17 november av Novus Opinion. Frågan som ställdes till 1 000 slumpvis utvalda personer mellan 16 år och äldre var: Skulle du kunna tänka dig att engagera dig i frivilligt arbete utan ersättning någon gång i veckan för att hjälpa andra människor? Själv är jag engagerad i olika styrelser men önskar ofta att jag kunde engagera mig ännu mer... Men allt har sin tid och att göra något är bättre än inget.

Läs mer!

En hyllning till alla vardagens hjältar

Mer om undersökningen "Inställning till frivilligt arbete"











fredag 4 december 2009

Vad vill du läsa eller ändra?

kopstoppsboken

Jag har nu bestämt mig för att ge ut min bok genom print on demand eftersom alla mina egna ex är slut och jag ständigt får förfrågningar på mail och telefon från människor som gärna vill köpa boken. Jag tänkte lägga till ett nytt förord eller liknande och vill gärna höra vad du skulle vilja läsa och om du har några andra synpunkter... jag vet t. ex att det finns ett antal korrekturfel som skall ändras. Nytt omslag? Ny bakgrundstext? Nytt foto? Lämna en kommentar! Jag planerar även att lägga upp den nya versionen som en torrent för den som absolut inte vill köpa boken :-)

#best09 - bästa boken

Färgkoordinerad bokhylla II

Bild: pellesten

Detta är del 4 i The Best of 2009 Blog Challenge och handlar om årets bästa bok. Det är ju nästan omöjligt att välja en bok så det får bli några stycken. Under året läste jag Twilightserien och Southern Vampire serien (förlagan till True blood). Även om inga av de här böckerna är de bästa jag läst så var det en läsupplevelse som stannat kvar. Plainsong var en annan pärla som jag snubblade över via Bookmooch. Av alla fackböckerna som jag plöjt det här året är det flera som Status - vägen till lycka, Skräp, Nextopia, Free och Växla ner.
Nu i november har jag läst Hungry planet och Material world som bägge gjort stort intryck på mig (recensioner kommer här i bloggen). Det är väldigt intressant att få en inblick i hur andra människor lever, hur lika men samtidigt så olika vi är.

Vilken tycker du är årets bästa läsupplevelse?

Mina tidigare inlägg i The Best of 2009 Blog Challenge hittar du här

torsdag 3 december 2009

Best09 - Hej då ekorrhjulet!



Bild: DN

Detta är del tre i The Best of 2009 Blog Challenge och handlar om årets bästa artikel. Jag drar naturligtvis till med artikelserien Hej då ekorrhjulet - mycket för att den lyfte upp frågan om ett enklare liv och även för att den fick så stort genomslag. Jag talade kort med Thomas Lerner som skrev artiklarna på telefon häromdagen och han framhöll just vilket genomslag den här artikelserien faktiskt fick. Det har ju skrivits om det här tusen gånger men konsumtions- och livsstilsfrågor är något som ligger mycket i tiden. Jag funderar ibland på om det behövs en ekonomisk kris för att människor skall komma till insikt om vad som är viktigt i livet. Det talas mycket om att bygga sitt varumärke, visa vem man är genom vad man äger, ha rätt bil, rätt klocka, rätt märkeskläder osv... Om man förlorar jobbet och inte kan köpa de rätta prylarna längre, betyder det att man inte är någon längre...? Naturligtvis är vi inte våra prylar men det behövs en påminnelse om det här ibland.

Artikelserien påverkade även mitt liv på så sätt att jag återigen hamnade längst upp på redaktionernas "att ringa-lista" när det gäller miljö- och konsumtionsfrågor. Ibland har jag möjlighet att medverka men ofta är det alldeles för kort framförhållning för att jag skall kunna ta mig till Stockholm (ifall ni någonsin undrat vaför det är så många Stockholmare som intervjuas i TV). Jag fick bland annat en inbjudan att sitta med i TV4:s Nyhetsmorgon tillsammans med Claes Svedberg. Men roligast var nog ändå att träffa Lars-Kristerz...






Och lite drömmar

Till sist måste jag tipsa om en hel annan artikel nämligen den om fem fantastiska tågresor som jag drömmer om. Någon gång skall jag åka dessa tåg!

Tema jul - julklapappar att undvika

a holiday gift: candied pecans

gluten free candied nuts , bild: elana's pantry

I Simply Stated bloggen kan man läsa om Gifts: 8 Things To Avoid. Bland exemplen finns alkohol, musik, mat, saker med päls och saker som luktar. Hon avråder även från att ge bort upplevelser i form av medlemsskap och blommor/växter. Själv gillar jag särskilt att ge bort ät- och drickbart även om jag naturligtvis tänker på det här med eventuella allergier och jag får gärna skivor och böcker i julklapp så jag tycker att hennes lista är ganska trist.

Vad tycker du att man inte skall ge bort?

onsdag 2 december 2009

Årets bästa resa

DSC02534

Eftersom jag har haft lite svårt att känna inspiration och glädje kring mitt bloggande på sistone bestämde jag mig för att hoppa på The Best of 2009 Blog Challenge. Utmaningen är ett sätt att skriva om lite oväntade saker och samtidigt titta tillbaka på året som gått. Gårdagens tema var årets bästa resa. I år har jag främst rest inom landet och årets bästa resa alla kategorier var semestern i Dalarna kring midsommar. Det egentliga målet med resan var stiftsgården i Rättvik där jag skulle delta i Rättviks förrum.
Vi började resan tidigt på midsommardagens morgonen och stannade i både norra Bohuslän och Dalsland på vägen upp. Vi hade fått låna en stuga i Kläppen utanför Sälen och ägnade flera dagar åt att utforska Sälen med omnejd. När vi körde mot Rättvik passerade vi alla byarna som man känner igen från Vasaloppet. Jag minns särskilt området kring Venjansjön som väldigt vackert.
Stiftsgården i Rättvik låg vackert precis vid Siljan och Rättviks förrum var riktigt inspirerande. Jag träffade många inspirerande männiksor och maten var otroligt god. Innan vi åkte tillbaka söderut några dagar senare hade vi även hunnit med att stanna till i Mora och Orsa.
Det som gjorde resan så lyckad var en kombination av mycket utomhusupplevelser vilket passar min aktiva familj, vackert väder och att vi lyckades göra saker som alla i familjen tyckte om. Sverige är verkligen fantastiskt vackert och jag ser fram emot att komma tillbaka till Dalarna!

Långt men läsvärt! Från insikt till handling

Armageddon looming

Bild: nimboo

I världen i dag växer det fram en istadig förändring, delvis i skymundan för massmedia. Sverige går inte precis i täten. Men även här är vi med på ett hörn av den förnyelse som nu bland annat har fått sådana rörelsenamn som 350.org, 10:10 och Transition. Grunden är rörelser från förr, sådana som frivillig enkelhet och gröna vågen, kvinnorörelsen och sextimmars arbetsdag för alla, "simple living" och "downsizing".

För de miljöengagerade översättarna Lars och Doris Almström i Näsum är inte Köpenhamnsmötet svaret på världens klimatproblem. Politiska initiativ behövs, men alla bär ett ansvar för att kursen ändras. Här berättar de om sin resa mot förändring, och om varför det är så bråttom. Läs essän här

Best09 - Årets restaurangupplevelse

DSC02226

Detta är del två i The Best of 2009 Blog Challenge. Min bästa restaurangupplevelse i år var lunchen på Kamskogs krog i Simrishamn. Restaurangen serverar en blandning av skånsk, fransk och italiensk mat med fokus på närproducerade råvaror.
Vi bara slank in på ett ställe som verkade trevligt. När vi kom strax innan 12 var det bara ett eller två bord upptagna men 10 minuter senare fanns inte ett ledigt bord kvar. Servicen var toppen, barnen fick sina köttbullar efter bara några få minuter och själv åt jag stekt sill som var fantastiskt god!
Tyvärr har restaurangen nu stängt, efter 6 år i Simrishamn är det dags för ägarna att ge sig ut i världen på nya äventyr och utmaningar.

Två små böcker om tid

Är du stressad så här innan jul? Då kanske de här boktipsen kan vara något för dig... Idag handlar det om två små böcker om tid, Konsten att göra det man vill med sin tid och Guld. Bägge böckerna är lika i det att de handlar om tid oc att de är små till formatet sett men de är ändå olika.

Tid


Konsten att göra det man vill med sin tid

Tycker du att du har ont om tid? Det har du inte. Du gör bara fel saker! Om du rensar bort dina tidstjuvar ur din tillvaro kommer du att kunna frigöra massor av tid till det du egentligen vill göra.

I den här boken ligger fokus mycke tpå sk. tidstjuvar. Boken innehåller en hel del bra men inte så nydanande tips, skaffa en bra almenacka (eller två) skriv kom ihåglistor (gärna på baksidan av gamla kuvert), betala räkningar vi internetbanken osv..
Det märks att den här boken som kom ut har några år på nacken, just hur fiffg datorn och internet är men också tipset om att använda telefonsvaraen. Fler och fler som jag känner har skippat telefonsvarare på sin fasta telefon (om de ens har en fast telefon). Med mobiltelefonerna kan man oftast bli nådd ändå. Själv måste jag erkänna att jag ofta glömmer att lyssna av vår telefonsvarare "i den fasta telefonen".
Men den innehåller samtidigt en hel del tidlösa råd som att dra ner på slentrianmässigt TV-tittande och räkna på om det egentligen lönar sig att ta bilen till jobbet.

Om författaren
Författaren Birgitta Sandberg-Hultman är förutom författare, ingenjör, radiokrönikör även kursledare. Hon är trebarnsmor och sedan några år bor hon på en gård i Skåne där hon också har djur. Det här är hennes femte bok, tidigare har hon skrivit böcker som En begåvad flickas anteckningar om det mesta från tarmrening och vitaminer till njutningsbad och platt mage och Tänk dig rik - och bli rik!

Guld

I maj förra året recenserade jag Bodil Jönssons klassiker 10 tankar om tid. Det som jag burit med mig mest från den boken är tankarna om ställtid - tiden vi behöver för att ställa om mellan olika aktiviteter. Jag märker tydligt på mig själv att jag ibland har ett ökat behov av ställtid, ofta sammanfaller det med att jag är mitt inne i en stressig period.
Boken Guld sägs innehålla Bodils samlade klokskaper, hennes samlade sina guldkorn, de allra viktigaste av de tankar och resonemang som hon delat med sig av i sina populära böcker genom åren. Mycket känns igen från tidigare böcker men en del tankar har som sagt utvecklats. Bokens illustrationer av Robert Nyberg är rätt kul!
Em hel del känner igen från min egen vardag även om jag tack och lov inte har drabbats av den möteströtthet som beskrivs. Mycket av det som boken handlar om är självklarheter men ändå sådant som vi för reflektera över. Så här skriver författaren om tidstjuvar:

Särskilt stöldutsatta områden är ställtiden och den tomma tiden. Det behövs starka stängsel och absoluta kryss i almenackan om de skall kunna fredas.

Författaren identifierar 4 olika områden som typiska tidstjuvar; prat, nätverk och möten, teknik samt media. Hon rekommenderar bland annat att man skaffar en "pratpausräknare" för att hålla koll på hur lång tid det går mellan småpratet. Hon tycker även att man skall vara uppmärksam på tidspresenter, pauser som man kan ägna åt ställtid.

Om författaren Bodil Jönsson är professor i rehabiliteringsteknik på Certec vid Lunds tekniska högskola. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit fem böcker. Den första Tio tankar om tid blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom 1999 och har följts av bland andra I tid och otid och Vunnet och försvunnet. För någon månad kom hennes bok Tio tankar om tid - tio år senare ut och den vill jag också läsa.

Mer
Så kan du bli en tidsbalanserare
Martin reflekterar över ställtid

Tema jul - julklappstips: överdrag till cykelsits av vaxduksbit




Min mountainbike - ett fynd som låg i ett buskage. Vi lämnade in den till polisen men ingen hämtade den, så den blev min. Några reparationer och...

I slutet av oktober tipsade jag om saker man kan göra med överblivna vaxduksbitar. Ett tips var att sy överdrag till cykelsitsar och här kommer en beskrivning från Cecilia!



...ett roligt sadelöverdrag från en loppis-vaxduk så är den en toppencykel!

Man mäter helt enkelt cykelsadelns längd och bredd och ritar upp den på ett papper (mönsterpapper). Sen mäter man hur långt det är runt om sadeln och klipper till en rak bit som är lika lång som måttet runt om och 8 cm bred. Denna del syr man ihop till en rundning och syr fast som kant. I nederkanten syr man en "tunnel" och för in ett gummiband. Sy ihop tunnelns öppning och det hela är klart! Sitsdelen kan fodras med dubbelt diskunderlägg, så blir det mjukare.
Tack Cecilia! Har du något bra återvinnings- eller återanvändningstips så hör gärna av dig till antianki@gmail.com

tisdag 1 december 2009

Ge av din tid i jul!

Fryslan
Bild: Y♥YNTL

Idag tipsar jag om att ge av sin sin tid i Hållbar utvecklings miljöjulkalender.

Tema jul - julmarknader (Göteborg)

Waiting for their big day

Bild: caruba

Skall man handla julklappar kan man med fördel passa på att göra det på lite mindre julmarknader. Där har man chansen att hitta personliga julklappar och ibland även stödja konstnärer och hantverkare. Här är några marknader i Göteborg i början av december.

5/12 Remfabriken

En enda dag om året är det julmarknad på Remfabriken som är en välbevarad textilfabrik från början av 1900-talet. Idag är den ett levande arbetslivsmuseum där man tillverkar allehanda band och snörmakerier på gamla maskiner. På julmarknaden förvandlas fabriken. Olika hantverkare trängs bland maskinerna. Det kan vara luffarslöjd, bastabinde, vävt och stickat, keramik, stearinljus m m. Föreningens medlemmar bakar, brygger kaffe, värmer glögg - och säljer de egna produkterna förstås.
Passa på att besöka museet! Fri entré dagen till ära. Öppet 11-15. Visning kl 12.00.

5-6/12 Solidarisk Varumässa
I år blir det återigen Solidarisk Varumässa i Haga Församling. Det hela går av stapeln i församlingshuset, Haga Östergata 30.
lördag 5 december kl. 10 - 16
söndag 6 december kl. 11 - 16

6/12 Bruka
Den 6 december är det dags för Bruka julmarknad. Camino Sveriges första och bredaste magasin för hållbar livsstil gästar marknaden och det blir givetvis en kreativa workshop! Övriga kreatörer på plats är bamsekram, beundra, The Pink Armadillo, Enas Lilla Sy, Spooon, Knätofs, Rethink Design, Johanna Johansson, Jenny Hong, Ingeborg Design, Jonna Jansson m.fl.

11-13 december HDK:s julmarknad
I år utlovas HDK:s bästa julmarknad någonsin. Coola grejer, smycken, tvålar, pynt, klappar, kläder och mycket mer. På marknaden säljer studenter inom design, smycke-, textil och keramikkonst unika produkter som de skapat själva. Det du hittar här finns ingen annanstans. Fika och glögg finns förstås...

måndag 30 november 2009

Matmåndag - Cranks bästa recept



Jag kollar alltid in bokhyllorna när jag besöker Emmaus på Hisingen. För ett tag sedan gjorde jag ett riktigt fynd, Cranks bästa recept för bara 20 kr.
Cranks är en legendarisk vegetarisk restaurang som funnits sedan början av 60-talet. Londonrestaurangen som jag själv besökt ett flertal gånger stängde tyvärr 2001 men det finns en restaurang i Devon kvar.

I den här kokboken hittar man klassiska recept som t. ex Cranks brödbullar och Cranks citrondricka. Ingredienterna är ovolaktovegetariska men istället för choklad används nästan uteslutande carob och i de flesta fall har vanligt socker ersatts av brunt råsocker, melass eller liknande. Enkla men bra råvaror och hantverksskicklighet har alltid stått i fokus för Cranks. Det är en bra grundkokbok somm innehåller allt från salladsdressingar till soppor, bröd och olika drycker.
Mitt absoluta favoritrecept är Cranks nötstek (nutroast) som vi har lagat vid födelsedaga roch liknande sedan jag var tonåring (jag blev vegetarian när jag i 10-års åldern). Jag föredrar att använda cashewnötter men det går bra med alla sorters nötter. Receptet är även uppskattat av personer som inte vanligvis äter så mycket vegetariskt ;-)

Originalutgåvan gavs ut 1982, året efter att David Canter, en av grundarna oväntat gått bort. Min bok är från 1984 och har du tur kan du hitta ett ex på Bokbörsen eller i något antikvariat.

Matmåndag: Klimatvänligt julbord på stan (Stockholm)


"Det bästa man som privatperson kan göra för att minska sina egna utsläpp är att ställa om till en vegetarisk kost. Många människor är villiga att byta ut sina glödlampor, köra mindre bil eller sopsortera men maten på din tallrik är fortfarande ett känsligt ämne. Därför vill vi genom detta julbord visa att en omställning av matvanorna inte behöver vara något jobbigt, utan faktiskt kan
vara väldigt gott!"
Sophy Elevall - Klimatvänlig.nu
Att gå ut och äta julbord kan vara ett sätt att unmgås med vänner och familj i december. Själv kommer jag att äta julbord i Stockholms skärgård med några kollegor och i Skansen Kronan i Göteborg med mina närmaste arbetskamrater. Jag äter själv gärna sill vilket finns på de flesta julbord men det är inte alltid så lätt att hitta klimatvänliga och vegovänliga julbord, här kommer några alternativ i Stockholm.

Familjen bakom Klimatvänlig.nu, arrangerar i samarbete med Seyhmus Vegetariska Restaurang, ett klimatvänligt och ekologiskt julbord den 7-8 dec i Stockholm. Det blir dessutom underhållning med jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder som gör cabarén "Full fart mot jorden...!". Julbordet kommer innehålla både sill, julskinka, köttbullar och Janssons frestelse, men gjorda av ekologiska och vegetabiliska produkter. Det kommer även finnas ett stort utbud av nya rätter, som t.ex spenat- och hirsbiffar, paprikadolmar, börek och fylld aubergine.



Färgfabriken
Färgfabrikens Kafé på Liljeholmen serverar ett traditionstygt men ändå vegovänligt julbord. Deblir närodlat och närproducerat för hela slanten.

Hermans
Hermans satsat på julbuffé och utlovar matupplevelse, nya smaker, massor av mat, massor av julstämning, Stockholms bästa utsikt och förmodligen Sveriges prisvärdaste julbord.


Längre fram kommerjag att blogga om hur lagar ett eget klimatvänligt julbord

lördag 28 november 2009

Vad har du köpt idag?

fredag 27 november 2009

Tema jul: julklappstips från Unicef!


Välj en julklapp som ger mer! I Unicefs webshop hittar du massor av fina julklappstips, exempelvis bilmodellerna som jag tipsat om tidigare, brickor till barnens mellanmål (se ovan), fina koppar och stilrena ljusstakar (Barbro i rött nedan). Minst 32 % av försäljningspriset i webbshopen går vidare till Unicefs verksamhet för utsatta barn (på vissa produkter är det mer).



Det finns även möjlighet att skicka en julklapp till någon annan via Uncefs webbutik. Det är bara att fylla i en annan leveransadress för sitt paket och vill man få sin present inslagen i vackert omslagspapper kostar det 30 kr extra. Tänk bara på att vara ute i god tid så att din julklapp säkert kommer fram till jul.

Inredningsfredag - udda bo

tree-house

Bild: Free Spirit Spheres via Avi_Abrams

Via Unclutterer fick jag tips om ett udda sätt att bo. Free Spirit Spheres. De är jättevackra små bon men jag som har lite höjdskräck är inte helt säker på att jag skulle trivas. Men det skulle vara kul att hälsa på! Både trädhusen och trapporna är upphängda genom avancerade repkonstruktioner vilket gör att husen rör sig lätt. Fler bilder hittar du på på Free Spirit Spheres webbsida.

torsdag 26 november 2009

Debatt 26/11 handlar om konsumtion och miljö



Kan vi konsumera bort klimatproblemen? Stefan Fölster menar att vi behöver mer ekonomisk tillväxt och att "Vägen till växthushelvetet kantad av goda avsikter". Tillsammans med Göran Greider och Ullareds pantertanter skall jag debattera dessa frågor i SVTs Debatt.

Vad tycker du?

onsdag 25 november 2009

Film: The Power of Less

The Power of Less Video from Leo Babauta on Vimeo.



Just nu ser jag en streamad föreläsning med Leo Babauta, här kommer en försmak på vad jag kommer att blogga om senare.

Bokonsdag: Status vägen till lycka

soderqvist-tralau-marie-status-vagen-till-lycka


Jakten på status är en medfödd, biologisk drift enligt författaren. Den är inte något dåligt utan snarare en positiv drivkraft för att förbättra både den egna situationen och samhället i stort. Den här boken bygger även på tanken att eftersom det som ger oss status ofta är samma sak som gör oss lyckliga blir vi lyckliga av hög status...

Vad är status
I Sverige ger följande saker status, för att nå maximal status ska man lyckas med allt samtidigt (känn ingen press...):
1. Vara allmänbildad
2. Vara duktig på sitt arbete
3. Ha en egen hoparbetad förmögenhet
4. Vara en engagerad och duktig förälder
5. Att flytande kunna tala många språk
6. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor
7. Kunna bestämma över sin egen arbetstid
8. Ha en klar och tydlig livsåskådning
9. Ha möjlighet att vara ledig en längre, sammanhängande period
10. Vara underhållande och rolig
11. Ha ett långt och stabilt äktenskap
12. Vara en duktig talare
13. Ha en egen stil
14. Ha en examen från ett toppuniversitet
15. Ha många vänner
Det är dessutom upp till en själv att skapa sig förutsättningar för status. Vi har inget att skylla på längre - kan en svart man med en frånvarande far blir president i USA kan vi göra vad som helst. Socialdarwinism på hög nivå...

Shopping och antikonsumister
Ett kaptiel ägnas åt sk. antikonsumister, vilseförda stackare som Katarina Bjärvall eller Carl Honoré (och jag själv antar jag) som inte alls förstår att konsumtion och ständig tillväxt är vägen till status och i längden lycka. Författaren beskriver ett storstadsliv som den ultimata livsstilen , medelklassmänniskor med urbana värderingar som uppskattar konsumtion i form av krogar, nyskapande mat etc. Shoppingintresserade storstadsbor är även mer toleranta, öppna för andra kulturer och värderingar...

Författaren citerar Zygmunt Baumans tankar om hur människor skapar sig själva genom konsumtion men håller inte med. Enligt henne handlar medelklassens shopping "snarare om ett självvalt, selektivt väljande av produkter som tillfredsställer de egna intressena . Konsumtion handlar om att visa upp sin självständighet, sin egenhet och individualitet."
Visst kanske vi handlar en del prylar av de anledningarna men det mesta slinker nog ner i shoppingvagnen eller korgen för att det finns där, vi blir sugna och vi har (förhoppningsvis) råd.
Det förutsätter också att vi är fria individer som kan fatta logiska beslut och inte alls påverkas av butiksinredning, reklam osv...
Författaren skriver vidare att Sverige har en låg konsumtion av tjänster vilket ger mer pengar över för konsumtion av prylar. Anledning att män t. ex inte köper tjänster ex. hantverkshjälp är att det ger statur att göra hantverksjobbet själv.
Författaren har också intressanta teorier om varför det har blivit så populärt med vintage. Eftersom vintage, till skillnad mot vilket begagnat plagg som helst. Det kräver tid och kunskap att fynda designerplagg på second hand. Genom att bära moderiktiga vintageplagg signalerar vi därmed att vi kan disponera vår tid, att vi är modehistoriskt kunniga och även har en personlig stil - alla saker som ger status...

Mina slutsatser
För det första köper jag inte författarens koppling mellan status, lycka och livslängd. För det andra är det här är en bok som utgår från medelklassens preferenser, och medelklassen är visserligen stor men alla delar inte de här uppfattningarna. Även om det finns ett kapitel som handlar om status i fängelser och vissa internationella utblicker (främst inriktad på utländsk medelklass) så står för medelklassen socialt och kulturellt kapital i fokus. Jag är övertygad om att listan ovan är sådant som ger status för många men man skall inte glömma att det kan vara helt andra saker som ger statuspoäng i olika grupper.
Jag hade gärna sett mer historiska tillbakablickar, hur vi har sett på status genom tiderna. Författaren berör bara som hastigast ämnet när hon kommenterar en historisk skildring av Arbogas dignitärer på 1700-talet.
Det som även stör mig när det gäller boken är att det skall handla om hur man skaffar sig status men det författaren egentligen skriver om är hur man kommunicerar status. Det spelar egentligen ingen roll om du satsar tid och engagemang på familj och vänner - så länge som du (på ett icke skrytsamt sätt) låter omvärlden tror att du gör det.
Men boken är ändå högst läsvärd och intressant och jag kommer mig på mig själv att läsa intervjuer med människor och analysera statusmarkörer i texten (exempelvis den här artikeln som även diskuteras i boken).

Vad är status för dig?

Om författaren
Marie Söderqvist är krönikör och debattör i bland annat Expressen och är en av grundarna av United Minds.

MerProvläs boken här
Status bland kvinnor
Via Tidsverkstaden fick jag tips om Jonas Lindmarks krönika Se illusionen i statusmarkörer på morningstar.se
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Status - vägen till lycka av Marie Söderqvist Tralau

tisdag 24 november 2009

Bra cykelstäder i USA

Det är inte första gången jag bloggar om cykelstäder. Idag handlar det om städerna i USA där flest människor cykelpendlar. Jag undrar hur en sådan här sammanställning skulle se ut i Sverige? Någon som vet?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin