onsdag 21 augusti 2013

Bokonsdag: America’s Cheapest Family


Idag recenserar jag boken "America’s Cheapest Family Gets You Right on the Money: Your Guide to Living Better, Spending Less, and Cashing in on Your Dreams". Den här boken har stått i bokhyllan ett tag och jag har bläddrat i den vid några tillfällen men nu passade jag på att läsa om den för att kunna skriva en ordentlig recension.


Boken kom ut 2007 och den blev så väl emottagen att familjen har följt upp framgången med böcker som "Cut Your Grocery Bill in Half with America's Cheapest Family" och "The MoneySmart Family System: Teaching Financial Independence to Children of Every Age"
Boken är skriven av paret Steve och Annette Economides - och nej, efternamnet är inget skämt... Smeknamnet "America’s Cheapest Family" har de för övrigt gett sig själva. Paret Steve och Annette har hängt ihop sedan 1982 och lovade varandra redan från början att inte leva över sina tillgångar, ett löfte de lyckats väl med att hålla. Istället har de levt efter sina (och bokens) tre grundprinciper:
 1. Sky skuldsättning som pesten
 2. Lev under dina tillgångar
 3. Gör sparsamhet till en livsstil  - och var stolt över det
I boken finns det tre olika nivåer av tips beroende på var man befinner sig skalan mellan "Spara och Slösa". Man kan följa åtgärdsförslagen för "timid mouse" om man är nybörjare vad det gäller privatekonomi, "the Wise Owl" om man kan tänka sig att göra lite mer omfattande åtgärder och insatser eller "Amazing ant" om man redan har infört många av de föreslagna tipsen i steg 1 och 2. Fördelen med dessa olika nivåer är att man inte behöver köra stenhårt från början om man inte vill utan kan börja med att applicera de enklare tipsen och knepen först. Det kan också vara en bra inkörsport om ens partner eller familj inte riktigt har hoppat på sparsamhetståget fullt ut

Vissa av de spartips som beskrivs i boken kan tyckas lite extrema men fungerar uppenbarligen för familjen Economides. De handlar t. ex endast mat en gång per månad. De fryser in sådant som bröd och mjölk och använder upp de grönsaker med kortast hållbarhet först. Shoppingtrippen tar enligt uppgift 5 timmar men gör att de kommer undan med en matbudget på 350$ per månad för 5 personer. Systemet bygger dock på att man har en stor frysbox, ett stort skafferi och inte minst en bil för att få plats med allt man köper. Men i boken hittar men även mindre extrema spartips som veckoplanering och att ta hand om rester.
Mycket handlar också om attityd och inställning till olika saker som om man kan tänka sig att klä familjen övervägande med kläder från 2nd hand affärer och hur pass bra man är på att stå emot impulsköp.

Sist i boken avslutar författarna med att lyfta fram alla fördelar med en sparsam livsstil - utöver de rent ekonmiska, som att det spar tid, är bra för miljön och att man får bättre relationer  m.m.


Många av tipsen i boken känns väldigt amerikanska (outlet för bröd har jag aldrig stött på här i Sverige även om Göteborgs kex har en "bräckbod")  men för den som är intresserad av ett mer sparsamt leverne finns det alltid några guldkorn. De har även en bra modell för en avbetalningsplan för skulder som bygger på "the debt snowball" men som även innebär att man sparar en viss summa samtidigt vilket gör att man har ett hyfsat sparkonto när man väl betalt av sina skulder.
Jag gillar även kommentarerna från barnen om hur de har upplevt familjens sparsamhet genom åren. Just reflektionerna kring hur viktigt det är att man arbetar med ekonomin tillsammans som par/familj är en av de riktigt bra sakerna med boken.  Är man ensamstående kan det vara bra att prata med en vän eller familjemedlem - eller varför inte blogga... :-) När barnen blir tillräckligt stora är det viktigt att involvera barnen så att de förstår varför man inte kan få allt med en gång.


Utlottning!
Jag lottar ut mitt ex av boken, allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar med  ett eller två tips på inlägg som du skulle vilja se här i bloggen. Lämna kommentaren senast 25/8. Glöm inte att lämna din e-postadress. Har du en egen blogg får du gärna tipsa om utlottningen! Utlottning avslutad! Vinnare presenteras i veckan!

Mer
How Cheapest Family in America Saves Cash
Här är en familj som sparade pengar genom att prova några av tipsen i boken
The Simple Dollar har också läst boken, Review: America’s Cheapest Family, och tycker att boken är helt ok.

16 kommentarer:

 1. Lev under dina tillgångar, det är smart.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Hur ser du på försäkringar? Jag misstänker att jag själv är överförsäkrad när det gäller summan på lösöre, vad är en lämplig summa? När det gäller bil tror du på hel-, halv- eller trafikförsäkring (även om du inte har bil kanske du har en synpunkt)? Har du olycksfallsförsäkring och hur är det med barnen? Skulle vara mycket intressant att höra dina synpunkter. Kanske ett ämne för en bloggpost?

  Tack för en grym blogg!
  /MB

  SvaraRadera
 3. Åh, jag tycker om hela din blogg och framför allt dina bok- och sajttips :-) Denna bok kände jag att jag ville läsa och blev så glad för att du ska lotta ut den!
  Jag skulle vilja höra dina tankar kring förvaring av mat, både ekonomiskt och miljömässigt och hälsomässigt (tänker på diskussionerna kring plast, teflon, plåtburkar...).

  Min mailadress är blesselisa [snabela] gmail [dot] com

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Vad jag gillar med din blogg är just det här förnuftiga, man har ett liv att leva också och sparande måste fungera praktiskt och inte bara teoretiskt.

  Jag skulle vilja se fler inlägg om hur man kan göra med sitt sparande och sin bank, sådana saker, lite mer långsiktiga. Utifrån ett praktiskt perspektiv alltså.

  Sedan är jag alltid intresserad avdet här med barn och pengar. Dina och mina barn är ungefär jämnåriga, tror jag, och märkeskläder och annat i den stilen (dvs dyrt) börjar bli intressant för dem.. Hur kan man förhålla sig till det?

  Även där är det det här med att fokusera på det rent praktiska jag tänker på. Det är en sak att ha en bra filosofi kring de där sakerna men som sagt - när det gäller verkligheten står man där, helt hjälplös ibland, inför argument som "alla andra" och "men det här är ju COOLT" och sånt.

  Min epostadress är charlotte@torje.se. Tack!

  SvaraRadera
 6. Tack för en bra blogg! Jag läser regelbundet men kommenterar oftast inte. Jag skulle vilja höra mer om hur man resonerar med sina barn och hur man får med hela familjen i tänkandet på ett positivt sätt. Har ungefär samma situation som Charlotte nämner.
  Jag försöker också tänka på miljö och rättvisa, därför är det inte alltid det billigaste som gäller. Hur går dina tankar runt ekonomi-miljö-rättvisa? Detta ska bli spännnande!
  Min epost asa_wikman@hotmail.com

  SvaraRadera
 7. Jag igen. Efter flera frustrerande samtal med mitt försäkringsbolag där jag blev kopplad fram och tillbaka och hade svårt att få svar på vad som gäller för mina försäkringar har jag gjort följande:
  - Sänkt summan för lösöre.
  - Höjt självrisken på några försäkringar.
  - Ändrat bilförsäkring från hel till halv.

  /MB

  SvaraRadera
 8. Å, den här boken skulle jag vilja läsa, den verkar vara i en uppmuntrande anda utan för mycket pekpinnar. Jag skulle vilja läsa mer om tips på hur man ska göra för att städa rent utan kemikalier. Och även tips på fläckborttagning med mer old school!

  SvaraRadera
 9. Hej! Det låter som en intressant bok. Jag är gärna med i utlottningen. Tack i övrigt för en mycket trevlig blogg, jag har följt den ett bra tag nu. Min e-mail är oline@glocalnet.net

  SvaraRadera
 10. Hej igen, borde ju få med mitt tips också...: jag skulle gärna se ytterligare dykningar inom second hand/klädbytardagar/ändring av befintliga plagg. Ja, vad är en "lagom garderob" egentligen? Hur mycket kläder kan man äga/inte äga? Tycker vi ständigt kånkar på överfulla tvättkorgar, rensar ut för små/för slitna plagg och ändå bågnar hyllor och lådor av all denna textil! Blir matt bara jag ser det....min mejl-adress var alltså oline@glocalnet.net

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Jag skulle gärna vilja läsa om hur ekonomin förändras när man går från par till ensamstående (på ett mer generellt plan såklart), gärna också om att resa med barn samt som Anonym ovan skriver om det personliga textilbruket - typ project 333...
  Min mailadress är hanna.sirdalen@gmail.com

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Lever i familj med tre barn och har precis börjar med min ekonomiska resa. Jag har alltid varit sparsam (fått det från uppväxten) min man däremot är tvärtom. Så istället för att bråka om pengar som går till fel saker så har vi numera delad ekonomi. Bästa jag har gjort, jag sparar till grejer jag vill göra med barnen och min man kan lägga sina pengar på att äta lunch ute samt handla elektronik. Jag är intresserad av kläder, handlar gärna secondhand samt mat. Gillar att göra mat från grunden, vill gärna att mina barn skall tänka på att välja bra mat och inte handla läsk för veckopengen. Vet du något bra tips för att få barn mer intresserade av ekonomi? Det känns som allt är så tillgängligt nu och man låter dem inte se fram emot något längre, man springer och handlar det de vill ha på lunchen. Jag har i alla fall lyckats med att inte gå i gallerior på helgerna som jag vet att många har som helgaktivitet. Jag läser alla tips jag kan få gällande ekonomi just nu, jag tycker det är kul. Alla husmorstips gällande hemmet är också kul och ekonomiska.
  Tack för en bra blogg.carlander@hotmail.com

  SvaraRadera
 13. Verkar vara en intressant bok. Skulle vilja att du skriver om hur dom ekonomiska förutsättningarna ändras när man separerar och tips på hur man får det att gå runt trots ökade utgifter vid separation. Även mer om ekonomi vid arbetslöshet/sjukskrivning

  lottalundberg@outlook.com

  SvaraRadera
 14. Jag vill gärna läsa mer om hur man blir mer motståndskraftig för förändringar och katastrofer i samhället som tex inlägget där du skrev om att ha ett litet extra förråd med mat hemma. Allt som har med miljöfrågor att göra är också intressant. Tack för en bra blogg!
  marieyeah@gmail.com

  SvaraRadera
 15. Klär oss tre brudar i familjen enbart i 2nd hand sedan flera år tillbaka. Och ja, jag vill gärna vinna din bok :)

  SvaraRadera
 16. Jag gillar dina boktips!

  Jag är intresserad av bra mat, ren mat utan tillsatser och ex vart jag kan köpa det, det skulle jag vilja läsa om. Hmm passar det i en köpstoppsblogg?

  Boken vill jag såklart också vara med och tävla om. Tomanki@hotmail.com

  SvaraRadera
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin