torsdag 11 februari 2016

Ekonomiska mål 2016
Mina ekonomiska mål för 2016 är ungefär samma som de som jag bloggade om tidigare år.  Många av mina kortsiktiga mål fokuserar på att finansiera mina resor.  I år fyller jag 40 och då är planen att åka tåg mellan Moskva och Beijing - min present till mig själv helt enkelt!
Sen ska jag fira sportlov med barnen i svenska fjällen. Och göra något roligt på sommaren! Liksom förra året fick jag en resa i julklapp. I år är tanken att hela familjen (alla syskon med familjer) ska åka till London.

Sedan 2013 har jag använt mig av budgetprogrammet YNAB (You need a budget), något som har hjälpt mig att finansiera det som jag prioriterar högst - resor och andra upplevelser med familjen. Varje årsskifte har jag gjort en nystart.

Ekonomiska mål 2016

 1. Sportlov i svenska fjällen
 2. Londonresa med "stora" familjen
 3. Finansiera två veckors billig sommarsemester med barnen (hemester)
 4. Finansiera Moskva-Beijing
 5. 40-årsfirande i någon form
 6. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad.
 7. Fortsätta amortera på CSN, sikta på 6-8% under året  
 8.  
Sportlovet och Transibiriska är i princip finansierat eftersom jag har sparat några hundralappar i månaden inför min 40-årsresa + att jag har ett kontinuerligt semestersparande med stående överföringar året runt.
Redan nu har jag börjat fundera på hur jag ska fira min 40-årsdag med familj och vänner. Det blir ingen storslagen fest men genom att börja fundera och planera redan nu kan jag sätta en budget och kanske dra nytta av extrapriser och specialerbjudanden. Eller i vart fall bara sprida ut kostnaderna. Till skillnad mot min arbetskamrat har jag nämligen inte i god tid startat ett "jag fyller 40 sparande" - kanske något att ta fasta på tills jag fyller 50...? .

"Mellanmål" 1-5 år
 1. Japan 2017
 2. Betala av CSN till 2020
 3. Bli av med mitt bolån och bli helt skuldfri
Jag prioriterar att resa med mina barn (både kortare och längre resor) och inför 2017 har vi satt det ambitiösa målet att resa två veckor med tåg i Japan. Jag har inte börjat titta på budget och liknande än (fokuserar på Transsibiriska nu) men vi har redan kommit överens om att vi inte ha någon dyr sommarsemester. Det blir hemester (vi bor ju vid havet!) och besök hos familj och vänner.

Jag fortsätter att amortera av mitt studielån i rask men inte överdriven takt. Min belåningsgrad ligger för närvarande på 55% och jag siktar på att bli av med det om 4 år. Det är ett ganska ambitiöst men ändå rimligt mål om man som jag vill bli av med studielånet (även om det är ett av de mer förmånliga lånen). Fördelen med min amorteringsplan är att jag när som helst kan gå tillbaka till CSNs långsammare amorteringsplan om något oförutsett skulle inträffa. Jag har inte bundit upp mig. jag har helt enkelt lagt in månatliga överföringar i min internetbank på ett belopp som överstiger CSNs belopp. Efter några månader kommer jag ha betalat mer än mitt årsbelopp och alla extra inbetalningar kommer att räknas som en extra inbetalning på mitt lån.
Efter att mitt studielån är betalt kanske jag växlar upp och satsar på att amortera av mitt bolån eller så fortsätter jag med mina vanliga fasta belopp där en allt större del kommer att gå direkt till lånet snarare än räntor.

Mål på längre sikt
För närvarande har jag inga mål på längre sikt förutom de resor som vi funderar på. Dottern har alltid drömt om att åka till Hawaii (där vi ska lära oss surfa) och jag vill besöka Australien någon gång.
Jag borde kanske engagera mig i att spara mer på längre sikt (förutom mitt pensionssparande) och jag startade ett sådant sparande förra året men resor lockar mer och just nu är jag inte så sugen på att pensionera mig extremt tidigt. Jag trivs med mitt jobb och på min arbetsplats. Dessutom har jag min föreläsningsverksamhet (har egen firma med arbetsgivarens tillåtelse) som ger lite omväxling. Jag tycker inte att mitt jobb dominerar mitt liv utan att jag har en bra balans även om jag har en tendens att låta studier och fritidsaktiviteter ta för mycket plats och energi i perioder.

Men hur...
Förra året snålade jag extremt mycket för att finansiera framför allt resan till Afrika men även övriga resor, särskilt Paris som inte alls fanns med i planeringen men som kom som en trevlig om än en smula kostsam överraskning.  I år hägrar resan till Ryssland, Mongoliet och Kina. Jag har inte rört de "Kina resa pengar" som jag sparat till sedan 2013 (500 kr i månaden) så det finns lite att ta av. Min ihopsparade summa täcker precis själva tågresan, hotell, transfer, flyg etc (ca 13 000).

Egentligen ville jag inte hålla för hårt i plånboken i år men så bestämde barnen och jag oss för att åka till Japan nästa år så nu blir det att fortsätta snåla. Ingen livsstilsinflation helt enkelt. Och som MrMoneymustach gärna påpekar - vi har det för #&%!! bra med centralvärme, rinnande (rent) kallt och varmt vatten ur kranarna och en mängd annan lyx (som betald föräldraledighet, gratis entré på statliga museer... osv ) som vi gärna tar för givet.

8 kommentarer:

 1. Bra planer! Japan är ett underbart land, tycker jag. Förutom min Kinaresa som jag nog företar på egen hand (lite folk att se när jag väl är där) så tänker oss maken och jag åka transibiriska och stanna i Irkutsk och Ulan Bator på vägen och sedan besöka Xinjiangprovinsen. Japan i minst en månad är också något som vi vill göra - då ska vi inte glömma att boka Japan Railpass (kan ju bara göras från utlandet om man är utlänning, de har en hel del byråkratiskt krångel för sig, japanerna). Studio Gibli kunde vi inte heller få biljetter till, men vi gjorde mycket annat skoj så... Och så har vi alltid bott billigt - tvåstjärninga ryokans lite lagom off i Tokyo och Kyoto och även airbnb i Tokyo (hemma hos Hiroshi och hans jätte-tv med gameshows;-).

  Vi har det ganska gott ställt men slarvar en del med pengarna, just för att vi inte har så mycket stora fasta utgifter. Studielånen är färdigbetalda, och det känns rätt att låta den slanten gå in i t ex ett smärtfritt resesparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japan Railpass (köpa innan) och Studio Ghibli står på vår att göra lista! AirBnB kanske också kunde vara kul att testa även om jag naturligtvis är sugen på att bo på ryokan.

   Radera
 2. Kul och intressant att läsa om dina ekonomiska mål, du var den som fick mig skapa en budget, börja spara, öka mitt sparande och nu bara några år senare har jag en årslön på banken, sparade pengar inför en långresa (som inte blir av, känner att barnet är lite litet nästan 6år för att resa ensam bara vi två i Centralamerika innan han skulle börja förskoleklass) men nu siktar jag mot fler kortare resor och att den andra blir av i 40-årspresent till mig, om fem år.

  Tack för sparinspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Awsome! En årslön på banken är riktigt bra gjort! Bra att också ha ett resesparande där du har friheten att göra en kortare resa för att du vill - inte för att du inte har råd att göra den längre. Jag har gjort massor av kortare resor med barnen när de var mindre - främst i Sverige och Norden som till Skåne, helg i Östersund, kortvecka i Köpenhamn, färja till Åbo m.m Många härliga minnen!

   Radera
 3. Vad häftigt, Bella:) Väldigt inspirerande!

  SvaraRadera
 4. Kul att se att du fortsätter att prioritera det som du uppskattar framför en massa fluff. Hade ingen aning om att vi var jämngamla men jag fyller också 40-år i år som nybliven pensionär.

  Vi fortsätter som vanligt lite slappt med 70% sparkvot:-) mitte fontänen av rikedom och välstånd som vi kallar Sverige! http://frivid42.com/mal-2016/

  SvaraRadera
 5. Kan man få skicka med en beställning på en stycken Totoro-gosedjur? 😉
  Alltid lika inspirerande att läsa om dina ekonomiska mål och privatekonomi öht.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin