söndag 9 oktober 2016

Författarträff med Lars Wilderäng

Lars Wilderäng på Torslanda bibliotek

Wilderäng ser fundersam ut...

Förra året recenserade jag boken Stjärnklart av Lars Wilderäng, en bok som gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. Boken var den första i en serie på tre och sedan dess har både Stjärnfall och Stjärndamm kommit ut. Jag har läst bägge och när jag såg att Lars Wilderäng skulle besöka ett bibliotek nära mig passade jag på att gå dit och lyssna.

Vi var ett 20-tal personer som valde att spendera en del av lördagseftermiddagen i ett mörkt rum på Torslanda bibliotek. Övervägande delen bestod av män och en hel del var av kategorien "biblioteksstammisar".
Wilderäng visade bilder från olika studiebesök med militär- eller krisberedskapsanknytning och berättade om hur hans skrivprocess går till. Även om mycket tid går åt till research och att det är alldeles för lätt att prokrastinera så är han i princip av samma åsikt som Matt Haig som beskrev hur det går till att skriva en bok på följande vis:


HOW TO WRITE A FUCKING BOOK: Sit the fuck down. Write tons of fucking words. Make them fucking brilliant. Have a cup of fucking tea

För tillfället arbetar Wilderäng på Höstsol, en bok som inleder en ny serie som är säkerhetspolitisk och militär, men också har tydliga inslag av civil beredskap och krishantering. Den utspelar sig under en längre tidsrymd än hans tidigare militära böcker Midvintermörker och Midsommargryning.

Jag ställde en fråga om hur hans läsekrets har förändrats och han bekräftade att om läsarna av hans första två böcker kunde kategoriseras som "militärt överinitresserade män" så har den nu breddats. Det har tillkommit fler kvinnor och även äldre kvinnor (moi?) i och med Stjärntrilogin. Samtidigt var det en del läsare som hyllade Stjärnklart men som blev besvikna när handlingen delvis tog en annan väg än väntat. Enligt Wilderäng så hade han seriens handling klar för sig i grova drag redan från början och kunde därför placera ut lite detaljer här och var i de första böckerna som sedan ledde fram till finalen i sista delen. Men jag kan samtidigt förstå att om man hade väntat sig mer handling med fokus på hur man överlever i vår värld "efter katastrofen" kanske man blev besviken när det helt plötsligt kom in helt andra saker i handlingen. För er som inte läst böckerna vill jag ju inte avslöja för mycket...

Bonus
Det var minst lika underhållande att lyssna på de andra besökarnas konversationer även om en av stammisarna vilda teorier angående krisen i Ukraina tyvärr gjorde att besöket fick ett lite abrupt slut. Jag har annars gärna hört mer om Höstsol som väntas komma ut under 2017 (om Wilderäng håller sin sedvanliga nyårsdeadline).

Mer
En annan  intervju med Wilderäng hittar du på Dagensbok.com


2 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin