söndag 1 juli 2007

Semester - gratisnöjen för barn på sommaren

Game Boy at Stonehenge

Bilden på killen med sin Gameboy är tagen av Cybjorg med Creative Commons licens. Se resten av bildserien, Game Boy Around the World på Flickr. Jag hittade den via den svenska resebloggen Travelaid.

Imorgon börjar sista veckan innan dagis stänger. Förra året var barnen på sommardagis eftersom vi vanligtvis har semester i augusti men i år skall min man vara föräldraledig 3 veckor innan vi har gemensam semester. Vi skall inte göra något "speciellt" på vår semester, kanske hälsa på släkt och vänner men annars är vi kvar i stan (ett öde värre än döden enligt somliga).

Vi är rätt mycket på vår gård där barnen cyklar, åker Bobbycar eller leker på lekplatsen. Vi passar på att grilla till lunch eller middag om det är bra väder, barnen gillar när vi äter utomhus. Vi har har tidigare besökt Kättilsröd 4-h gård och det finns flera andra närheten. En annan familjefavorit är Botaniska trädgården där man kan upptäcka nya spännande ställen varje gång. (t. ex grottgången i den japanska dalen)

Här är 10 kul saker man kan göra när man har köpstopp på sommaren (och en del funkar året om):


 1. Åka älvsnabben några gånger fram och tillbaka
 2. Åka spårvagn, gärna genom en tunnel eller två (bra när det regnar)
 3. Titta på pingvinerna och sälarna och sen leka på Plikta i Slottsskogen
 4. Grilla korv vid Härlanda tjärn
 5. Fiska krabbor
 6. Promenera vid röda sten och titta på båtar.
 7. Sommarunderhållningen 2007
 8. Promenera i Änggårdsbergen eller i några andra av stadens grönområden.
 9. Musik i det gröna. Göteborgs symfoniker ger sin årliga konsert i Slottsskogen den 10 juni. Alexander Hanson dirigerar och Carin Hjulström presenterar.
 10. Bada i havet eller någon av sjöarna. Inspiration och vägledning fås i den nya badguiden "Ta ett dopp". Vi brukar åka till Hovåsbadet eller Delsjön men det kanske är dags att prova något nytt ställe i år.
Alla punkterna ovan går utmärkt att kombinera med picknick. Några ord om sommarunderhållningen, när jag pluggade jobbade jag en sommar som personlig assistent. Min brukare var mycket förtjust i allsång och musikuppträdande så vi var runt på ett flertal av sommarunderhållningens spelplatser. I år skulle jag kunna tänka mig "Berättelser vid elden", varje söndag kl 19.00 i Slottsskogen vid eldstaden ovanför Björngårdsvillan. Det var även min brukare som introducerade mig för Flunsåsparken - Sveriges enda folkpark med fri entré men tyvärr är de flesta av aktiviteterna inte så barnvänliga. Den 26 augusti är det dock dags för årets familjedag. Från min Stockholmsresa har jag även lärt mig att kolla kalendarium och gratissajter.

Läs mer!
SvD skriver att tre av fyra spräcker semesterbudgeten
Så räcker pengarna längre på semestern (enligt E24)
Så lever du billigt i sommar (E24 12/6)
Barnsemester.se

3 kommentarer:

 1. oj, vilken ledsam bild! jag blir alldeles rädd för den framtida generationen. men det blir väl varje generation för nästa kanske. det sägs ju att redan på Sokrates tid så uttalade de äldre att "det går utför med dagens ungdom"...

  SvaraRadera
 2. Intressant tema, sparar du till något särskilt eller det är inte pga det?

  SvaraRadera
 3. 11. Sticka ner till centralen och kolla på tåg. Kan sysselsätta mina söner i 2 timmar.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin