onsdag 9 maj 2018

Bokonsdag: Konsten att odla staden


Fram med spaden och gräv där du står!

Idag bjuder jag på en recension av boken Konsten att odla staden, handbok i stadsodling. För ganska många år sedan nu recenserade jag boken Stadsodlare och den här boken är skriven på samma tema.

En rivningstomt, en asfalterad parkering, en trottoarkant – allt kan förvandlas till gröna oaser. Till glädje för alla. Låt asfalten blomma!
Att bo mitt i en stad är numera inget hinder för den som vill ha en egen liten odlingsplätt – stadsodling är större än någonsin. Det växer på tak och väggar, i parker och på torg, i både innerstaden och i förorten.
I Konsten att odla staden kan man läsa om odlingsentusiaster som förverkligat sina gröna drömmar utan att ha en egen trädgård. I boken finns idéer, tips, råd och konkreta tillvägagångssätt för alla som vill känna jord mellan fingrarna och få uppleva glädjen av en lyckad skörd eller ett nyplanterat fruktträd.

I boken kan man läsa mer om hur man kan odla där du bor, odla på tak, odla på ödetomter, ha djur i staden och skörda utan att odla. I kapitlet om att odla på ödetomt kan man läsa om Stadsjord som jag skrivit om flera gånger under åren. Det finns även recept på allt från chutney till syrensaft.
Ett roligt kapitel handlar om hur man kan gerillaodla, piratplantera
eller busodla - dvs att odla utan att fråga om lov. Ett av exemplen är "Tillväxt", ett nätverk i Stockholm som bedriver gerillaodling och organiserar odlingsaktioner.


Omslagsbilden visar en takodling åtta våningar upp på ett kontorshus i Queens men i övrigt är det mest Sverigefokus i boken. Framför allt är det många bilder tagna i och reportage från Göteborgsområdet vilket är roligt.


Om författaren
Sara Danielsson inredningsarkitekt och har tidigare varit knuten både till HDK,  Högskolan för Design och Konsthantverk och Mistra Urban Futures. Numera driver hon Design Stories, en designstudio med bas i Göteborg och med fokus på miljöfrågor och hållbar design tillsammans med Kerstin Sylwan och Jenny Stefansdotter.
Hon har tidigare gett ut flera publikationer om hur medborgare själva kan påverka sin stadsmiljö och har skrivit boken Materialens Magi, design för en skräpfri värld, tillsammans med Kerstin Sylwan och Johanna Stål (Camino).

1 kommentar:

  1. finns många bra böcker, jag har en hur man odlar inomhus.... sonen odlar massa på sin lilla altan, min mor äter egna tomater från sin lilla balkong hela sommaren, dottern har sina projekt, äldsta sonen har också sån där odlingshylla med lampor...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin