onsdag 26 oktober 2016

Bokonsdag: Guide till Göteborgs arkitektur



När jag recenserade boken Göteborg till fots av Einar Hansson tipsade Aktiepappan om den här boken. Eftersom jag är intresserad av arkitektur så blev jag väldigt glad för tipset - den här boken hade jag ju helt missat. Det är så lätt att bli hemmablind!

Boken är en arkitekturguide till 450 av stadens mest intressanta byggnader, exempel som på olika sätt belyser vad arkitektur kan vara. Guiden är uppdelad i tretton geografiska delar, från bebyggelsen inom vallgraven och ut till förorterna. Längst bak finns tolv tematiska turer att välja mellan för den som har en halv dag över.


Här finns både stans mest välkända byggnader, som Universeum och Rådhuset, men också mer anonyma hus, byggnader och områden som man kanske inte tänker på som arkitekturhistoriskt intressanta.Det finns verkligen hur mycket information som helst, 450 hus/byggnader/gator/områden tas upp u guiden. Jag känner att en smarthponeapp vore på sin plats då guiden är lite för tung att släpa med sig och att man förmodligen skulle vilja slå upp en specifik byggnad.
Sist i boken hittar man de tolv tematiska turerna "eller vad gör man av en halv dag i Göteborg". Det är allt från "5 i topp" (Rådhuset, Konserthuset, Stadsteatern, Härlanda kyrka och Däckshus (en typ av flerbostadshus på Smörgatan) till Kasper Salin pristagare och byggnader ritade av Wingårdhs arkitektkontor. Jag tycker att turen "Det alternativa Göteborg" verkar intressant där man bland annat får besöka kvarteret Klostermuren, ett experiment i 70-talistisk brukarplanering, och Konstepidemin, det gamla Epidemisjukhuset i Annedal.
Det finns även plats för en trettonde (o)tur för den som vill skapa en helt egen tur.

Jag tyckte att det var roligt att läsa mer om några av mina favorithus och områden som Jugendhuset på Föreningsgatan 2, Södra Guldheden där vi bodde tidigare och Synagogan (om man ser det från kanalen). Ofta är man ju helt okunnig om arkitektens tankar bakom en byggnad eller hur ett bostadsområde kan vara utformat utifrån vissa byggnadsideal.

Bakom boken
Redaktör och huvudförfattare är Claes Caldenby, professor i Arkitekturens historia vid Chalmers. han har även varit med och givit ut arkitekturguider till Stockholm och Malmö. Boken ges ut av Arkitektur Förlag AB i samarbete med forskningsrådet Formas och Göteborgs stadsbyggnadskontor. Stadsbyggnadskontoret har bidragit med expertkunskap och merparten av bilderna.

Mer
Göteborg.com har en guide till stadens arkitektur 

Vilka byggnader skulle du ha med på din egen tur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin