torsdag 26 juli 2007

Köpstoppstips (& spartips)

pink umbrella

Bild: Shawnoula

Solen skiner för en gångs skull och jag jobbar sista veckan innan semestern. Igår gav Dina pengar 10 tips för hur man klarar du sommarekonomin. Deras tips (från Gunilla Nyström, privatekonom på SEB) är:
1. Gör inga utflykter till shoppingcentrum.
Jag jobbar i Nordstan och det är väldigt mycket shoppingturister här, ofta med gråtande barn i släptåg. Det finns ju så mycket annat man kan göra än att shoppa bort sin semester. Regnar det kan man t. ex gå på biblioteket. Ett tips när det gäller biblioteksböcker, om ditt lokala bibliotek inte har boken du söker kan de oftast fjärrlåna in boken från något annat bibliotek.

2. Gör lista innan du storhandlar – och lämna barnen hemma.
Att lämna barnen hemma kan vara lättare sagt än gjort men man kan försöka att hålla sig till sin inköpslista, gärna i kombination med en veckomeny.

3. Gör ett utgiftstak för dyra inköp.
Gå inte på elektronikaffärernas rea på rea...

4. Köp bara det du måste nu – skjut upp köpen som kan vänta.
Se punkt 3..

5. Ta med hemlagad mat till jobbet i stället för att äta lunch ute.
Vi har testat att ha matlag nu under sommarne. Vi är 3 stycken som har tagit en dag i vekcna var och det har fungerat bra! det är alltid mycket goda med mat som någon annan har lagat. Själv använder jag ofta glasburkar och gamla glasslådor till min lunchmat.

6. Minska bilresandet – samkör med andra föräldrar till barnens träningar.
Eller åk kommunalt! Bra både för plånboken och klimatet.

7. Minska på café- och restaurangbesöken.
Också lättare sgat än gjort... En öl eller ett glas vin på någon uteservering är lockande för de flesta. Att inte gå på café är också ev av de saker jag saknar mest med mitt köpstopp. är man på resande fot är en kylväska (och kylklampar) en nödvändighet. När jag var liten kunde man byta kylklampar på bensinmackar men jag vet inte om det går längre. Vi har en stor och en liten mjuk kylväska. Vi brukar också frysa petflaksor med vatten och använda dessa som isklampar. Det smälta vattnet kan man använda till att släcka sin grill med.

8. Sälj gamla saker.
Semester kan vara ett bra tillfälle att städa vinden. Har man tur kan man få sålt en del. I DN kan man läsa om arkitekten Peter Hallén som bestämde sig för att sälja av 70 kartonger med prylar som blivit över efter en flytt. Väl i sin nya lägenhet upptäckte han att han inte behövde det som fanns i de magasinerade kartongerna, det gick alldeles utmärkt att leva ändå. Terri Herrera Eriksson har dock tröttnat på idiotiska mail från Blocketspekulanter.


9. Be fordringsägare om en betalningsplan.
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av sådant här men kommunens konsumentvägledare kan nog hjälpa till med sådant.
10. Gör ett semesterkonto till nästa år
Vi har en speciellt bankkonto för semestersparande + en petflaska där vi sparar alla guldtior vi får.

Läs mer!
Min egna topp 7 spartips

2 kommentarer:

 1. Det var många bra spartips. Några vet jag redan om sedan gammalt men det var en hel del nya.
  du kan kolla min sparblogg på
  www.metrobloggen.se/bmk

  SvaraRadera
 2. Älskar att läsa din blogg! Väldigt inspirerande måste jag säga. Fast jag tror att jag har uttryckt det innan.

  Jag ler lite, när jag ser att semesterspartipset 2007 är detsamma som efterjulenspartipset 2010. Det är ju inte ditt fel... Det är ju bara det att till sist så måste vind och källare vara ganska tömda. Åtminstone om man ger sig den på att inte fylla på dem så mycket igen! (Eller så kan man göra som jag gjorde en period, och samla på sig saker som folk gav bort för att kunna sälja dem på loppis sen - och då finns det alltid något i förrådet att göra sig av med!)

  God fortsättning!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin