torsdag 13 oktober 2016

Förenkla förenkla

Granola

Just nu är jag inne i en fas där jag äter yogurt och musli till frukost nästan varje dag - men jag lämnar utrymme för att äta annat också om jag känner för det...

Jag har tidigare bloggat om att ha samma typ av kläder varje dag och idag handlar det om att applicera samma tänkande inom andra områden av sitt liv.
I en artikel med den lockande rubriken "10 Painless Ways to Free Up Major Chunks of Time " av Jeff Haden på LinkedIn hittade jag en hänvisning till en annan artikel, 20 Unusual Things 20 Successful People Do Every Day, där en Leo Widrich beskrev hur han både har samma typ av kläder till jobbet men också äter samma typ av mat 6 av 7 dagar.

Every day I wear the same outfit and eat the same dinner. As an entrepreneur there are hundreds of micro-decisions I need to make, and decision fatigue can be a huge problem, so I try to eliminate any decisions I don't have to make.
For example, I only own 5 white t-shirts. In the morning I never need to think about what I'll be wearing: it's going to be a white t-shirt. I also only own 2 pairs of pants.
I do the same thing with meals. I have the exact same dinner 6 times a week (1 sweet potato, 1 chicken breast, 1 red bell pepper, 1 zucchini, pan-fried with tomato sauce) for the exact same reason. Staying focused on eating healthy can take a lot of willpower, and I'd rather spend that willpower on different decisions--so I created a healthy meal I can eat every day. The fewer decisions you have to make, the better decisions you can make.
-- Leo Widrich, co-founder of Buffer

Jag använder ju mig själv av en liknande princip eftersom jag veckoplanerar genom att ha samma typ av mat varje veckodag - bönor på måndagar, soppa på tisdagar osv... så jag ska inte kasta sten i glashus men jag kan samtidigt inte låta bli att fundera på om det inte ändå kan vara en typ av varningstecken när man inte orkar med att ta vardagliga beslut? Och vad händer om någon kommer på besök och föreslår nåt annat - blir det kortslutning då eller är det ok att avvika från planen? Det kanske är som med ett köpstopp eller en snålmånad  - det funkar under en begränsad period men blir lite trist i längden.


Vad tycker du - smart eller galet?

7 kommentarer:

 1. skönt att ha lite planer, för svårt att hitta på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - jag skulle verkligen inte orka bestämma middag kl 18 varje dag...

   Radera
 2. Jag gör lite likadant! Äter samma frukost och middag (byter när jag ledsnat, efter tre månader ungefär), har bestämt mig för två par byxor och några jobbtröjor. Tycker det är otroligt skönt, jag ska ta så många beslut och avväganden varje dag ändå... Har ett autistiskt barn och jobbar med barn.
  //I.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra om någon som satt det i system och som tycker att det funkar bra!

   Radera
 3. Själv jobbar jag nästan tvärtom. Vi människor är ofta så rädda för förändring vilket sätter spår i vårt beteende och vårt sätt att hantera motgångar. Jag tränar mig själv och mina barn i att älska förändring. Sitter aldrig vid samma plats vid matbordet tex. Likadant när man är på konferens och alla sätter sig på den vanliga platsen runt stora bordet.

  Frukosten blir dock väldigt ofta samma så där får jag träna mer. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å jag är dålig på att byta plats vid fikabordet och frukostbordet... Men det kan nog vara bra att förändringsträna barnen i liten skala.

   Radera
 4. Jag är numer känd för att bara ha svarta kläder på jobbet - underbart att slippa den typen av problem på mornarna. Däremot är det omöjligt att äta samma sak jämt - utom på mornarna då. Veckomeny är dock något jag försöker hålla och inhandla till.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin