fredag 5 februari 2016

Oslo med barn och begränsad budget en vinterhelg

Oslo

Ända sedan jag återupptäckte Oslo i juni har jag varit sugen på att ta med mig barnen dit. Jag började med en kortare weekendtrip i mitten på december. Förra besöket i Oslo bodde jag på hotell och jag har även provat ett av vandrarhemmen (som inte var någon höjdare) men den här gången bodde vi hemma hos en kompis - väldigt praktiskt eftersom vi kunde äta hemma och dessutom göra matsäck att ta med oss!


Resa
Det går både buss (Swebus samt Nettbus) och tåg mellan Oslo och Göteborg. Bussarna tar ca 3,5h medan tåget tyvärr tar betydligt längre tid, drygt 5h. Vi valde att ta Swebus på grund att det blev billigast, Swebus har helt enkelt bäst barnrabatt. Själva resan en fredag eftermiddag gick väldigt smidigt även om vi kom inte iväg när vi skulle på grund av en trafikolycka på E6. En av resans höjdpunkter är den sista biten in mot Oslo när man har en fantastisk utsikt över staden och byggnaderna "Barcode".

Ta sig runt
Innerstan är förhållandevis kompakt och det går lätt att ta sig runt till fots. Annars kan man skaffa sig ett "pay as you go" Ruter kort och ta buss, tunnelbana eller Trikk (spårvagn)

Göra
Det finns hur mycket som helst att göra! Eftersom vi kom dit sent fredag kväll hann vi inte göra så mycket mer än att ta oss till min kompis, äta middag och göra oss hemmastadda.

Christmas market at Norsk Folkemuseum

Karamelläpplen! Bild:Anne-Renée Mauuarin


På lördagen besökte vi Norsk folkemuseum, ett sorts Skansen och deras gammeldags julmarknad. Där åt vi karamelläpplen och tittade på de olika byggnaderna. En av lägenheterna är inredd som en 70-tals lägenhet och det var kul att visa barnen hur det såg ut när jag själv var lite. Precis ett sådant där sängöverkast hade mamma... och en sådan där lampa...
Just julmarknaden är väldigt poppis så ett tips är att köpa biljett i förväg (online) så att man slipper stå i kö i kylan. Är man familj kan man köpa familjeentré för 250 NOK Familjeentrén gäller även far/morföräldrar med barn! Även studenter och pensionärer går in billigare.
Det går bra att ha med sig matsäck och man inte vill besöka något av caféerna på området.

Untitled

På vägen hem tog vi en sväng förbi några andra julmarknader men det var mest krims krams. Vi passade även på att kolla in en sk. "Tie fighter" som tillfälligt stod framför Oslo S med anledning av den nya Star Wars filmens premiär. Kanske inte en traditionell turistgrej men en av höjdpunkterna enligt barnen. De gillade även att åka buss och spårvagn eftersom de kunde kolla in stan.

På söndagen promenerade vi omkring på stan och besökte vänner. Dottern fick uppleva en kulturkrock då hon inte alls ansåg att norsk lunch bestående av te/kaffe och smörgåsar var en riktig lunch. Möjligtvis kunde det räknas som fika enligt henne.

Äta
Även om norska kronan nu är värd ungefär lika mycket som den svenska blir det ändå dyrt att äta ute. Eftersom vi bodde hemma hos en kompis kunde vi äta rejäl frukost hemma och packa med oss matsäck till lunch. Även middag åts hemma. Barnen fick prova den norska klassikern pizza Grandiosa! Värt att komma ihåg är att norska matbutiker fortfarande har söndagsstängt. Ska du köpa öl i en livsmedelsbutik måste detta också ske inom vissa tidsperioder, innan 20 på vardagar och 18 på helger.... Många av de sk. "etniska butikerna" på  t. ex Grønland (området bakom bussterminalen) har dock ofta söndagsöppet.

När vi satt på bussen hem var vi alla överens om att vi ville åka tillbaka - fast helst när det var lite varmare så att man slapp långkalsoner. Barnen vill gärna åka båt på fjorden och jag vill ta med barnen till Vigelandsparken, Vikingamuseet och Kon-tiki museet.


Mer
Our Guide to Things to Do in Oslo with Kids
Yes, You Can Have an Affordable Weekend in Oslo
Life in Norway - Oslo

4 kommentarer:

 1. Mysigt! (Dottern kollade uthyrning av skidor och annat för en vecka för familj med två barn i Sälen skulle bil typ 10 000 kr!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liftkort och boende är det som är absolut dyrast enligt min erfarenhet. Vi hyr på skidhuset som ligger innan Sälen - billigare än att hyra på ställena som ligger precis i backen.

   Radera
  2. Och så får vi låna boende gratis. Det sparar vi massor på.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin