måndag 12 augusti 2013

Matmåndag - Om krisen kommer, då går jag till skafferiet

Pantry
Välfyllt skafferi

För ett tag sedan läste jag en intressant artikel i SvD om det faktum att det inte finns någon myndighet som har ett samlat ansvar för livsmedelsförsörjningen vid kriser. Och nu när det knappt finns några telefonkataloger längre, hur ska vi då veta vad vi ska göra när kriget/krisen kommer... 

Även på kort sikt är sårbarheten hög. Viss lagerhållning finns i alla delar av livsmedelskedjan. De enskilda hushållens livsmedelslager beräknas räcka i 3–12 dagar. Dagens butiker har inga lager. Det vi ser på hyllorna är det som finns, och det räcker bara en dag. De fåtaliga centrallagren räcker i 3–8 dagar. Livsmedelsindustrin och importhamnarna har tillgångar för ytterligare ett par dagar. Alla lager är i princip på hjul.

Just att vi är sårbara även på kort sikt är tänkvärt. Jag är absolut ingen survivalist men det skadar inte att ha ett välfyllt skafferi. Det har man nytta av även vid sjukdom (om man inte kan komma hemifrån), elavbrott eller liknande - förutsatt att man har möjligheter att tillaga maten förstås. Framför allt är det en praktisk buffert att ha om det är fler dagar än pengar kvar i slutet av månaden.
I min bostadsrättsförening har vi förmånen att ha en gammaldags matkällare som jag använder som extra skafferi. Jag har inget speciellt system utan försöker helt enkelt fylla på lite i taget när det är extraerbjudanden på torrvaror eller konserver som familjen gillar. Sådant som pasta, bönor, linser, krossade tomater, färdig pastasås (perfekt när man campar) osv.
Sen gäller det förstås att äta upp maten innan den blir gammal också. Jag är inte så jättekinkig med bäst före datum - huvudsaken är att det ser, smakar och känns ok men sega chips eller frukostflingor är ingen större hit.

Har du något skafferitips?


11 kommentarer:

 1. Jag har nuförtiden ett ganska stort förråd av pasta, tomatsås osv. Jag har även en extra frysbox. Det blir mycket billigare att storhandla när något är på rea, men även ser jag det som en slags buffert vid svåra tider. Den här månaden efter bröllopet har vi haft det väldigt ont om pengar. I två veckor ska vi klara oss med 150 kr. Det går utmärkt. Vi har gott om mat. 150 kr räcker till mjölk och smör =) Bröd bakar vi själva nu igen...

  SvaraRadera
 2. Det här är ett stort problem för oss. Vi fyndar gärna och bygger lager, men problemet är att vi bor ganska litet och därmed funkar det inte att ha allt för mycket mat i skåpen.

  SvaraRadera
 3. Jag tänker tvärtom, jag försöker reducera mitt skafferi för att inte samla på mig mat som om det vore risk för krig nästa vecka.
  För mig är mitt 100 dagars köpstopp en möjlighet att rensa ur skafferiet istället för att handla nytt av det jag är sugen på.

  SvaraRadera
 4. Minna - Smart med frysbox om man har råd och plats!

  Jenny - ett skafferi behöver ju inte vara i ett skåp. jag förvara t. ex toalettpapper etc under sängen. Det gäller nog att tänka kreativt.

  Maria - det är också en viktig tanke. Det är ju ingen vits att samla på sig om man senare slänger det eller aldrig tar av lagren. Men det är absolut bra att ha "rensa ut/äta ur perioder" ibland.

  SvaraRadera
 5. Dels så vill jag ha det såsom maria här ovan med bara lite ochb "urätet" skafferi men samtidigt vill jag ha det välfyllt med RÄTT grejer.

  Jag tror på att inventera med jämna mellanrum, äta av det man har och ha ett gott förråd av egengjort, hemlagat, syltat och saftat så att man klarar sig utan inköp om man måste.

  Skafferiet och övriga matförvaringar får inte bli ett museum för sparad mat, men det är lät att det blir så ibland.

  SvaraRadera
 6. Mm, jag tror också på lagom sparande. Vi har ett extremt litet kylskåp vilket gör att vi behöver handla färskvaror ungefär jämnt men samtidigt har vi frysbox och en matkällare där vi har ris, mjöl, pasta och sånt. det funkar bra och jag tror nog att vi skulle klara oss en bra stund. Fördelen med ett litet kylskåp är att vi sällan slänger mat. Vi äter ofta rester (för annars får inte allt plats)... Men jag tror att det är klokt att fundera på vad man har i sina gömmor :-) KRam

  SvaraRadera
 7. Numera gör vi tvärtom; vi hamstrar inte! Det svårt ändå att äta upp allt man köper och inte slänga någon mat...

  SvaraRadera
 8. P.S.
  vi har till och med levt utan frys ett år

  SvaraRadera
 9. P.P.S.
  Och så har jag en gammal faster från krigstiden, hon hamstrar och hamstrar fortfarande även nu 2013... Hon har tagit över grannens matkällare! Hon hinner aldrig äta upp allt, köper mer och mer på extrapris. Hon äter mest gammal mat, för hon kan ju inte slänga heller...

  SvaraRadera
 10. Frysboxen har jag trängt in i ett hörn i sovrummet! Hemskt fult, men praktiskt! Elen ingår i hyran, så det blir inga extra kostnader!=)
  Nu ska det plockas in en massa bär och frysas in. Sylt ska inte inhandlas i höst!

  SvaraRadera
 11. Hej.
  Läste med den där artikeln,bunkrade lite.men ljus,filtar och andra grejer har jag.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin