En av mina svagheter är att jag gärna går till biblioteket och spontanlånar alldeles för mycket böcker. Som jag sedan inte riktigt hinner läsa ut... Jag reserverar också alla möjliga böcker som verkar intressanta i katalogen men som kanske senare visar sig vara något helt annat än vad jag tänkt mig. Boken som jag recenserar idag hör till den senare kategorin.
Handbok för resten av ditt liv visade sig vara en handbok i konsten att bli gammal - "för livet tar inte slut vid" 65! Trots att det inte riktigt var vad jag hade tänkt mig så började jag läsa boken och fann att den var relevant även för mig som är närmare 40 än 30. För vill man skapa en positiv och meningsfull tillvaro även efter pensionen gäller det att fundera och planera i tid, inte minst vad det gäller ekonomin.
”Vi är ganska många som är 60-plussare. Men vi känner oss långt ifrån gamla. Inte liknar vi våra föräldrar eller de ”tanter och farbröder” som de umgicks med. Vi känner oss betydligt yngre än vad utsidan kanske visar.Vi vill fortsätta att vara aktiva, vara nyfikna på omvärlden och hålla i gång kroppen och huvudet.”
Den här boken täcker in de flesta områdena som är relevanta för en pensionär, allt från hälsa, kost, motion till boende, arbete och ekonomi.
Första kapitlet handlar om pigga pensionärer som inte alls är färdiga med att jobba trots att de har passerat 65. Eller så har de tgått i pension men upptäcker efter tag att de vill göra något mer än att pussa barnbarn och pyssla i trädgården. Man har vant sig vid den mening som ett arbete skänker, vant sig vid det sociala och inte minst de dagliga rutinerna. De allra flesta som intervjuas i boken vill dock inte jobba heltid utan jobbar helst deltid som inhyrd konsult eller liknande. Ibland med liknande uppgifter som under sin yrkeskarriär men ofta med något helt annat som kanske trädgårdsarbete, snickararbete eller omvårdnad - klassiska rot- och rutjtänster. Även möjligheten till volortärarbete tas upp.
Det var intressant att läsa om Michael Strauss som 2005 drog igång bemannings- och rekryteringsföretaget GO veteran för personer som är 50-plussare,detta efter att själv klassats som för gammal för arbetsmarknaden vid 44-års ålder.
Jag tror att många inte är klara med yrkeslivet vid 65 eller 67 och jag gillar att det finns lite alternativ. Många är även av ekonomiska skäl tyvärr tvungna att jobba vidare. Har man varit hemma med barnen eller arbetat deltid under flera år räcker inte alltid pensionen till.
I boken kan man läsa att man redan som 35-åring bör fundera över sin pension! Särskilt om man tänker sig en aktiv pension på resande fot. då är det bra att vara skuldfri och ha en förhållandevis hög disponibel inkomst.
Kapitlet om seniorboende var också intressant. För framtidens (och även till viss del dagens) pensionärer ställer helt andra krav på boende och omvårdnad i förhållande vad som finns nu. Många (de allra flesta som förekommer i boken) är pigga men vill kanske inte bo i hus med allt som det innebär. I boken kan man läsa om allt från trenden att flytta till fritidshus till utlandsboende och om olika former av kollektivboende.
Författaren är påläst och väl insatt i det hon skriver om. En period satt hon som VD i Pensionsforum och lärde sig det mesta om det nya pensionssystemet. Hon har även varit projektledare för Äldreomsorgsföretagarna. Hon låter även flera andra intressanta journalister, författare, politiker och debattörer komma till tals, bland andra Bodil Jönsson, Merete Mazzarella och Kjell-Olof Feldt.
Boken fick mig att fundera över hur jag vill leva som pensionär - även om det är långt kvar än. Jag hoppas på hälsan i behåll och tror att det är bra att hålla så många möjligheter öppna som det bara går. Om jag är skuldfri och har låga omkostnader den dagen jag går i pension så har jag en större frihet att göra vad jag känner för, vare sig det är att mysa med barnbarn, resa jorden runt eller arbeta som volontär.
Om författaren
Ann Lindgren är journalist och har bland annat arbetat på Rapport, Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet. Hon har tidigare skrivit Vad varje 40-talist bör veta (tillsammans med Jonas Hellman, 2005), och Allt du behöver veta innan du glömmer (2008).
Mer
En intervju med författaren
mmm, själv har jag nyligen tagit examen och fått nytt jobb, trots att jag är 60+
SvaraRaderaInte tid för pension :)