tisdag 8 maj 2018

Tågresor förändrar världen

Untitled


Härom dagen var jag på en intressant föreläsning om digitalisering och AI och annat spännande. Det var Arash Gilan, en av författarna till boken "Get digital och die trying" som föreläste. Digitalisering är ju en av de företeelser som är i färd med att förändra hela vårt samhälle. Jag satt och funderade på andra företeelser som förändrat världen och kom och tänka på vad tågresor har betytt för samhället.

Även om transportsystem med järnvägssystem har funnits i hundratals år, så var det först i slutet på 1800-talet som ett självgående fordon skapades. Dessförinnan hade vagnarna dragits längs skenor av antingen människor eller djur. Ångmotorn och ångtågens uppfinning var en banbrytande uppfinning. Det var James Watt som uppfann ångmotorn, medan George Stephenson och hans "Rocket" räknas som det första passagerartåget.  Liverpool-Manchester-banan, som blev den första europeiska järnvägen för persontrafik, öppnades för allmänheten 15 september 1830. 

Järnvägen blev ett viktigt sätt att transportera människor på och även en förutsättning för den industriella revolutionen - något som påverkar konsumtionen in i våra dagar. Transporter på järnväg är bland de minst miljöstörande när det gäller utsläpp av föroreningar. Bara gå, cykla och segla är bättre. En viktig faktor för att tåg ska vara miljövänliga är dock att loket drivs på el från fossilfria källor.  90 % av Sveriges järnvägsnät går idag på el medan 5 % av Sveriges tåg drivs med diesellok, huvudsakligen godståg

Tåget vinner terräng
Nu talas det om en en renässans för tågtrafiken - den här gången som en ett alternativ till privata flygresor. Försäljningen av Interrailkort slår rekord, tågchartern till Europa beräknas sälja lika bra som i fjol och bokningarna på Inlandsbanan här ökat med 20 procent. 

Ny bok bok om tågsemestrar
I början på nästa år kommer en bok om tågsemestrar. Jag kommer bland annat att bidra med en berättelse om mitt Transmongoliska äventyr.

MerI artikeln "Fördel tågsemester" får man tips och inspiration från vane tågresenären Philipp Weiss om knepen som gör resan billigare.Vagabonds redaktör Per J Andersson driver nystartade Tågbloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin