torsdag 19 juli 2007

Konsumtionen stjäl våra liv

Act Globally

Bilden, Act Globally, är tagen av marcokalmann med Creative Commons Licens.
... är titeln på dagens debattinlägg i GP från Owe Wikström, professor i religionspsykologi vidUppsala universitet.

"Det ligger i självindustrins intresse att skapa misstänksamhet mot trivsel och förnöjsamhet, att förlöjliga folk som ignorerar sitt utseende, inte alls vill åka till Toscana, de som njuter av Svenssonlivet och som vare sig bryr sig om några kilos övervikt eller om att åldrandet inte går att åtgärda."

Konsumtion gör oss inte lycliga i längden även om vi kanske tror det. Jag måste dessutom erkänna att jag stundtals har varit på riktigt dåligt humör under mitt köpstopp. Jag kan inte sluta undra om jag hade varit gladare om jag hade kunnat pigga upp mig med lite godis eller en tidning då och då.
Keynes barnbarn
Jag har tidigare tipsat om Christer Sanne. Sanne är samhällsforskare, civilingenjör, fil dr och senast docent på KTH. Han har tidigare gett ut ”Hur mycket arbete behövs?”, ”Ett Göteborg mindre” och ”Arbetets tid, m. fl. Förra veckan hittade jag Keynes barnbarn som 7-dagars lån på biblioteket och jag har streckläst den i helgen. Boken är mycket läsvärd! I "Keynes barnbarn" skildrar Sanne samhällsutvecklingen och vad den betytt för levnadsförhållanden och miljö. Boken tar upp frågan om våra behov och drivkrafterna bakom konsumtion, både hos konsumenterna och i samhällssystemet. Poängen med boken är att vi måste förändra vår livsstil och konsumtion, punkt slut. Vi kan inte förlita oss på att miljövänlig teknik och annat skall lösa våra problem. Det är t. ex inte hybridbilar som är lösningen på klimatfrågan utan vi måste hlet enkelt köra mindre. Sanne skriver bland annat om hur vi socialiseras in i konsumtionen och ger som exempel barnet och julafton. Det lilla barnet är mest intresserat av de tomma kartongerna och omslagspappret men ju äldre et blir och ju mer vi pratar om att jultomten kommer med presenter - ju mer kommer att barnet att tjata om julklappar.

Läs mer!
Sanne avslöjar konsumtionsfällan
Tillväxt är ingen garant för lycka (en debattartikel från GP )2003)
Stoppa miljöhyckleriet av Lennart Fernström på Cogito som har flera intressanta debattinlägg under Grön debatt.
"Keynes barnbarn" sätter fingret på en annan obekväm sanning (Leif Engström, Miljöpartiet de Gröna, Mölndal)

1 kommentar:

  1. Håller absolut med! Bra inlägg! Läste nyss en artikel av samma Fernström du tipsar om i Göteborgs Fria Tidning om hur vi bara arbetar mer och mer för att kunna shoppa mer och mer. Jag tror absolut inte det räcker att bara lita till att "tekniken" ska "lösa" allt. Vi måste ändra våra livsstilsmönster också!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin