måndag 29 februari 2016

Svansjön, en riktig upplevelse!


Som jag skrev i början på året har jag bestämt mig för att i så stor utsträckning som möjligt ge bort upplevelser istället för saker i år. Jag tjuvstartade lite redan förra året med att ge dottern biljetter till Fredrik “Benke” Rydmans uppsättning av Svansjön som gästar Göteborg.

Hur gammal är din dotter? Jag såg den versionen av Svansjön och både jag och mitt sällskap var rörande överens om att den inte var lämplig för barn. Hans version handlar om knark och prostitution. Tyckte synd om de föräldrar som tagit dit sina barn, de ångrade sig nog. Den var inte ens bra.

En av mina läsare uttryckte viss skepticism angående dess lämplighet för barn och till viss del får jag ge hen rätt, uppsättningen var inte speciellt barnanpassad med tanke på att "svanarna" är prostituerade och att knarket flödar. Dottern blir dock tolv i år och efter att jag förklarat lite så var hon helt med på noterna även om hon tyckte att Barbie Svansjön var lite mer positiv...

Jag tyckte att själv att föreställningen var fantastisk med bra musik och häftig dans. Jag tycker också att scenografin var intressant och att tolkningen med fokus på prostitution och droger funkade. Svansjöns handling kretsar ju kring striden mellan kärleken och ondskan och hur ska kärleken kunna vinna när det är droger inblandade? Och det är nog ganska ovanligt att som prostituerad bli räddad av en prins (räknas Pretty woman?). Rydmans uppsättning väljer ett märkare slut till skillnad från det lyckliga som var med i originaluppsättningen men även i mörkret finns det vissa ljuspunkter då Rothbart som hallick förlorar makten över sina svanar.
För den som vill fördjupa sig i en annan alternativ tolkning så rekommenderar jag Darren Aronofskys  Black Swan (2010).

2 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin