onsdag 30 maj 2018
Bokonsdag: Vandra fjäderlätt, för njutbara färder
För flera år sedan recenserade jag den matnyttiga och underhållande boken Lättare packning från A till Ö. När jag var på biblioteket häromdagen hittade jagen bok av samma författare, Vandra fjäderlätt, för njutbara färder av Jörgen Johansson. Det visade sig vara andra upplagan av Vandra fjäderlätt. Underrubriken verka variera, på min bok står det "för njutbara färder", på Adlibris är den "för njutbara turer" medan bilden visar en bok som heter Vandra fjäderlätt, för njutbara vandringar. vad boken egentligen ska hitta spelar inte så stor roll.
Att en lättare packning ger en mer njutbar vandring borde vara självklart men många vandrare bär mycket tyngre än de behöver, på både kortare och längre turer. I den här boken får man lära sig vad som har störst betydelse för att minska packvikten, dvs hur man jagar hekton snarare än gram. Boken innehåller en mängd olika tips och trick för olika typer av vandringar. Det finns även detaljerade utrustningslistor uppdelade på olika typer av vandringar utifrån distans, natur och årstid, t. ex sommartur i svensk skog/långhelg på Sörmlandsleden. Sist i boken hittar man det som tidigare var en separat bok, nämligen Lättare packning från A till Ö.
Jag är själv ingen erfaren vandrare (har ju ägnat mig mer åt cykling tidigare) men är ett stort fan av att resa med lätt packning oavsett transportmedel och jag hittade mycket matnyttigt i boken. Framför allt handlar det om att hitta lite annorlunda lösningar. Det finns även många bra tips för den som reser med barn.
Boken är utgiven av Vildmarksbiblioteket som även erbjuder ett "uppgraderingspris" för den som har en tidigare upplaga.
Om författaren
Jörgen har skrivit ett antal böcker om vandring med lätt packning, både på svenska och engelska och medarbetar regelbundet i svenska och amerikanska media. Detta är andra, uppdaterade och utökade, upplagan av Vandra Fjäderlätt.
Mer
Hannele tipsar om att torka sin egen färdkost
tisdag 29 maj 2018
Cykeltisdag: Passion cyklar & cykling, ett boktips
I väntan på att min ork och kondition ska komma tillbaka har jag fått nöja mig med lite mer stillsamma turer runt kvarteret istället för mina tidigare långturer. När jag hittade den här boken på biblioteket kunde jag inte låta bli att "plåga mig lite".
Det här är en till formatet liten men ändå innehållsrik bok som handlar om cyklar och cykling. Författaren skriver om olika typer av cyklar och dess olika komponenter på ett enkelt och lättfattligt sätt så att både nybörjare men även mer cykelintresserade kan ha utbyte av att läsa boken.
För den svenska översättningen anges endast David Perry som författare. Den engelska originalupplagan (Obsessions: Bicycles) är dock skriven tillsammans med John MacLeary, cykelkorrespondent på The Telegraph. Perry har tidigare skrivit boken "Bike Cult: The Ultimate Guide to Human-Powered Vehicles"
onsdag 23 maj 2018
Bokonsdag: Ta makten över dina pengar
Den här boken hittade jag i bokbyteshyllan i min tvättstuga, sedan har den legat ett tag i min "att läsa hög" men under min sjukskrivning tidigare i år betade jag äntligen av den.
Det är en ganska tunn bok men ändå med matnyttigt innehåll.
"Vi jämför oss hela tiden med varandra. Pengar och statusprylar blir alltså väldigt tydliga markörer på om man är lyckad och eftertraktad som person. Det gäller att visa upp en snygg fasad och det kan man göra med dyra klockor, märkeskläder och de senaste mobiltelefonerna".Hur får man egentligen ekonomin och pengarna att gå ihop. Vad är pengar och vad betyder dem för dig? I boken beskriver författaren sex pengapersonligheter som vi i olika grad präglas av och som bestämmer hur vi ser på pengar. Hur mycket pengar behöver man till exempel för att känna sig trygg?
Grovt sett kan man dela in personligheterna i två grupper, "Spara" och "Slösa". Även om alla människor har drag från alla personligheter så är det ofta en personlighet som dominerar. Alla personligheterna kännetecknas också av både positiva och negativa inslag. Spara kan tyckas vara bra men kanske slår det över i snålhet både mot sig själv och andra, eller otrygghet vad gäller framtiden. Slösapersonligheterna kan ha många positiva inslag men det är inte bra när ansvarslöshet drabbar omgivningen eller när shopping används som tröst.
Ett kapitel handlar om när vad man kan göra när pengapersonligheterna börjar styra tillvaron för mycket, hur man kan balansera de olika positiva och negativa sidorna. Författaren tipsar om mental träning och t. ex affirmationer. Jag är generellt sätt skeptisk till attraktionslagen men affirmationer kan användas till att förändra sitt tänkande om man har hamnat i en negativ spiral vad gäller självförtroende eller liknande. Att affirmera att man lever ett rikt liv kan ju innebära så mycket mer än bara att ha god ekonomi.
Boken är intressant på så sätt att man kan få lite aha-upplevelser både vad gäller sitt eget synsätt på pengar liksom människor i en omgivning. Vi präglas ju t. ex av hur våra föräldrar förhöll sig till pengar. Jag fastnade särskilt för kapitlet om att skriva sin pengabiografi där man får fundera överens eget förhållande till pengar. Förra vecken bloggade jag om ekonomi i bonusfamiljer och där skulle pengabiografier kunna vara ett konkret verktyg för att diskutera ekonomi.
Om författaren
Nina Jansdotter är beteendevetare och arbetar som personlig coach och föreläsare. Hon medverkar regelbundet i Tidningen Metro där hon svarar på frågor som rör arbetsliv, karriär och pengar. Hon är också en flitigt anlitad föreläsare. Hon är författare till er rad självutvecklande böcker, bland andra Livskarriär och Säg nej & må bra. Jag har tidigare recenserat boken "Ta makten över tiden".
fredag 18 maj 2018
Hemester med "En resa genom"...
I sommar arrangerar folkuniversitetet i Göteborg två kurser som är perfekta för den som vill resa utan att egentligen behöva ta sig någon längre stans. Med kursen "En resa genom Frankrike" kan du ta dig runt landet och lär dig fakta på vägen samtidigt som du tränar språket! Det är en konversationskurs med fokus på några utvalda franska regioner för den som vill förbättra det muntliga språket och samtidigt få mer kännedom om kulturen i Frankrike. Det finns även en liknande för den som vill göra "En resa genom Italien". En kurs där läraren guidar gruppen i en resa där man pratar och beskriver det
som kännetecknar t.ex. landskapet, städerna, maten, kulturen, musiken i
just den regionen.
Kurserna finns även på andra håll i lander, kolla på Folkuniversitetets webbsida.
Jag är inte på något sätt sponsrad av folkuniversitetet men mina barn har tidigare gått en rolig lovkurs i spelprogrammering.
onsdag 16 maj 2018
Bokonsdag: Fältguide för bonusfamiljen - fokus ekonomi
Olika vanor och kulturer kan skapa friktion när man flyttar ihop även för kärnfamiljer och sambos utan barn. Det är bra att kunna vara realistisk och på ett öppet sätt diskutera likheter och olikheter i traditioner, vanor, ekonomi och uppfostran. Som Herngren skriver är rätt eller fel egentligen ointressant. Ofta kan det vara så att man förutsätter saker utan att egentligen prata med den andra parten. Det är bara att läsa alla trådar på familjeliv som handlar om små och stora konflikter i bonusfamiljer (och vanliga familjer för den delen med).
Pengar är ofta ett extra laddat ämne och något som man bara måste diskutera innan man flyttar ihop. Ofta kan det dessutom bli diskussioner redan innan man ens flyttat ihop för att familjerna har olika ekonomiska förutsättningar. Ena parten kanske inte har råd att gå på bio eller bowla varje helg, eller köpa hem pizza flera gånger i månaden.
Dels är det bra att gå igenom vardagsekonomin, sparande, skulder, försäkringar, tillgångar och andra ekonomiska angelägenheter men hur man ser på ekonomi påverkar även sådant som hur man firar födelsedagar och helgdagar som jul.
I boken intervjuas advokat Mia Edwall Insulander, som är specialiserad på familjerätt, om vad man ska tänka på vad det gäller äktenskapsförord och testamente men också om hur man kan tänka kring andra ekonomiska aspekter som påverkar både ursprungsfamiljen och bonusfamiljen som fördelning av barnbidrag och hur fritidsaktiviteter ska finansieras.
Sist i kapitel finns en kort intervju med en mamma om hennes erfarenheter och exempel på hur man kan fördela kostnader. Kapitlet avslutas med Moas reflektioner utifrån sin familj.
Jag tycker att den boken är väldigt bra och även om jag sedan min skilsmässa inte flyttat ihop med någon så finns det ändå mycket att hämta.
Om författaren
Moa Herngren har skrivit fem romaner och flera tv-serier. Hon ligger bland annat bakom serien Bonusfamiljen som hon har skapat tillsammans med sin svägerska Clara Herngren och sin bror Felix Herngren. Moa lever i Stockholm med sin stora bonusfamilj bestående av man, son och två bonusbarn.
måndag 14 maj 2018
Matmåndag: Finska delikatesser på Lidl
Förra veckan var det finsk vecka på Lidl. Jag gillar att fynda matvaror på deras etniska veckor och jag var inte ensam om det den här gången. Jag fick flera rapporter om att de karelska pirogerna gick åt som smör i solen runt om i stan. Förutom piroger kunde man köpa en mängd olika lakritsvarianter , spenatpannkakor, finska skönhetsprodukter och bastuessenser.
Jag var framför allt ute efter de karelska pirogerna men köpte även chokladdoppade blåbär och spenatpannkakor.Det finns ingen Lidl där jag bor men det har öppnat en stor fin butik nära min mamma så det blev en liten utflykt på klämdagen efter Kristi himmelsfärd.
På Lidl kan man även hitta många andra fiffiga saker och jag kom även hem med en borste för att rengöra per persienner och en bakform med lock och handtag, perfekt inför picknicksäsongen.
Den här veckan är det för övrigt asiatisk vecka om du gillar den typen av mat!
fredag 11 maj 2018
Värt en omväg på din hemester
Det är ingen hemlighet att jag är en fan av Sunfleet, min bilpool. De har tagit fram "Värt en Omväg", en plats där vi samlar och presenterar kulinariska matupplevelser, magiska skogsslingor och det där lilla hamburgerhaket utanför stan. Platser som är värda en omväg, helt enkelt. Kolla in om det finns något bra resmål som du kan besöka på en weekend eller en kommande hemester.
I västra Sverige tipsas det om Islanna trädhotell (som jag besökte i samband med att jag fyllde 40) och Pilane som jag också varmt kan rekommendera.
Vilket är ditt smultronställe?
Vet du en plats som är värd en omväg? Tipsa dem! Publicerar Sunfleet platsen får du 1.000 kr att köra för.
torsdag 10 maj 2018
Vad ska jag göra i sommar?
Jag är fortfarande inte riktigt tillbaka på banan efter min operation tidigare i år. Den lilla energi jag har går åt till att orka jobba och sen att vara med min familj. Om man ska se något positivt med att vara trött mest hela tiden är det att jag i alla fall har fått ro att läsa ikapp böcker och bloggar.
Dagens blogginlägg är inspirerat av inlägget ”Vad ska jag göra i sommar? Tankar om sommarplaner" från bloggen Resa Medvetet. Liksom Linda slits jag mellan att vara planerad och oplanerad. Halva nöjet för mig är ju planerandet innan, att läsa reseguider och göra listor över ställen att besöka. Så här ser planerna ut so far ( och med förhoppningen om att orken är tillbaka tills dess).
Juni
Weekendresa till Stockholm
En av årets släktträffar är i Stockholm så barnen och jag tar tåget upp och hänger med kusiner, sysslingar och andra släktingar. Förhoppningsvis blir det lite bad och lite grill och mycket fika! Blir det någon tid och ork över hade jag gärna åkt ut till Artipelag och besökt Bloomsburyutställningen
Juli
Tågluff i Polen
I mitten på juli tar barnen och jag oss med tåg och färja till Polen. Vi kommer att tågluffa Polen runt under två veckor och även förhoppningsvis lyckas göra en avstickare in i Ukraina och Vitryssland. Det senare är lite krångligt rent visumtekniskt men ska förhoppningsvis ordna sig. har du några Polen-tips får du gärna lämna en kommentar! Vi planerar att börja i Gdansk och sen fortsätta till Poznan, Warsawa, Krakow och sen tillbaka till Gdansk för att ta färja hem igen. Barnen har fått i uppgift att researcha Gdansk och Warsawa medan jag planerar övriga ställena. Det blir förhoppningsvis en bra fördelning mellan mat, historia och konst/kultur.
Dalarna runt med bil (och kanske cykel)
Lite senare i juli/augusti ska jag visa upp några av mina favoritställen i Dalarna för min pojkvän. Siljansbygden är ett av de vackraste platserna jag vet. Det blir förhoppningsvis en del kulturell turism med besök på Sundborn och Zorngården. I boken Upptäck Dalarna fick jag tips om andra intressanta besöksmål som Verket i Avesta. Jag vill gärna cykla lite men hyr nog det på plats.
Augusti
Konferens på Island
Jag har fått stipendium från Biblioteksförening för att åka på Nordic Law Library Conference som arrangeras var 3:e år. Sist det begav sig passade jag på att ta tåg och färja Oslo-Bergen men tyvärr passade inte färjan från Danmark med konferenstiderna i år så det får blir flyg. Jag har besökt Island en gång redan på mitten av 90-talet men det ska bli roligt att återse Reykjavik och även lite gamla biblioteksbekanta från Cycling for Libraries.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:49 1 kommentarer
Etiketter: Dalarna, Resa, Resa med barn, Semester, Sverige, tågsemester
onsdag 9 maj 2018
Bokonsdag: Konsten att odla staden
Fram med spaden och gräv där du står!
Idag bjuder jag på en recension av boken Konsten att odla staden, handbok i stadsodling. För ganska många år sedan nu recenserade jag boken Stadsodlare och den här boken är skriven på samma tema.
En rivningstomt, en asfalterad parkering, en trottoarkant – allt kan förvandlas till gröna oaser. Till glädje för alla. Låt asfalten blomma!Att bo mitt i en stad är numera inget hinder för den som vill ha en egen liten odlingsplätt – stadsodling är större än någonsin. Det växer på tak och väggar, i parker och på torg, i både innerstaden och i förorten.
I Konsten att odla staden kan man läsa om odlingsentusiaster som förverkligat sina gröna drömmar utan att ha en egen trädgård. I boken finns idéer, tips, råd och konkreta tillvägagångssätt för alla som vill känna jord mellan fingrarna och få uppleva glädjen av en lyckad skörd eller ett nyplanterat fruktträd.
I boken kan man läsa mer om hur man kan odla där du bor, odla på tak, odla på ödetomter, ha djur i staden och skörda utan att odla. I kapitlet om att odla på ödetomt kan man läsa om Stadsjord som jag skrivit om flera gånger under åren. Det finns även recept på allt från chutney till syrensaft.
Ett roligt kapitel handlar om hur man kan gerillaodla, piratplantera
eller busodla - dvs att odla utan att fråga om lov. Ett av exemplen är "Tillväxt", ett nätverk i Stockholm som bedriver gerillaodling och organiserar odlingsaktioner.
Omslagsbilden visar en takodling åtta våningar upp på ett kontorshus i Queens men i övrigt är det mest Sverigefokus i boken. Framför allt är det många bilder tagna i och reportage från Göteborgsområdet vilket är roligt.
Om författaren
Sara Danielsson inredningsarkitekt och har tidigare varit knuten både till HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk och Mistra Urban Futures. Numera driver hon Design Stories, en designstudio med bas i Göteborg och med fokus på miljöfrågor och hållbar design tillsammans med Kerstin Sylwan och Jenny Stefansdotter.
Hon har tidigare gett ut flera publikationer om hur medborgare själva kan påverka sin stadsmiljö och har skrivit boken Materialens Magi, design för en skräpfri värld, tillsammans med Kerstin Sylwan och Johanna Stål (Camino).
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:11 1 kommentarer
Etiketter: Mat, Närodlat och närproducerat, Trädgård
tisdag 8 maj 2018
Tågresor förändrar världen
Härom dagen var jag på en intressant föreläsning om digitalisering och AI och annat spännande. Det var Arash Gilan, en av författarna till boken "Get digital och die trying" som föreläste. Digitalisering är ju en av de företeelser som är i färd med att förändra hela vårt samhälle. Jag satt och funderade på andra företeelser som förändrat världen och kom och tänka på vad tågresor har betytt för samhället.
Även om transportsystem med järnvägssystem har funnits i hundratals år,
så var det först i slutet på 1800-talet som ett självgående
fordon skapades. Dessförinnan hade vagnarna dragits längs skenor av antingen
människor eller djur. Ångmotorn och ångtågens uppfinning var en banbrytande uppfinning. Det var James Watt som
uppfann ångmotorn, medan George Stephenson och hans "Rocket" räknas som det
första passagerartåget. Liverpool-Manchester-banan, som blev den första europeiska järnvägen för persontrafik, öppnades för allmänheten 15 september 1830.
Järnvägen blev ett viktigt
sätt att transportera människor på och även en förutsättning för den
industriella revolutionen - något som påverkar konsumtionen in i våra
dagar. Transporter på järnväg är bland de minst miljöstörande när det gäller
utsläpp av föroreningar. Bara gå, cykla och segla är bättre. En viktig
faktor för att tåg ska vara miljövänliga är dock att loket drivs på el från
fossilfria källor. 90 % av Sveriges järnvägsnät går idag på el medan 5 % av
Sveriges tåg drivs med diesellok, huvudsakligen godståg
Tåget vinner terräng
Nu talas det om en en renässans för tågtrafiken - den här gången som en ett alternativ till privata flygresor. Försäljningen av Interrailkort slår rekord, tågchartern till
Europa beräknas sälja lika bra som i fjol och bokningarna på Inlandsbanan här ökat med 20 procent.
Ny bok bok om tågsemestrar
I början på nästa år kommer en bok om tågsemestrar. Jag kommer bland annat att bidra med en berättelse om mitt Transmongoliska äventyr.
MerI artikeln "Fördel tågsemester" får man tips och inspiration från vane
tågresenären Philipp Weiss om knepen som gör resan billigare.Vagabonds redaktör Per J Andersson driver nystartade Tågbloggen
måndag 7 maj 2018
Hela världen fikar, fikar du?
Idag började årets upplaga av Fairtrade Challenge, en kampanj som anordnas av Fairtrade Sverige med
syftet att sprida information om och öka konsumtionen av
Fairtrade-märkta produkter. Ju fler som fikar Fairtrade-märkta produkter, desto större skillnad gör
man för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.
Konceptet är lika enkelt som tidigare år. Så här deltar du:
1. Arrangera en egen fikapaus och anmäl den på fairtradechallenge.se
2. Bjud in deltagare, sprid information och utmana andra att fika.
3. Använd det tryckta eller digitala materialet och arrangera fikan.
4. Delta i fikabildstävlingen genom att dela bilder från fikapausen under #fairtradechallenge i sociala medier.
Kaffe, te, bananer eller chokladbit – det finns många sätt att fika Rättvisemärkt. I år så tipsas det om olika recept, Mattias kladdkakecupcakes med jordnötsfrosting verkar väldigt smaskiga!
Fikapauserna kan äga rum på arbetsplatsen, hemma vid frukostbordet, ute
på stan eller tillsammans med bokcirkelgänget. Den som inte vill ordna eget kan gå till t. ex Scandic och fika Rättvisemärkt. Många fackförbund ordnar också fikor.
onsdag 2 maj 2018
Bokonsdag: Annanstanslängtan
"Vår reslust, vår vandringsdrift, vår nyfikenhet. Vår annanstanslängtan"Idag bloggar jag om boken Annanstanslängta, noteringar från ett krympande klot. Jag stötte på när jag var på biblioteket och letade på hyllan för reseskildringar och jag fastnade direkt för titeln som perfekt beskriver känslan av att diffust längta bort. Och det är inte bara jag som drivs av en rastlös längtan bort, det verkar vara en del av den mänskliga naturen.
Boken bygger på olika texter som tidigare publicerats i dagspress eller tidskrifter och diskuterar olika aspekter av vårt resande.
Varför reser vi? Avkoppling, shopping, sightseeing eller för att det ger status. Resandets innehåll och förutsättningar har förändrats snabbt, inte minst genom möjligheten till flygresor och goda kommunikationer som möjliggör massturism. Man kan dessutom utforska resmålet till fullo utan att ens behöva sätta sin fot där genom Lonely planets guideböcker, Google Earth och olika typer av webbsidor. Tidigare reste man ofta för att bilda sig. Dessa europeiska rundresor har ersatts av medelklassungdomens backpackingresor, framför allt i tredje världen.
Vi söker det genuina och autentiska - bortom turismens allfartsvägar.
Hur skildrar vi det då avlägsna och främmande - eller bara kulturellt annorlunda?
Vad är en europeisk identitet? Och hur är det att vi kan tillskriva naturfolk olika egenskaper som vi knappast skulle använda på våra mer närbelägna grannländer. Författaren skriver t. ex om Tropikerna och dess exotism i olika avseenden. Flera av kapitlen handlar om Söderhavet. Avsnittet om Marlon Brando och hans anknytning till Tahiti var intressant att läsa. The Brando, det ekologiska lyxhotellet som planerades på "hans" atoll verkar ha blivit verklighet. Enligt Wikipedia var 8 av Brandos 16 barn inblandade i affären.
Vad är följderna av vårt resande?
Samtidigt har det långväga resandet blivit massturism med oöverskådliga konsekvenser.
"Resandet har exploderat, med allt lägre flygpriser kan miljoner människor bejaka sin annanstanslängtan och lust till variation. Men det kostar. Till exempel lämnar var och en av passagerarna på en långflygning hundratals kilo koldioxid efter sig i atmosfären, även de som kallar sig eko-turister. Lusten att se sig om är stark, vi har lätt för att blunda inför de konsekvenser vårt resande medför".
Själv tyckte jag att kapitlet där författaren beskriver det påhittade resmålet Isola Lethe är extremt underhållande. Reportaget skrevs ursprungligen som ett aprilskämt i Dagens Nyheter men alla klyschiga beskrivningar om charm till låga priser och med oexploaterade stränder gjorde att tidningens växel blev nedringd och att folk köade utanför Kroatiska turistbyrån i jakt på någon som kunde ordna resor (eftersom Primo Aprile Tours inte svarade...)
Boken kom ut 2012. Mitt exemplar hittade jag på Göteborgs stadsbibliotek men den verkar fortfarande finnas att köpa på t. ex Adlibris och Bokbörsen.
Om författaren
Anders Mathlein har skrivit flera böcker och många artiklar. Som journalist har han ägnat sig mycket åt reportage från företrädesvis Oceanien, med åtskilliga resor till Australien, Nya Zeeland och Söderhavet. Han var chefredaktör för tidningen Res under närmare tio år. Han är även upphovsman till serien Besserwisser, som 2009 utkom i samlad form på Kartago.
Fotografierna i boken är av Susanne Kronholm.