måndag 7 december 2009

Matmåndag: Sillprovning på Sjömagasinet

Pickled Herring

Bild: ulterior epicure, min egen bild blev inte så bra....

I kväll var jag på sillprovning på Sjömagasinet. Arrangörer var Tastecasting.se Sveriges enda sajt som kopplar ihop restauranger med personer som är aktiva i sociala medier. Tanken är att man låter personer fika, äta eller gå på evenemang gratis mot att de delar med sig av sin upplevelse i forum där de är aktiva (Twitter, Facebook eller en blogg). Som köpstoppsbloggare får man ju inte så mycket spännande erbjudanden och de man får är ofta helt ointressanta men det här kändes kul och lite relevant. Sill och strömming är grönlistat av WWF och ett bra val på julbordet. Själva provningen var både god och trevlig. Sjömagasinet serverar sill året runt men till jul lägger man in några extra sorter. Under 5 veckor serverar man 9000 !!! julbord. De sorterna jag gillade bäst var rödvinssill, kryddsill och kaviarmatjes. Grönkålssalladen med fikon var också riktigt god! En bra vegetarisk rätt för julbordet. Dessutom är det alltid roligt att träffa andra bloggare, diskutera gamla bloggfavoriter, få tips om nya bloggar och utbyta erfarenheter.

Sjömagasinet
Restaurang Sjömagasinet är inte bara Bruce Springsteens favvokrog när han spelar på Ullevi utan även "ett flaggskepp för svensk gastronomi" och har sedan 1999 en stjärna i Guide Michelin. Mannerström själv har ägnat över 40 år åt mat och människor. Han har drivit ett flertal krogar under resans gång, allt ifrån den legendariska Johanna till Hovås Golf restaurang. 1994 fick han erbjudandet att ta över Sjömagasinet och han tvekade inte.


Bild: Newsdesk/Frico

Juklappstips
Kan du inte komma till Sjömagasinet kan Mannerströms kök komma till dig i form av sillinläggningar. Eller varför inte någon av Mannerströms kokböcker? Boken SILL & STRÖMMING - allt för älskaren av havets silver innehåller mer än 100 recept med strömming, sill, matjessill, ansjovis och surströmming, inläggningar, lådor, grytor... Dessutom flera strömmings- anrättningar och recept från Tore Wretman och Bengt Wedholm. "Sill & Strömming" vann år 2005 priset som Årets svenska Måltidslitteratur/Speciallitteratur! Den finns även i en engelsk version om du har vänner i utlandet.

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin