onsdag 16 december 2009

Bokonsdag: Hungry Planet

hungry-planet

För länge sedan skrev jag om Peter Menzel fotodokumentär Hungry Planet: What the World Eats. Menzel, en prisbelönt fotograf, reste världen runt tillsammans med sin fru journalisten Faith D'Aluisio, för att skriva om världen och vårt förhållande till mat. Nu har jag själv fått tummen ur och lånat boken på biblioteket. Det är fascinerande läsning för det handlar inte bara om vad vi äter utan även om hur vi lever våra liv. I boken får vi följa 30 familjer in 24 länder runt om i världen. Se bilderna här!
Familjen Ukita i Kodaira City (Japan) består av två vuxna och två barn. De lägger motsvarande 317.25 $ på mat per vecka. Favoritmat sashimi, frukt, kakor och chips. Sen har vi familjen Manzo på Siciliien – 2 vuxna & 3 barn, lägger 260.11 $ på mat varje vecka. De gillar fisk, pasta med ragu, varmkorv och fiskpinnar bäst.
I boken besöker man inga nordiska länder om man inte räknar dit Grönlad. Däremot besöker man Storbritanninen, Tyskland och Frankrike. Den tyska familjen Melander från Bargteheide 2 vuxna & 2 barn, lägger mest på mat av alla familjer, motsvarande $500.07. För det får de en hel del öl och juice men även en del kött. De gillar även friterade potatis och lök, bacon and sill, friterade nudlar med ägg och ost, pizzaoch vaniljpudding.
Häromdagen skrev jag om övervikt i världen och att Australien har en förhållandevis hög andel överviktig befolkning. I boken får man träffa två Australiensiska familjer som har helt olika matvanor, familjen Molloy i Brisbane och familjen Brown i Riverview. De senare är alla överviktiga och flera lider av diabetes. De har levt större delen av sina liv i "the outback", men bor nu i en förort till Brisbane. Om de tidigare hade begränsad tillgång till mat (de fick sin mat levererad två gånger i månaden) även om de lätt kunde komplettera med kängrukött så har de nu i princip obegränsad tillgång till olika typer av mat genom lde stora ivsmedelsbutikerna. Familjen Molly däremot äter en större andel frukt och grönt, de lägger nästan dubbelt så mycket pengar på frukt och grönt jämfört med familjen Brown.
Eftersom jag fortfarande tänker en del på våra vattenvanor efter temaveckan om vatten var det också intressant att notera vilka familjer som köpte vatten på dunk eller flaska.
Mer
Mapping 'The Hungry Planet'

2 kommentarer:

 1. Årets rättvisa julklapp!

  Årets julklapp borde ges med hjärtat och samtidigt ge ett mervärde.
  Årets julklapp borde vara rättvisemärkt. Rättvisemärkt är märkningar av varor som tillverkas med respekt för människan och miljön. Jag vill förnya Hans Husmans utmaning (http://www.pryltrend.com/2007/10/utmaning-till-bloggosfren-julklappar.html) och få bloggosfärens hjälp att köpa minst en julklapp med Rättvisemärkt eller Rättvis handel och sedan blogga om det. Får utmaningen tillräcklig spridning i bloggosfären blir effekten bli enorm och vi har gjort Rättvis handel och Rättvisemärkt mer känt.

  Jag har ett superbra tips på årets rättvisa julklapp:!
  Det är en Shwe-Shwe Poppis docka som är designad av barn i Soweto, Sydafrika, som förlorat sina föräldrar i HIV/Aids. Barnen ritar och designar, inspirerade av den lokala traditionen och dess folksagor. Barnens mor- och farföräldrar syr i sin tur upp dockorna för hand enligt barnens teckningar. Tack vare samarbetsprojektet får kvinnorna en skälig, fast lön och möjlighet att ta hand om sina barnbarn.

  Det här borde bli årets rättvisa julklapp då den både skänker glädje till mottagaren och skapar ljusare framtid.
  Dockorna finns att köpa hos Emosas e-butik: http://www.emosa.biz/index.do

  SvaraRadera
 2. Övervikt och köttätande hör inte ihop, det är tillbehören som är farliga.. Äter du kött och protein, är du mätt och orkar inte så mycket bakverk och annat..

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin