fredag 26 februari 2016

Längtar tillbaka till snön

Untitled

Bästa alla hjärtans dag!

Förra veckan var det sportlov i Göteborg och jag tillbringade veckan med barnen i Kläppen. Nu har jag  varit tillbaka på jobbet en vecka och börjar så smått vänja mig vid att vara inomhus hela dagarna igen. Det är annars en av de bästa sakerna med sportlovet, att man är ute hela dagarna. Å andra sidan är det numera ljust - både när man går till och hem från kontoret, alltid något.

Untitled

Årets utrustning för 5 personer, klar att hämtas på Skidhuset

Årets sportlov var annars mer eller mindre en repris av tidigare års äventyr. Vi är extremt rutinberoende i vår familj, på gott och ont. Efter två år med hyrd minibuss kunde vi i år nöja oss med en Volvo V70 eftersom vi bara var 5 personer som åkte från Göteborg. Det var vi glada för eftersom vi hade en ganska jobbig hemresa med halt väglag och snöoväder fram till Grums.
I övrigt körde vi på samma koncept som tidigare år med godisstopp i Grums (Godispalatset!!!) och medhavd matsäck på både upp och nervägen. Fördelarna med egen bil jämfört med när vi åkte buss är ändå att det enklare att hämta upp de hyrda skidorna och framför allt att vi har kunnat ta med oss mer mat. Vi hyr alltid på Skidhuset som ligger några km innan sälen - bra service och betydligt lägre priser än många andra uthyrare!

Untitled

Med rimfrost i håret, -19 den morgonen
 
Det blev maximalt med skidåkning i år också eftersom barnen blir allt duktigare. Skidskola är verkligen väl investerade pengar tycker jag! Det blev även lite längdåkning för mig och jag fick äntligen tillfälle att inviga mina nyinköpta längdskidor. Tidigare år har jag åkt på hyrd eller lånad (lite för liten) utrustning men i år fyndade jag på rean och fick ett komplett set. Eftersom jag tillbringar en del tid i Norge numera så kommer jag att kunna åka skidor där.
Snowboardåkandet kom igång ordentligt (andra året i snowboardskola med eminenta Mathias) även om sonen har gått om mig (vi lärde oss åka samtidigt) och sista dagen gjorde jag några åk i svart backe!

Untitled

En häftig men oplanerad upplevelse, sittliften gick sönder och vi fick tolka efter snövessla!

Årets stora upplevelse var annars att åka hundspann. Barnen såg några personer åka redan förra året så vi lade in det i budgeten från början. Vi valde "Storkölsupplevelsen" där vi fick åka där jag brukar glida fram på längdskidor. Det var en intressant upplevelse på många sätt där jag bland annat fick höra om hur det är att bedriva och utveckla den typen av verksamhet. Barnen uppskattade nog mest att gosa med hundrarna! Jag kan varm rekommendera Sälen hund & aktivitet för den som vill prova.
En fika med Eva som jag lärt känna genom bloggen och som bor på vägen till Sälen hanns också med.

Hundspann


För att sammanfatta så är den här typen av semester aldrig billig men genom att i god tid planera och prioritera så kan man också påverka kostnaderna;

  • Vi åker ALLTID till Kläppen eftersom vi bor "gratis" i släktings stuga - som tur var gillar både jag och barnen Kläppen men det utesluter att vi åker till Lindvallen, Alperna eller något annat alternativ.
  • Jämföra priser hos skiduthyrarna (vi hyr i princip all utrustning av ekonomiska och utrymmesskäl)
  • Jämföra priser för bilhyra (om du inte har egen bil)
  • Planer och samordna handling av maten (dyrt att spontanhandla på plats)
  • Ha med matsäck istället för att äta utep å vägen dit och hem
  • Äter alla måltider hemma  (vi går på After ski en kväll och dricker varm choklad)
  • Åka tillsammans med andra och dela på kostnaderna
  • Se över behov av liftkort - ska man stanna alla dagar eller täcker det med sön till tors kort (för den som inte åker hela veckan)
Däremot har jag märkt att det inte alltid är billigare att handla goggles, hjälm eller annan utrustning hemma (om man inte fyndar riktigt på rean)  - utbudet kanske inte är så stort på plats men det var inte jättedyrt att köpa ny hjälm och goggles till dottern (hon fick en lift i huvudet förra året så den hjämlen kasserades...)


  
Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin