fredag 30 augusti 2013

Nu är det hållbar konsumtion som gäller för att få status

hipster t-shirt

Bild:John Amato

Status är ett ämne som intresserar mig sedan länge. Jag har bland annat skrivit en kritisk recension av boken Status - vägen till lycka. I veckan läste jag en intressant intervju med  forskaren, författaren och talaren Sofia Ulver från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Hon förklarar begreppet status så här:
"Mycket förenklat kan man säga att det är allt som sammantaget ger dig de extra privilegier som inte kan förklaras med av konkreta meriter".

Enligt henne håller tidsandan på att förändras och idag är det helt nya värden som ger hög status, värden som autencitet, nygrönhet (?) och delande.

"Statussymbolen blir hur väl du lyckas signalera och kommunicera att du lever efter dessa värden. Och det gör du just genom din konsumtion"
Hipstern ersätter Bratsen kring Stureplan som förebilder med hög status. Som jag skrev i min recension av Söderqvists statusbok är det dock fortfarande främst en medelklassangelägenhet. Något som också Sofia Ulver medger.
Hon förutspår även att västerländska lyx varumärken och den gamla definitionen på status kommer att ha ha kvar sin lockelsekraft i världens tillväxtekonomier.

Ulver har tidigare gett ut boken Status som rask åker upp på min långa långa lista över böcker att läsa och recensera. Hon har även skrivit en rapport för Jordbruksverket, Den nyagröna människan, en översikt av landsbygdens status i förändring. Där kan man läsa mer om nygrönhet.

5 kommentarer:

 1. Heja att det skulle bli status att konsumera hållbart. Inte för min del, jag försöker redan göra det men för jordklotet. Det är dags nu, plötsligt händer det...

  SvaraRadera
 2. Alltså...Jag gillar verkligen din blogg! Varje gång jag går in här får jag inspiration. Tack!

  SvaraRadera
 3. Efter att ha läst din blogg har jag inspirerats till att införa ett kortare köpstopp.

  Jag har tipsat om din blogg här: http://www.madeleinesstudio.com/projekt-kopstopp-1-september-1-december/

  SvaraRadera
 4. Jenny, jag vi får hoppas att det håller i sig :-)

  Maria, tack!

  Madeleine, lycka till med ditt köpstopp!

  SvaraRadera
 5. Det har tagit lång tid att komma hit! Jag var innan jag läste din bok en typisk statusjagare. Nu vart jag jätte glad i måndags. Min nya granne (tomten) ska bygga ett stort men fint ekohus!!Och det är i Sveriges statusjägarkommun nr 1. Det finns hopp...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin