måndag 23 juli 2007

Aftonbladet växlar ner


I dagens Aftonbladet kan man läsa om Familjen Karlsson har ”växlat ner” för att få tid med livet. De bäljer bort all lyx och mamman, Jessica Karlsson, har gått ner i arbetstid för att vara med sina barn. En lugnare vardag – varje dag året om – är mer värdefullt än två veckors solsemester i Thailand, tycker de. I en annan artikel intervjuas Jörgen Larsson om hur man får tid att leva och man kan själv testa hur tidrikt man lever.

Det är kul att det skrivs om familjer som vågar vägra stressen. Men det är några saker jag har funderat på när det gäller att "växla ner", en sak är män och föräldraledighet och liknande. Pappan i familjen Karlsson som har stora barn från ett tidigare förhållande citeras:
"– När de andra barnen var små jobbade jag mer än hundra procent, det ångrar jag såklart. Men jag har också lärt mig av det och inbillar mig att jag är en bättre pappa nu när jag omprioriterat vad som är viktigt."

Varför är det alltid när män bildar familj för andra (eller fjärde...) gången som som de inser att att småbarnsåren går snabbt och att de inte kommer tillbaka. Vad ger det för budskap till de äldre barnen, du var inte lika viktigt för mig typ...? Förhoppningsvis är det en generationsfråga, allt fler män tar föräldraledigt. Lär mer här, Fler är pappalediga.

Jag har alltid haft åsikten att man skall jobba så lite som möjligt. Med det menar jag att om man kan och vill så är det bra om man inte behöver arbeta heltid. Man kan t. ex minska sin konsumtion som familjen Karlsson ovan. Oftast är det kvinnan som går ner i arbetstid och att arbeta deltid kan bli en riktig kvinnofälla om man inte kompenserar med delade pensionspoäng eller extra pensionssparande.


Tidigare poster på samma tema
Vill ha mer!

2 kommentarer:

  1. Hej Anki, tack för tipsen du lämnade på min hemsida.

    Det vore roligt om du skrev ett inlägg om hur du sammanfattar hur året hittils med köpstoppet har gått, hur mkt ni har sparat och vad som har varit svårast och vad ni har märkt för positiva förändringar.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag skrev en halvårsrapport i juni (http://notbuying.blogspot.com/2007/06/halvrsrapport.html) Det är lite svårt att räkna på hur mycket vi har sparat men våra marginaler ha blivit mycket bättre om man man säge rså. Ett par tusen i månaden kanske. Men sen har vi ju renoverat t. ex...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin